szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A pesti Broadway területén megkérdezettek 83 százaléka egy közvélemény-kutatás szerint határozottan ellenzi a vendéglátóhelyek és üzletek nyitvatartási idejét korlátozó terézvárosi önkormányzati rendeletet.

A társaság megbízásából múlt pénteken gyorsfelmérés készült a területen. A Marketing Centrum munkatársai összesen ezer, véletlenszerűen megszólított embertől kérdezték meg, hogy mit gondol a rendeletről. A megkérdezettek 83 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a rendeletet határozottan ellenzi, mindössze 15 százalék ért egyet a képviselő-testület döntésével.
   
A válaszadók 91 százaléka gondolja azt, hogy egy világvároshoz hozzátartozik a pezsgő éjszakai élet, a sokáig nyitva tartó szórakozóhelyek sokasága. Ezzel még a 60 évnél idősebbek 84 százaléka is egyetértett. A járókelők 85 százaléka szerint a színes éjszakai élet egyértelműen növeli Budapest vonzerejét, 90 százalék szerint pedig egyenesen jó dolog, ha késő este is ki lehet ülni egy teraszra beszélgetni, sörözni, és persze az is, ha néhány bolt ilyenkor is nyitva van. Ezzel szemben mindössze a megkérdezettek tizede mondta azt, hogy ez a helyzet rossz, mert túl nagy zajjal jár. 
   
A 60 évnél idősebbek kétharmada (65 százalék) tartja jó dolognak, hogy késő este is nyitva vannak a boltok, teraszok és sörözők, míg a 18-29 évesek körében ez az arány 96 százalék. 
   
Hasonlóan vélekedik a VI. kerületben élők túlnyomó többsége is. A megkérdezett terézvárosiak 81 százaléka örül annak, hogy a városrészben késő este is van élet. Közülük is csak 29 százalék ért egyet saját képviselőivel, a többség egyértelműen ellenzi az új szabályozást. Az új rendelet népszerűtlenségére jellemző, hogy valamennyi terézvárosi korosztályban a többség elutasítja az önkormányzati korlátozást.
   
A rendelet következményeivel kapcsolatban a válaszadók 85 százaléka véli úgy, hogy a terézvárosi önkormányzat döntésének hatályba lépésével Budapest rosszabb és unalmasabb város lesz. Ehhez képest mindössze 15 százalék gondolja azt, hogy a főváros élhetőbb és jobb lesz attól, ha a VI. kerületben este tíz óra után lehúzzák a redőnyöket - derült ki a kutatásból.
   
A szeptember elsején hatályba lépő rendelet értelmében este 10 és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva a kerületi szórakozóhelyek. A szabályozás csak a szállodákra és a benzinkutakra nem érvényes, minden más üzlet, vendéglátóipari egység és szórakozóhely csak este 10 óráig tarthat nyitva, illetve a megfelelő engedélyek beszerzése után a nyitvatartási idő bizonyos mértékig meghosszabbítható.
   
Az üzletek a lakók legalább kétharmadának hozzájárulásával akár reggel 6 óráig is nyitva tarthatnak, de szeszes italt - egy korábban hozott rendelet értelmében - nem forgalmazhatnak ez idő alatt. A vendéglők és a szórakozóhelyek pedig - a hozzájárulás megszerzése után - maximum éjjel 1 óráig lehetnek nyitva.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta Itthon

Megszólalt a sokat támadott csendrendelet atyja

A több tízezer forintba kerülő, zajszintet megállapító szakértői vélemény ellenében megoldható, hogy tovább nyitva tartsanak a VI. kerületi vendéglátóhelyek. Emiatt az önkormányzat nem számít arra, hogy az éttermek végleg lehúznák a rolót, a kerület pedig elesne a neki járó iparűzési adótól. A Terézvárosban szeptember 1-jétől életbe lépő csendrendeletről Kékesi Tibor szocialista képviselő nyilatkozott a hvg.hu-nak.

MTI Itthon

Bojár a "populista" csendrendelet ellen

A VI. kerületi szórakozóhelyek nyitva tartásáról szóló rendelet felülvizsgálatát kéri Budapest városarculatának tanácsnoka. Bojár Iván András erről szóló közleményét a főpolgármesteri hivatal juttatta el szerdán az MTI-hez.

Először kapott Michelin-csillagot egy vegán étterem Franciaországban

Először kapott Michelin-csillagot egy vegán étterem Franciaországban

Egy halott, 17 sérült egy buszbalesetben Gödöllőnél

Egy halott, 17 sérült egy buszbalesetben Gödöllőnél

A Biden pezsgőtől a Harris-tálig

A Biden pezsgőtől a Harris-tálig