szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sem Pákh Imre műgyűjtő, sem pedig Fásy Ádám televíziós személyiség - akik a cégbírósági adatok szerint igazgatósági tagjai voltak az IRM Zrt.-nek - nem ismerte a társaság munkájának részleteit, így az sem tudta, hogy mi történik a laboratóriumban - mondta közös jogi képviselőjük, Nagy Krisztina csütörtökön.

Az ügyvéd tájékoztatása szerint Fásy Ádám nem igazgatósági tagja volt az IRM Magyarország Zrt.-nek, hanem tiszteletbeli igazgatósági tagja. "Neki sem anyagi, sem tulajdonosi kapcsolata nem volt a céggel" - mondta Nagy Krisztina, kifejtve: Fásynak - mint médiaszemélyiségnek - az lett volna a feladata, hogy szerepet vállaljon a őssejtkutatás eredményeinek népszerűsítésében. Ez jövőbeni feladat volt - ellátására végül nem került sor -, de csak attól kezdve vállalta ezt el, hogy a cég megszerezte az őssejttároláshoz az engedélyeket.

Pákh Imrével kapcsolatban Nagy Krisztina közölte: a műgyűjtőnek "családi érintettsége" van az őssejtkutatásban, ugyanis az édesapját kezelték ilyen terápiával Barbadoson. A kezelője az a Yuliy Baltaytis professzor volt, aki a sonline.hu szerdai információi szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) által illegális őssejtbeültetés miatt hétfőn őrizetbe vett orvosok egyike. "Az édesapján nagyon sokat segített ez a kezelés, nagyon jó egészségi állapotnak örvend most is ennek a kezelésnek köszönhetően. Pákh Imre pedig azért, hogy ezt a sikert és egészségügyi előrelépést Magyarországra is el lehessen hozni, úgy döntött, hogy Seffer István doktor urat és Yuliy Baltaytis doktor urat kapcsolatba hozza egymással" - ismertette a jogi képviselő. Elmondása szerint Pákh Imre mindezt azért tette, hogy a két orvos Magyarországon is kiépíthesse a rendszert, amely sok külföldi országban teljesen legális. Példaként említette, hogy Ukrajnában és Barbadoson is engedéllyel működnek több tíz éve őssejtklinikák - nagyon jó eredményekkel.

Nagy Krisztina azt nem kívánta megerősíteni, hogy a műgyűjtő valóban igazgatósági tagja volt az IRM Zrt.-nek. "Hogy pontosan mi és hogyan történt az IRM Zrt.-n belül, arról sem Fásy Ádámnak, sem Pákh Imrének nincs tudomása, mert ez nem tartozott az ő feladatkörükbe. Erre megvoltak azok az orvosok, akik ezzel foglalkoztak" - emelte ki az ügyvéd. Hozzátette: sem Fásy Ádámot, sem Pákh Imrét nem kereste meg eddig a hatóság az üggyel kapcsolatban.

Illegális őssejtkezelés: miért is veszélyes?

Az illegális őssejt-beültetéssel kapcsolatban sokféle információ látott napvilágot. Amit tudni lehet, hogy a beavatkozások rendkívül veszélyesek, hiszen következményük – egyelőre – megjósolhatatlan. Ennek okáról, az őssejtek jelenlegi felhasználási lehetőségeiről szakembert kérdeztünk. További részletekért kattintson!

Pákh Imre a Blikk csütörtöki számának az őssejtüggyel összefüggésben úgy vélekedett, hogy feltevése szerint "olyan érzékeny területre léptünk, ahol privát, talán kínai üzleti érdekeket sérthettünk". A lap cikke szerint az éppen külföldön tartózkodó Pákh Imre azt nyilatkozta, megdöbbent, amikor ismerősei, barátai telefonhívásaiból megtudta, hogy Seffer Istvánt - az IRM résztulajdonosát - mivel vádolják. "Kizártnak tartom, hogy akár ő, akár bárki más a cég részéről törvénybe ütköző dolgot tett volna".

Pákh Imre közlése szerint egy befektetési csoportot képviselt, a menedzsment munkájában nem vett részt. A cég már egy éve nem működik, felszámolás alatt van, hiszen azokat az engedélyeket, amelyek a működésük elején megvoltak, visszavonták. Mindez véleménye szerint azért történt, mert üzleti érdeket sértettek. "Komolyan utána fogunk nézni, hogy mi állhat a háttérben, azt mindenesetre kétlem, hogy a rendőrségnek bizonyítékai volnának" - jelentette ki Pákh Imre.

Seffer Istvánt emberi test tiltott felhasználása gyanúja miatt tartóztatták le, rajta kívül még három embert, egy magyart, egy ukránt és egy amerikait helyeztek előzetes letartóztatásba. Pákh Imre New York-i üzletember, műgyűjtő. Az internetre feltett önéletrajza szerint 1950-ben született Munkácson, ma pedig a világ legnagyobb, magánkézben lévő Munkácsy-gyűjteményét mondhatja magáénak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gigantikus biciklit lehet festeni 800 ezerért Kazincbarcikán

Gigantikus biciklit lehet festeni 800 ezerért Kazincbarcikán

A magyar zsüritagokat lenyűgözte a 2021-es Év Autója, most Ön is szavazhat

A magyar zsüritagokat lenyűgözte a 2021-es Év Autója, most Ön is szavazhat

Újfajta jelölést kapnak Európában a villanyautók töltői és csatlakozói

Újfajta jelölést kapnak Európában a villanyautók töltői és csatlakozói