szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kompromisszumos megállapodással zárult a terézvárosi szórakozóhelyek nyitva tartását szabályozó "csendrendelettel" kapcsolatos egyeztetés szerdán - olvasható a kerület honlapjára feltett kommünikében.

A Terézvárosi Önkormányzat szerdai megbeszélésén a vendéglátókat és lakókat képviselő érdekképviselők, illetve az önkormányzat illetékesei vettek részt. A közlemény szerint a felek "modellértékű szabályozás kialakításában állapodtak meg". A megállapodás értelmében a vendéglátókat tömörítő érdekképviseleti szervezetek etikai kódex kialakításán gondolkodnak. Az önkormányzat reménye szerint a módosított rendelet és a vendéglátósok etikai kódexe mintául szolgálnak majd a többi kerület számára.

A résztvevők meglátása szerint a megoldás kettős: egyfelől részletesen kidolgozott rendelettel kell szabályozni a helyi lakosok és a vendéglátósok egymás mellett élésének szituációit. Figyelembe kell venni a kereskedelmi és turisztikai megfontolásokat, de ugyanakkora hangsúllyal a helyiek pihenésre és kikapcsolódásra vonatkozó igényét is.

Másfelől az érintett szakmának öntevékeny módon etikai minimumokat kell megfogalmazniuk saját működésükkel kapcsolatban. "Jogász-szakmai közhely, hogy egyetlen szabályozás sem lehet teljes körű, ezért egy-egy szakma tagjainak önmaguk közül kell kivetniük a problémás szereplőket. Jelen esetben is ez a helyzet, ismertek azok a szórakozó helyek, amelyek működésével kapcsolatban folyamatosan érkeznek a panaszok" - írják.

A problémakör megnyugtató rendezése érdekében a résztvevők megállapodtak abban, hogy a rendelet pontosításra szoruló részeit közös munkát követően módosítják. A testület szeptember 10-ei üléséig terjedő időszakban megoldást talál arra, hogy a rendelet végrehajtása milyen módon halasztható az egyeztetett változat elfogadásáig. Az egyezetésen részt vevő és az egyeztetési folyamathoz csatlakozni kívánó érdekvédő szervezetek szeptember 15-éig tehetik meg javaslatukat a rendelet módosítását illetően, mely alapján újabb egyeztetések kezdődnek. Ezt követően a kerület képviselő testülete a rendeletbe beilleszthető javaslatokat várhatóan az októberi ülésén tárgyalja.

Az önkormányzat szerint nincs különbség a pihenéshez és a kulturált szórakozáshoz való igények között. A jelenlegi problémát az okozza, hogy "sok esetben a kulturált jelleg elmarad, és ez a közösség más tagjainak kárára történik". A testület annyit tehet, hogy a különböző érdekek közötti legkedvezőbb kompromisszum megtalálását elősegíti, és azt szabályozásra alkalmas formába önti - áll a közleményben.

Az eredeti, szeptember elsején hatályba lépő rendelet értelmében este 10 és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva a kerületi szórakozóhelyek. A szabályozás egyedül a szállodákra és a benzinkutakra nem érvényes, minden más üzlet, vendéglátóipari egység és szórakozóhely csak este 10 óráig tarthat nyitva, illetve a megfelelő engedélyek beszerzése után a nyitvatartási idő bizonyos mértékig meghosszabbítható.

Az üzletek a lakók legalább kétharmadának hozzájárulásával akár reggel 6 óráig is nyitva tarthatnak, de szeszes italt - az előzőleg megalkotott szeszrendelet értelmében - nem forgalmazhatnak ez idő alatt. A vendéglők és a szórakozóhelyek pedig - a hozzájárulás megszerzése után - maximum éjjel 1 óráig lehetnek nyitva.

A rendelet ellen számos szervezet tiltakozott. A Főpolgármesteri Kabinet - mint jelezték - aggodalommal figyeli a szigorú korlátozást, Budapest városarculati tanácsnoka pedig a "csendrendelet" felülvizsgálatát kérte. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara sem támogatja a határozatot. Egy civil szervezet az Alkotmánybírósághoz fordult az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Vendéglátósok szerint alkotmánysértő a "csendrendelet"

A Liszt Ferenc téri, Andrássy úti, Hajós utcai, és Nagymező utcai vendéglátósokat tömörítő Broadway Egyesület szerint a terézvárosi önkormányzat "csendrendelete" alkotmánysértő, önkényes, diszkriminatív és alkalmazhatatlan.

Vélemény

Akik visszaélnek a mulatás jogával

Hangos tiltakozást generált a csendrendelet – röviden így összegezhető Terézváros önkormányzatának éjszakára szóló „mulatási zárlatának” fogadtatása. Az ott lakók viszont csendben örülnek. Tény, egyedül adminisztratív eszközökkel nem lehet embereket kulturált viselkedésre idomítani. Egyensúlyt kell találni a lakókörnyezeti csendigény és a szórakozással együtt járó zajhatás között.

MTI Itthon

A többség ellenzi a terézvárosi "csendrendeletet"

A pesti Broadway területén megkérdezettek 83 százaléka egy közvélemény-kutatás szerint határozottan ellenzi a vendéglátóhelyek és üzletek nyitvatartási idejét korlátozó terézvárosi önkormányzati rendeletet.

Csikász Brigitta Itthon

Megszólalt a sokat támadott csendrendelet atyja

A több tízezer forintba kerülő, zajszintet megállapító szakértői vélemény ellenében megoldható, hogy tovább nyitva tartsanak a VI. kerületi vendéglátóhelyek. Emiatt az önkormányzat nem számít arra, hogy az éttermek végleg lehúznák a rolót, a kerület pedig elesne a neki járó iparűzési adótól. A Terézvárosban szeptember 1-jétől életbe lépő csendrendeletről Kékesi Tibor szocialista képviselő nyilatkozott a hvg.hu-nak.

MTI Itthon

Bojár a "populista" csendrendelet ellen

A VI. kerületi szórakozóhelyek nyitva tartásáról szóló rendelet felülvizsgálatát kéri Budapest városarculatának tanácsnoka. Bojár Iván András erről szóló közleményét a főpolgármesteri hivatal juttatta el szerdán az MTI-hez.

Fekete-Győr miniszterelnök-jelölt lesz?

Fekete-Győr miniszterelnök-jelölt lesz?

Valódi szakember váltotta a NASA klímaszkeptikus vezetőjét, akit még Trump nevezett ki

Valódi szakember váltotta a NASA klímaszkeptikus vezetőjét, akit még Trump nevezett ki

Videó a gyárból: így készül az Astrazeneca vakcinája

Videó a gyárból: így készül az Astrazeneca vakcinája