szerző:
MTI

Az európai uniós követelményekkel összhangban december elején több új szabály lép életbe Magyarországon a vonaton utazók jogainak szigorúbb védelme érdekében - közölte a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ).

A közlemény szerint mivel a külföldi vasúttársaságok a minőségi követelmények életbe léptetésével már a jegyárak emelését helyezték kilátásba, a FEOSZ fokozott figyelemmel kíséri az új rendelkezések magyarországi bevezetését azért, hogy az európai uniós követelményeknek való megfelelés költségeit ne a fogyasztókra terheljék.
 
A rendelkezések kiterjednek a vasúttársaságok kártérítési felelősségére is. Fokozott helytállási kötelezettséggel tartozik a vasúttársaság akkor, ha az utas a vonaton, le- vagy felszálláskor vasúti balesetet szenved, csomagjai megsérülnek a vasúttársaság hibája miatt, valamint akkor is, ha vonatkimaradás, késés vagy csatlakozás lekésése miatt az utas nem tudja utazását folytatni.
  
A szabályozás alapján a fogyatékossággal élők számára lehetővé kell tenni, hogy a vasúti közlekedést akadálymentesen igénybe vehessék többletköltség nélkül: így megfelelő vizuális, illetve hangjelzésekkel lehetővé kell tenni a biztonságos és kényelmes utazás lehetőségét számukra is.
  
Szigorúbb szabályok vonatkoznak majd az utasok tájékoztatására is. A szabályok konkrétan meghatározzák az utasok számára biztosítandó minimális információk körét, amit a vasúttársaságnak az utazás előtt, illetve az utazás során is meg kell adnia: így a többi között a menetrendre, a leggyorsabb utazási lehetőségekre, a kerékpárok elhelyezésére, az első-másodosztályon igénybe vehető szolgáltatásokra, a panaszkezelés módjára, továbbá a higiéniai és levegőtisztasági minimumkövetelményekre vonatkozó tájékoztatást.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Két nappal autóbalesete után már biztonsági öv nélkül vezetett az angol királynő férje

Két nappal autóbalesete után már biztonsági öv nélkül vezetett az angol királynő férje

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt

Megérkezett a havazás az országba

Megérkezett a havazás az országba

Több ezren tüntettek Trump ellen a Nők menetén

Több ezren tüntettek Trump ellen a Nők menetén

Kézilabda-vb: megizzasztották az olimpiai bajnokot a magyarok

Kézilabda-vb: megizzasztották az olimpiai bajnokot a magyarok

Elromlott a kerekesszéke, hazatolták a rendőrök a mozgássérült nőt

Elromlott a kerekesszéke, hazatolták a rendőrök a mozgássérült nőt