szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Zámbori Mihály helyettes államtitkár, a Honvédelmi Minisztérium akkori miniszteri kabinetfőnökének neve bukkant fel az osztrák Gripen-iratokban. A HVG eheti száma utánajárt, mi köze lehetett az államtitkárnak az osztrák Gripen-grófhoz.

Miről beszélgethetett a magyar honvédelmi miniszter kabinetirodájának vezetője 2005 őszén Budapesten a fegyverlobbistaként elhíresült és Magyarországon a Gripen-beszerzés körül bábáskodó Alfons Mensdorff-Pouillyval? – merül fel a kérdés azt követően, hogy az osztrák Format magazin múlt heti száma újabb adalékokkal szolgált az osztrák gróf elleni bécsi nyomozásról. Tette mindezt tulajdonképpen véletlenül egy illusztrációként használt dokumentumtöredék közlésével, amely a panamai bejegyzésű, ám Genfben működő Valurex International SA. havi jelentésének egy oldala.

A találkozó és kulcsfontosságú döntéshozók találkozása kategóriában szeptember 13-ai dátummal Mensdorff-Pouilly és az oldalán feltüntetett Turján Barbara tárgyalópartnereként Zámbori Mihály helyettes államtitkár a Honvédelmi Minisztérium miniszteri kabinetfőnöke szerepel. Zámbori neve egyébként még egyszer felbukkan október 10-ei dátummal, akkori budapesti tárgyalópartnere azonban egy bizonyos Richard Smith és a már említett Turján Barbara mellett Josef Bernecker, aki nemcsak Ali gróf állítólagos társa, hanem korábban tábornoki rangban az osztrák légierő parancsnoka volt.
 
További részletek és Zámbori verziója a csütörtöki HVG-ben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Lezárták a Gripen-ügy vizsgálatát

Az illetékes svéd ügyész lezárta a Gripen vadászgépek külföldre történő eladását és lízingelését övező korrupciós állítások alapján indított vizsgálatot.

Itthon

Gripen-botrány: idehaza miért hallgatnak?

Rendőri őrizetbe került a nemzetközi Gripen-botrány kulcsemberének tekinthető osztrák állampolgár, Alfons Mensdorff-Pouilly. Tudatában a Gripen gépek magyarországi vásárlása körüli, máig gyanús körülményeknek, a négy országházi pártnál érdeklődtünk: készek-e új információk birtokában ismét megvizsgálni a nemzetközi Gripen-botrány esetleg hazánk felé leágazó szálait? Finoman szólva, feltűnő volt a csend.

Itthon

Gripen-kenőpénzek öt magyarnak

Tizenkét millió euró kenőpénzt kapjon öt magyar állampolgár. Ezt javasolta az osztrák fegyverlobbista, Alfons Mensdorff-Pouilly, akinek iratait most hozta nyilvánosságra a TV2 svéd televízió, brit nyomozati adatokra hivatkozva.

Radar360: A háziorvosoknál a kínai vakcina, beindult a szállásfoglalás

Radar360: A háziorvosoknál a kínai vakcina, beindult a szállásfoglalás

Minden ötödik gyerek szorong és boldogtalan a vírushelyzetben

Minden ötödik gyerek szorong és boldogtalan a vírushelyzetben

A "csengeri örökösnő" a vádiratban szereplő egyik ügylettel is összefüggésbe hozta Kósa Lajost

A "csengeri örökösnő" a vádiratban szereplő egyik ügylettel is összefüggésbe hozta Kósa Lajost