szerző:
hvg.hu

Rákbetegek százait küldik el az Országos Onkológiai Intézetből. A vezetőség szerint nincs pénz új páciensek felvételére. Tiltakozásul a nőgyógyászat vezetői felmondtak - írja a Népszabadság.

A lap Elküldi az új betegek többségét az onkológiai intézet című cikkének beszámolója szerint kórház csak a nőgyógyászatról havonta 120-140 beteget küld el, s emellett a sebészet és a patológia is utasít vissza pácienseket. A fővárosi intézmények visszaküldik őket azokba a többnyire vidéki kórházakba, ahonnan épp azért utalták őket ide, mert úgy ítélték meg: az országos intézetben juthatnak megfelelő ellátáshoz. A feladattal helyben ugyanis nem tudnak megbirkózni, s az országos intézmény éppen ezért van ezekre kijelölve, s ehhez is kapja a fejlesztési pénzeket - írj a lap.

A kórház vezetőinek döntése értelmében négy budapesti kerületen és néhány Pest környéki településen kívül nem vehetnek fel sehonnan betegeket. Ez ellen tiltakoznak azok a nőgyógyászok, osztályvezetők, akik lemondtak állásukról. Úgy fogalmaztak: képtelenség, hogy pénzügyi okok miatt betegek életét tegyék kockára. Annál semmi sem lehet drágább, mint ha kicsúsznak az életmentésre alkalmas időből.

A lap megkeresésére az intézet szabadságon lévő főigazgatójának helyettese azt közölte: területen kívülről csak akkor vesznek fel beteget, ha a kapacitásuk lehetővé teszi, egyelőre azonban gyakran azt sem tudják egy-egy betegnek átalgosan mennyit kell várakoznia a kezelésekre.

Jelenleg több fővárosi kórház igyekszik átvenni a be nem fogadott betegeket, Székely Tamás egészségügyi miniszter -  a lap értesülései szerint - pedig egy héten belül tárgyalóasztalhoz ül az érintettekkel.

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Plázs

A daganatos betegek fele ma már meggyógyul

A nem túl rózsás képet mutató statisztikák ellenére a rák nem a halálos betegség szinonímája, a páciensek fele ma már meggyógyul - hangsúlyozta Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója a Kor Kontroll Társaság és az intézet által a VIII. kerületi Kesztyűgyár Közösségi Házban csütörtökön rendezett, szűrővizsgálatokkal és szakmai előadássorozattal egybekötött nyílt napon.

hvg.hu Itthon

Mennyi türelme és pénze legyen a daganatos betegnek?

A várólista fogalmával akarva-akaratlan ismerkedik a magyar társadalom. A társadalombiztosítás szűkös keretei és a terápiák egyre magasabb ára a betegektől és a kórházaktól is súlyos kompromisszumokat kíván. Mennyit bír az OEP és mennyit vár egy daganatos beteg?

HVG Hetilap

Portré Kásler Miklósról az Onkológiai Intézet főigazgatójáról

"Tán a sors iróniája, hogy apám, aki orvos szeretett volna lenni, jogász lett, én pedig, akinek simán adódott volna a jogászkodás, és még kedvem is volt hozzá, orvos lettem" - emlékszik pályaválasztásának különösségére a legutóbb köztársasági érdemrend középkereszttel megtisztelt, 57 éves onkológus-szaktekintély.

Terence Hill titokban jótékonykodott Budapesten

Terence Hill titokban jótékonykodott Budapesten

Megszűnés fenyegeti a kukaholdingot

Megszűnés fenyegeti a kukaholdingot

Már nem "Big Fucking Rocketnek" hívják Elon Musk bolygóközi rakétáját, új nevet adott neki

Már nem "Big Fucking Rocketnek" hívják Elon Musk bolygóközi rakétáját, új nevet adott neki

Szerencsejátékra költötte egyházközsége pénzét egy német katolikus pap

Szerencsejátékra költötte egyházközsége pénzét egy német katolikus pap

Musk átfúrta Los Angelest – kész az első alagút

Musk átfúrta Los Angelest – kész az első alagút

A sürgősségi osztályok legalább kétharmada napi működési gondokkal küzd

A sürgősségi osztályok legalább kétharmada napi működési gondokkal küzd