szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az államfő szerint összeegyeztethetetlen a kisebbségeket védő nemzetközi törvényekkel és az Európai Unió értékrendjével a kisebbségi nyelvhasználat korlátozása Szlovákiában - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) hétfőn az MTI-vel.

A közlemény azután adta ki a KEH, hogy Sólyom László tárgyalt Balázs Péter külügyminiszterrel és a Fidesz szakpolitikusával.
   
"Az anyanyelv használatának ilyen szigorú szankciókkal fenyegetett korlátozása nem csupán a szlovákiai magyarság érdekeit és eddig gyakorolt jogait sérti, de több két- és többoldalú nemzetközi megállapodás szellemével, egyes esetekben betűjével is ellentétes. Többnemzetiségű állam homogén nemzetállammá alakítása, erőszakos nyelvi asszimiláció az Európai Unió értékrendjével összeférhetetlen, és a kisebbségeket védő mai nemzetközi jogrenddel ellentétes" - olvasható a köztársasági elnök közleményében. 
   

Akár 5000 eurós bírság
A szeptember elsején hatályba lépő szlovák államnyelvtörvény egyebek mellett arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket.

Az egészségügyi és szociális intézményekben pedig csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, azt akár ötezer eurós pénzbírsággal büntethetik.
Sólyom László szerint az anyanyelv használatának korlátozása a jogsértéseken túl ellentétes a magyar és a szlovák nép érdekeivel is. Az államfő továbbra is fel fog lépni a szlovákiai magyar nemzetrész jogai érdekében, és bízik abban, hogy szlovák részről módot találnak a kisebbségi jogokat sértő intézkedések orvoslására.
   
Sólyom László a találkozón nagyra értékelte, hogy a parlamenti pártok és a történelmi egyházak ritkán tapasztalható egységben álltak ki a szlovákiai magyarság nyelvhasználati jogainak védelmében - tette hozzá a közlemény.
   
Balázs Péter külügyminiszter a találkozó utáni sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet után az Európa Tanácshoz és az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához is fordul Magyarország a nyelvtörvény miatt. Az ügyben emellett fontos lesz a lisszaboni szerződés életbe lépése is, hiszen az EU reformszerződése az alapjogi chartát is magában foglalja majd, amelyben vannak a diszkriminációt tiltó rendelkezések is - mondta a tárcavezető.
   
A kérdéssel a nemzetközi sajtó is kiemelten foglalkozik, de a Külügyminisztérium nem tervez külföldi kommunikációs kampányt az ügyben.
   
Magyarország figyelemmel fogja kísérni a törvény gyakorlati alkalmazását. A Külügyminisztérium számít arra, hogy állampolgárok, civil szervezetek és az egyházak is jelezni fogják, ha sérelem éri őket. A tárca ezeket az esetek jegyzi majd, és a megfelelő fórumokon szóvá is teszi - tette hozzá.
   
Balázs Péter elmondta: az MDF azon felvetése, hogy a magyar állam vállalja át a szlovákiai magyarokra kirótt bírságokat nagyon humánus ötlet, de nincs meg ennek az anyagi fedezete.
   
A megbeszélés után Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke kiemelte: európai látogatássorozatot terveznek a magyarországi parlamenti pártok és a házelnök a szlovák nyelvtörvény miatt. A többpárti magyar delegáció szeptemberben látogat majd kulcsfontosságú európai nagyvárosokba, így Brüsszelbe és Hágába is - tette hozzá.
   
"Nagy jelentőséget tulajdonítok annak, hogy működik egy többpárti konszenzus a szlovák államnyelv törvénnyel kapcsolatban. A köztársasági elnök úrnak a következő időszakban is nagyon fontos feladata lehet abban, hogy ezt a konszenzust meg tudjuk őrizni, meg tudjuk újítani, hiszen ezzel segíthetünk igazán a felvidéki magyaroknak ebben a meglehetősen nehéz helyzetben" - hangsúlyozta Németh Zsolt.
   
A politikus szerint nem pusztán magyar-szlovák vitáról van szó, hanem alapvető európai és nemzetközi normákba ütközik a nyelvtörvény. Az Európai Unió közösségi jogát is sérti a törvény - tette hozzá. A Fidesz szerint megkerülhetetlen, hogy felülvizsgálja a döntést a szlovák parlament - hangsúlyozta Németh Zsolt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Nyelvtörvény: a szlovákiai magyar civilek üdvözlik az EBESZ jelentését

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK) üdvözli az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosának jelentését a szlovák államnyelvtörvény módosítása ügyében, és ennek kapcsán szívesen találkozna mind a szlovák kormány képviselőivel, mind Knut Vollebaek főbiztossal - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap kedden.

MTI Világ

Hágáig mennek a magyarok a szlovák nyelvtörvény miatt

Magyar delegáció utazik szerdán Hágába az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosához a szlovák nyelvtörvény módosításának ügyében - mondta Balázs Péter külügyminiszter kedden este az MTV Az Este című műsorában. A tárcavezető szerint erős túlzás a szlovák kormányfő nyilatkozata az ügyben.

MTI Világ

Balázs: az ENSZ-hez fordul az ország a szlovák nyelvtörvény miatt

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához és az Európa Tanácshoz fordul Magyarország a szlovák nyelvtörvény miatt - mondta Balázs Péter külügyminiszter hétfőn az MTI kérdésére, azt követően, hogy Sólyom László államfővel és Németh Zsolttal, a Fidesz szakpolitikusával folytatott megbeszélést Budapesten.

MTI Világ

Pozsonyban a nyelvtörvényről: megalapozatlan magyar nyilatkozatok

A Sme című liberális pozsonyi napilap szerint a magyar politikusok azzal, hogy megalapozatlan értesüléseket közölnek a szlovák államnyelvtörvényről, maguk is "kiadósan hozzájárulnak" ahhoz, hogy a védhetetlen törvény szlovák védelme sikeres legyen.

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás

Kásler: A magyar egészségügy bírni fogja a nyomást

Kásler: A magyar egészségügy bírni fogja a nyomást

Kirúgták, majd szentként kezdték tisztelni - 50 éve halt meg Charles de Gaulle

Kirúgták, majd szentként kezdték tisztelni - 50 éve halt meg Charles de Gaulle