szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szeptember 5-ére tervezett fővárosi melegfelvonulás betiltását kéri a budapesti rendőrfőkapitánytól Ékes Ilona fideszes országgyűlési képviselő és több civil szervezet, például a katolikus orvosok. Ékes szerint a homoszexualistás mentális betegség, a felvonulók pedig félelmet keltenek. A Fidesz szerint Ékes magánemberként fejtette ki véleményét.

Ékes Ilona pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt hangoztatta: provokatív rendezvény helyett valódi társadalmi és szakmai párbeszédre lenne szükség a homoszexualitásról. Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának tagja a budapesti rendőrfőkapitányhoz, Tóth Gáborhoz intézett levelében azt írta: a melegfelvonulás alkalmas arra, hogy félelmet, visszatetszést keltsen az emberekben, és veszélyezteti a kiskorúak fejlődését.

Mint hozzátette, a tavalyi rendezvényt megzavaró súlyos atrocitások bizonyítják, hogy a felvonulás megtartása az idén is a közrend, a közbiztonság és az ifjúság egészséges fejlődésének sérelméhez vezetne. Arra mutatott rá, hogy idén a korábbiaktól eltérően nem a nyári szezonban, hanem már az iskolai év megkezdése után tartanák a programot, így nagy valószínűséggel több gyerek láthatná a rendezvényt, s ez - mint fogalmazott - veszélyeztetné a megfelelő szellemi és erkölcsi fejlődésükhöz biztosított alkotmányos jogot.

A Fidesz nem kommentál
Ékes Ilona magánemberként tartott egy saját maga által szervezett sajtótájékoztatót a melegfelvonulásról, amelyen a magánvéleményét mondta el, ezért a Fidesz ehhez semmit nem kíván hozzáfűzni - mondta Havasi Bertalan, az ellenzéki párt sajtófőnöke pénteken az MTI kérdésére. Ennek ellentmond, hogy a sajtótájékoztató egy nappal korábban meg volt hirdetve, ebben pedig Ékes Ilona a Fidesz képviselőjeként, bizottsági tagként szerepel, arról azonban egy szó sincs, hogy magánemberként, vagy valamely más szervezet nevében szólalna meg.
A rendőrfőkapitánynak írt levelet Ékes Ilona mellett több civil szervezet képviselője is aláírta, köztük a Nemzeti Pedagógus Szövetség, a Magyar Asszonyok Egyesülete és a Magyar Katolikus Orvosok Szent Lukács Egyesülete. Arra a kérdésre, hogy a homoszexualitást betegségnek gondolja-e, Ékes Ilona azt mondta: mentális sérülésnek tartja. Utalt arra: az eddigi kutatások nem találtak bizonyító összefüggést a genetikai, biológiai okokra, arra, hogy a homoszexualitás az egyes emberekkel született hajlam lenne.

A sajtótájékoztató keretében levetítettek egy filmet, melyben a megszólaló amerikai és német pszichológusok, pszichoterapeuták arról beszéltek: kutatásaik szerint a homoszexualitás fejlődési zavar, amin - egyénenként eltérő mértékben - lehet változtatni. Úgy látják: a homoszexualitás oka a nem megfelelő szülő-gyermek érzelmi kapcsolatban keresendő. A megszólaló szakemberek arról is szóltak, hogy létezik olyan terápia, amelynek a segítségével az érintett, ha akar, változtathat homoszexualitásán. Mint mondták, nem igaz az a sokszor hangoztatott állítás, hogy ne lehetne változtatni a homoszexualitáson.

Ékes Ilona szerint a kormány feladata lenne, hogy a homoszexualitással kapcsolatos ismereteket, legfrissebb kutatásokat terjessze, ezekről konferenciákat, beszélgetéseket szervezzen. Beszélni kell róla, nem provokálni - fogalmazott. Mint mondta, egy provokatív rendezvény nem szolgálhatja a megértést, a homoszexuálisok elfogadását, a témával kapcsolatos nyugodt társadalmi párbeszédet. A homoszexualitás emberi, nem pedig emberjogi kérdés - hangoztatta a képviselő.

Kérdésre kitért arra, hogy a homoszexualitást az emberek magánügyének tartja, ám a felvonulást "minden kontroll nélkül" rendezik meg, így ott "nagyon szélsőséges" felvonulók is megjelennek. "Aki provokál, az is tud szélsőséges lenni" - közölte, utalva egyes felvonulók öltözetére, felirataira, amelyek szerinte nem a közterekre, az utcára valók. Ékes Ilona ugyanakkor jelezte azt is, hogy a rendezvényt megtámadókat is szélsőségeseknek tartja, ezek az emberek a provokatív felvonulókkal "egymást gerjesztik".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Melegfelvonulás: dobótávolságon kívül kerülnek a támadók

Dobótávolságon kívül rekednek a szeptember 5-ére meghirdetett fővárosi melegfelvonulás ellentüntetői, mert a rendőrség a menet útvonalával, az Andrássy úttal párhuzamos utcákat is lezárja majd - mondta Steigler Sándor, a Szivárvány Misszió Alapítvány kuratóriumának elnöke hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

MTI Világ

Moszkvában előállították a melegfelvonulás résztvevőit és ellenzőit

A rendőrség előállította a moszkvai melegfelvonuláson megjelent első 25 embert szombaton, köztük a megmozdulás fő szervezőjét, Nyikolaj Alekszejev jogászt, s folyamatosan vitte be a környéken megjelenő többi részt venni szándékozót is - közölték rendőrségi forrásból szombaton.

MTI Itthon

A rendőrség biztosítja a melegfelvonulást

A rendőrség határozott intézkedésekkel fogja biztosítani, hogy a melegek, ahogyan az alkotmányos kereteken belül bárki más, háborítatlanul fejezhessék ki véleményüket, közösséghez való tartozásukat – közölte Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter hétfőn Budapesten, miután melegszervezetek képviselőivel találkozott, akikkel egyeztetett az idei melegfelvonulásról is.

Banksy festhetett menekülő rabot a híres readingi fegyház falára

Banksy festhetett menekülő rabot a híres readingi fegyház falára

Nyomoz a rendőrség a BKV visszavont busztendere miatt

Nyomoz a rendőrség a BKV visszavont busztendere miatt

Két világpremier is hallható Szabó Ildikó "Heritage" című albumán

Két világpremier is hallható Szabó Ildikó "Heritage" című albumán