szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ígérete ellenére bezáratta az este tíz után nyitvatartó vendéglátóhelyeket a terézvárosi jegyző. A hvg.hu-t tájékoztató ügyvéd, Róna András elmondta, mindehhez a Készenléti Rendőrség több tucat embere nyújtott segítséget a jegyzőnek, akit feljelentenek az eljárása miatt.

Nem számítottak rá a VI. kerületi Broadway vendéglátóhelyeinek tulajdonosai, hogy a csendrendelet felfüggesztését megtárgyaló képviselő-testületi ülés előtti napokban az önkormányzat jegyzője, Sajtos Csilla érvényt akar majd szerezni a rendeletben foglaltaknak.

A rendelet részletei
Ha érkezett panasz a hely ellen, de hatósági eljárás nem indult, akkor a lakók felének beleegyezése kell a hosszabb nyitva tartáshoz. Ha a hellyel komoly bajok voltak, akkor a házban lakók kétharmadának hozzájárulásával lehet csak nyitva hajnali egyig. Mindegyik helynek be kell szereznie ehhez egy szakvéleményt, hogy a zajszint a normál érték alatt marad.
A szabályozás szerint szeptember 1-jétől csak azok a szórakozóhelyek maradhatnak nyitva este tíz óra után legfeljebb éjjel egy óráig – a teraszok pedig maximum éjfélig –, amelyek rendelkeznek a megfelelő engedélyekkel és az épületek tulajdonosainak legalább kétharmada hozzájárult ahhoz. Az üzletek mindezek birtokában reggel 6 óráig is nyitva lehetnek, de szeszes italt nem forgalmazhatnak. A szabályozás egyébként a szállodákra és benzinkutakra nem vonatkozik.

A rendelet elleni tiltakozások miatt a Terézvárosi Önkormányzat július 29-én közölte, a képviselő-testület szeptember 10-i üléséig megoldást talál arra, hogy a rendelet végrehajtása milyen módon halasztható el az egyeztetett változat elfogadásáig. A módosításra az érdekvédő szervezetek szeptember 15-éig tehetnek javaslatot.

A hvg.hu-nak Róna András, az érintett vendéglátóhelyek érdekképviseletét ellátó ügyvéd hangsúlyozta azt, hogy a képviselőket össze lehetett volna hívni egy rendkívüli ülésre, de ezt senki nem tette meg. Hozzátette, próbáltak tárgyalni Hatvani Csaba alpolgármesterrel is, de ő arra hivatkozott, hogy az ígért moratóriumot, a jogászaik nem engedték betartani, mondván, egy elfogadott rendelet esetében ugyanis erre nincs lehetőség.

Az ügyvéd közölte azt is, hogy a hatályba lépés napjának délutánján megjelent egy lista a Terézvárosi Önkormányzat honlapján a tíz utáni nyitva tartásra engedélyt megkapó helyekről. Érthetetlennek mondta azonban, hogy a listán vannak olyanok, akik meg sem kérték az engedélyt, és olyanok is, akik nem is kaphatták volna meg azt. Arra a kérdésre, hogy mi a célja ezzel a nem vendégbarát hozzáállással az önkormányzat részéről, azt mondta, hogy szerinte ez az egész történet a jegyző és a képviselők csatározásáról szól. Róna András megjegyezte, mivel a jegyző nem jogi szempontok alapján járt el, így feljelentést tesznek majd ellene.

A jegyző esti razziáját harmincnyolc, a  Készenléti Rendőrség állományába tartozó rendőr segítette. A rendőrség tájékoztatása szerint a készenlétiek a VI. Kerületi Rendőrkapitányság kérésére a "csendrendelettel" kapcsolatban végrehajtott munkaügyi és önkormányzati ellenőrzések ideje alatt demonstratív rendőri jelenlétet biztosítottak. A rendőrség az este folyamán a csendrendelettel összefüggésben egyszer sem intézkedett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Vendéglők a csendrendeletre: nem zárunk be!

A kedden hatályba lépett "csendrendelet" ellenére nem zárnak be este 22 óra után a VI. kerületi vendéglők és szórakozóhelyek - közölte az üzemeltetőket tömörítő Vendéglátóipari és Kereskedelmi Üzletek Érdekvédelmi Egyesülete az MTI-vel.

Csikász Brigitta Itthon

Megszólalt a sokat támadott csendrendelet atyja

A több tízezer forintba kerülő, zajszintet megállapító szakértői vélemény ellenében megoldható, hogy tovább nyitva tartsanak a VI. kerületi vendéglátóhelyek. Emiatt az önkormányzat nem számít arra, hogy az éttermek végleg lehúznák a rolót, a kerület pedig elesne a neki járó iparűzési adótól. A Terézvárosban szeptember 1-jétől életbe lépő csendrendeletről Kékesi Tibor szocialista képviselő nyilatkozott a hvg.hu-nak.

MTI Itthon

Ma lép hatályba a terézvárosi "csendrendelet"

Ma lép hatályba a sokat vitatott "csendrendelet" a fővárosi VI. kerületében; a terézvárosi szabály értelmében este 10 és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva a kerületi szórakozóhelyek.

MTI Itthon

A többség ellenzi a terézvárosi "csendrendeletet"

A pesti Broadway területén megkérdezettek 83 százaléka egy közvélemény-kutatás szerint határozottan ellenzi a vendéglátóhelyek és üzletek nyitvatartási idejét korlátozó terézvárosi önkormányzati rendeletet.

MTI Itthon

Vendéglátósok szerint alkotmánysértő a "csendrendelet"

A Liszt Ferenc téri, Andrássy úti, Hajós utcai, és Nagymező utcai vendéglátósokat tömörítő Broadway Egyesület szerint a terézvárosi önkormányzat "csendrendelete" alkotmánysértő, önkényes, diszkriminatív és alkalmazhatatlan.

Több mint 11 milliót fizetett valaki egy fülbevalóért a BÁV aukcióján

Több mint 11 milliót fizetett valaki egy fülbevalóért a BÁV aukcióján

A GM egymillió kanadai dollárból fogna a furgon gyártásába, amivel forradalmasítanák a fuvarozást

A GM egymillió kanadai dollárból fogna a furgon gyártásába, amivel forradalmasítanák a fuvarozást

Nagyszabású Star Wars-játék készül, ezúttal a Ubisoftnál

Nagyszabású Star Wars-játék készül, ezúttal a Ubisoftnál