szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ma lép hatályba a sokat vitatott "csendrendelet" a fővárosi VI. kerületében; a terézvárosi szabály értelmében este 10 és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva a kerületi szórakozóhelyek.

A szabályozás a szállodákra és benzinkutakra nem érvényes, minden más üzlet, vendéglátóegység és szórakozóhely csak este 10 óráig tarthat nyitva, illetve a megfelelő engedélyek beszerzése után a nyitvatartási idő bizonyos mértékig meghosszabbítható. Az üzletek a lakók legalább kétharmadának hozzájárulásával akár reggel 6 óráig is nyitva tarthatnak, de szeszes italt - az előzőleg megalkotott szeszrendelet értelmében - nem forgalmazhatnak ez idő alatt. A vendéglők és a szórakozóhelyek pedig - a hozzájárulás megszerzése után - legfeljebb éjjel 1 óráig lehetnek nyitva.

A rendelet ellen több szervezet tiltakozott. A Főpolgármesteri Kabinet - közlése szerint - aggodalommal figyeli a szigorú korlátozást, Budapest városarculati tanácsnoka pedig annak felülvizsgálatát kérte. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara sem támogatja a határozatot, amelyről előzetesen nem egyeztetettek a kerületi illetékesek a szakmai szervezettel. Az ügyben civil szervezetek az Alkotmánybírósághoz is fordultak.

A Terézvárosi Önkormányzat a "csendrendelettel" kapcsolatos egyeztetés után, július 29-i közleményében tájékoztatott arról: a testület a szeptember 10-i üléséig terjedő időszakban megoldást talál arra, hogy a rendelet végrehajtása milyen módon halasztható el az egyeztetett változat elfogadásáig. Az érdekvédő szervezetek szeptember 15-éig tehetnek javaslatot a módosításra.

A Broadway Egyesület kedd este tíz órára szervezett rendezvényén azt kívánják bemutatni, milyen képet mutatna a korábban ekkor nyüzsgő Liszt Ferenc tér, ha be kellene tartani ezt a szabályt, több ezer embert akadályozva meg abban, hogy itt töltsék este szabadidejüket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta Itthon

Tíz nap, amely megrendítheti Terézvárost?

Tíz napon át, szeptember 1. és 10. között betartatja az általa is felülvizsgálni kívánt „csendrendeletet” a Terézvárosi Önkormányzat jegyzője, a két héttel ezelőtt létrejött megállapodás ellenére. A csendrendeletről szóló szabályozás felfüggesztéséről ugyanis csak szeptember 10-én dönt a képviselő-testület – tudta meg a hvg.hu –, miközben a jogszabály már szeptember 1-jén hatályba lép. A lakók elkezdték a vendéglátóhelyek tulajdonosainak megkeresését.

MTI Itthon

Terézváros: kenőpénzt fogadott el a közterület-felügyelet vezetője

Vezető beosztású, hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel gyanúsítja a Budapesti Nyomozó Ügyészség a terézvárosi kerületi közterület-felügyelet vezetőjét; a férfi előzetes letartóztatásáról szerdán dönt a bíróság. A férfi pénzt fogadott el azért, hogy a közterület-felügyelők minél több autóra tegyenek kerékbilincset.

Ma aláírják a megállapodást a 2021-es minimálbérről, kétszer emelkedhet idén

Ma aláírják a megállapodást a 2021-es minimálbérről, kétszer emelkedhet idén

Kidobott karácsonyfákból készítenek üdítőt Észtországban

Kidobott karácsonyfákból készítenek üdítőt Észtországban

Az SZFE kollégistái nem értik, hogy forgathatott a Pesti TV a személyes tárgyaik között

Az SZFE kollégistái nem értik, hogy forgathatott a Pesti TV a személyes tárgyaik között