szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Alapos, részletes tájékoztatást kapott az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága a romák elleni támadások nyomozásáról - közölte Lázár János, a bizottság fideszes elnöke a testület csaknem három és fél órás ülése után újságírókkal. Elmondta: Iváncsik Imre titkosszolgálati államtitkár "teljességgel kizárta", hogy külföldi titkosszolgálat keze lenne a dologban. Igaz, vannak képviselők, akik ez utóbbiban kételkednek.

A bizottsági ülés Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezésére lett zárt, mivel a miniszter az ülés előtt írásban jelezte: a beszámolóban szolgálati titok hangzik el. Lázár János az ülés után azt mondta: véleményük szerint az elhangzottaknak csak töredéke volt szolgálati titok, ezért ha a Fidesz megkapja az állampolgárok támogatását, és kormányra kerül, mindent megtesz annak érdekében, hogy az ülés anyaga - a szolgálati titok kivételével - nyilvánossá váljon. Hozzátette: sokkal megnyugtatóbb lett volna, ha az információk egy jó része a sajtó és a közvélemény előtt hangzik el, mert ez hozzájárult volna egyesek megnyugtatásához, a biztonságérzet erősítéséhez. Közölte: a beszámoló alapján az a véleménye: a rendőrség minden erővel azon van, hogy megtalálja a tetteseket. 

A bizottság elnöke szerint bár a rendőrség a jelenlegi lehetőségeihez képest mindent megtesz az elkövetők felderítése érdekében, számára "aggasztó" a kormány hozzáállása a rendőrséghez. A miniszter pedig nem alkalmas arra, hogy felügyelje ezt a területet - mondta.  Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: az a közbiztonsági háló, amelyet fél éve alakított ki a rendőrség, nem hozta meg az eredményét, hiszen a kormányzat nem volt képes megvédeni a magyar választópolgárokat, függetlenül attól, hogy cigányok-e vagy sem.  

Szavai szerint "eső után köpönyeg", hogy megerősítik a rendőri jelenlétet az ország egyes pontjain, mivel a rendőrségnek Magyarországon a nap 24 órájában kellene garantálnia, hogy ne történjen ilyen bűncselekmény. A zárt ülés után Lázár János arra a kérdésre, hogy a külföldi titkosszolgálati szál kizárható-e a romák elleni támadások ügyében, közölte: az ülésen Iváncsik Imre titkosszolgálati államtitkár vett részt, aki ezt "teljességgel kizárta". Mint mondta, voltak képviselők, akik ebben kételkedtek. Hozzátette: nem tartja helyesnek, hogy több rendőri vezető és a miniszter is azt mondta, hogy nemzetközi példák szerint tíz év múlva lesz meg az elkövető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Könnygázzal és vízágyúval oszlatták az erőszakos tüntetőket Hollandiában

Könnygázzal és vízágyúval oszlatták az erőszakos tüntetőket Hollandiában

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul

Akár 15 centis hóra is ébredhetünk

Akár 15 centis hóra is ébredhetünk