szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Liszt Ferenc téri, Andrássy úti, Hajós utcai, és Nagymező utcai vendéglátósokat tömörítő Broadway Egyesület szerint a terézvárosi önkormányzat "csendrendelete" alkotmánysértő, önkényes, diszkriminatív és alkalmazhatatlan.

A rendelet, amely szeptembertől megtiltja a környékbeli vendéglátó-ipari egységeknek, hogy 22 óra után is nyitva tartsanak, ellentétes az alkotmánnyal, mert bizonytalan megfogalmazásaival sérti a jogbiztonság követelményét, súlyosan korlátozza a gazdasági verseny szabadságát és a tulajdonhoz való jogot is - írta az közleményében az egyesület. Hozzátették, szerintük a szabályozás megalkotása is jogtalan, mert nem előzték meg konzultációk. 
   
A közleményben arra hívták fel a figyelmet, hogy a rendelet miatt kiürülne a főváros belvárosának hagyományos szórakozónegyede, a kerület üzleteinek és lakásainak értéke pedig drasztikusan csökkenne és munkahelyek ezrei szűnnének meg. Az egyesület szerint a szabályozás miatt az önkormányzat, de a lakók is jelentős bevételtől esnének el, és alapvetően megváltozna a világörökség részévé nyilvánított Andrássy út arculata.
    
Tájékoztatásuk szerint a Broadway Egyesület párbeszédet kezdeményezett az önkormányzattal, a tárgyalások első fordulója szerdán lesz. Az egyesület arra törekszik, hogy a szabályozás felülvizsgálata után mind a lakók, mind a vendéglátósok számára betartható rendelet szülessen - áll a közleményben.
   
A szeptember elsején hatályba lépő rendelet értelmében este 10 és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva a kerületi szórakozóhelyek. A szabályozás egyedül a szállodákra és a benzinkutakra nem érvényes, minden más üzlet, vendéglátó-ipari egység és szórakozóhely csak este 10 óráig tarthat nyitva, illetve a megfelelő engedélyek beszerzése után a nyitvatartási idő bizonyos mértékig meghosszabbítható.
   
Az üzletek a lakók legalább kétharmadának hozzájárulásával akár reggel 6 óráig is nyitva tarthatnak, de szeszes italt - az előzőleg megalkotott szeszrendelet értelmében - nem forgalmazhatnak ez idő alatt. A vendéglők és a szórakozóhelyek pedig - a hozzájárulás megszerzése után - legfeljebb éjjel 1 óráig lehetnek nyitva.
   
A rendelet ellen több szervezet tiltakozott. A Főpolgármesteri Kabinet, közlése szerint, aggodalommal figyeli a szigorú korlátozást, Budapest városarculati tanácsnoka pedig a "csendrendelet" felülvizsgálatát kérte. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara sem támogatja a  határozatot, amelyről előzetesen nem egyeztetettek a kerületi illetékesek a szakmai szervezettel. Az újkorcsoport elnevezésű civil szervezet az ügyben az Alkotmánybírósághoz fordult.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több tízmilliárdból vásárolna kínai és orosz vakcinát a kormány, Szijjártó megy majd értük

Több tízmilliárdból vásárolna kínai és orosz vakcinát a kormány, Szijjártó megy majd értük

A kínai metrón készült lesifotó a Xiaomi összehajtható okostelefonjáról

A kínai metrón készült lesifotó a Xiaomi összehajtható okostelefonjáról

Pence: A Nemzeti Gárda 21 ezer tagja fogja felügyelni Biden beiktatását

Pence: A Nemzeti Gárda 21 ezer tagja fogja felügyelni Biden beiktatását