szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ha az olimpiai törvényt nem fogadja el idén a Parlament, akkor kárba vész minden eddigi munka, és 2011-ben nem lehet majd színvonalas jelentkezést leadni a 2020-as nyári játékok rendezéséért, óriási tehát a tét - mondta az MTI-nek Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM, a budapesti olimpia ügyének előmozdítására létrejött civil szervezet elnöke csütörtökön, röviddel a Fővárosi Közgyűlés szavazása előtt.

A testület végül - 2007 óta immár harmadik alkalommal - vita nélkül, egyhangúlag támogatta, hogy kezdeményezzék az Országgyűlésnél a 2020-as ötkarikás játékok rendezésének megpályáztatását előkészítő törvénytervezet őszi tárgyalását, és az arról való szavazást. "Most azt kértük a képviselőktől, hogy ne csupán a közgyűlésben álljanak az ügy mellé, hanem a parlamenti frakciókban is tegyenek azért, hogy megszavazzák a javaslatot - nyilatkozta a BOM vezetője. - Azért fontos az idei szavaztatás, mert rengeteg munka kell ahhoz, hogy 2011-ben színvonalas, megalapozott pályázatot nyújtsunk be. Ehhez el kell készíteni a finanszírozási tervet és meg kell kezdeni a magántőkével a tárgyalásokat, fel kell állnia a stábnak, amely elvégzi a szükséges munkát valamint el kell kezdeni a nemzetközi lobbitevékenységet. Jövőre választások jönnek, így akkor már kevés az esély, hogy erről tárgyaljanak, ráadásul már az idő sem lenne elég a feladatok elvégzésére."

Szalay-Berzeviczy Attila hangsúlyozta, hogy azt az óriási lehetőséget sem szabad veszni hagyni, hogy most Észak-Csepelen, Budapest szívében van egy hatalmas üres terület, mely tökéletes helyszíne lenne az olimpiának.

A BOM elnöke által említett helyszínt tavaly decemberben jelölte ki a közgyűlés. A tervek szerint kialakítanának egy déli, egy északi és egy keleti térséget. A déli térség Csepel északi részén lenne, ez képezné a játékok magterületét: itt helyeznék el az olimpiai falut, a médiafalut és a sportversenyek fő helyszíneit. Itt lenne a tervek szerint az olimpiai stadion, a kajak-kenu pálya, a nemzetközi teniszközpont, az úszóközpont és a tornászversenyek megrendezésére alkalmas sportcsarnok. A tervek pontosítása céljából a főváros nemrég írta ki az úgynevezett masterplan, mesterterv elkészítésére vonatkozó közbeszerzési eljárást. A győztes tervezőirodának ezeket a terveket kell majd pontosítania, a lehetőségeket összevetve a sportszakági igényekkel.

Szalay-Berzeviczy csütörtökön is hangsúlyozta, hogy az olimpiai törvény elfogadása nem hozná kényszerhelyzetbe az országot, mert az csak a felkészülést biztosítja. Hozzátette, amennyiben a Parlament elfogadja a javaslatot, a 2005-ben életre hívott BOM eléri eredeti célját, sikerrel teljesíteti küldetését, s ezt követően feladatait átadja a törvény által létrehozott Pályázati Előkészítési Bizottságnak. Ellenkező esetben viszont kárba vész a fővárosi önkormányzat és az egyesület eddigi munkája.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kirúgták, majd szentként kezdték tisztelni - 50 éve halt meg Charles de Gaulle

Kirúgták, majd szentként kezdték tisztelni - 50 éve halt meg Charles de Gaulle

A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt

A Volánbusz huszonnégy városban vezet be kötelező jegyelővételt

Az ügyészség M. Richárd letartóztatását kéri

Az ügyészség M. Richárd letartóztatását kéri