szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke a Fidesz szerint méltatlanná vált a cigány emberek bizalmára, az MSZP pedig úgy látja: "ha a legújabb hírek beigazolódnak", Kolompár Orbán az önkormányzati elnöki tisztségre is méltatlanná válhat.

A kormánypárt és a legnagyobb ellenzéki párt romaügyi politikusai csütörtökön a C-Press nevű honlap keddi, valamint a Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent sajtóhírekre reagálva fejtették ki álláspontjukat.

Kolompár Orbán a vádakra az MTI-nek úgy reagált: politikai ellendrukkerei minden elkövetnek a lejáratása érdekében, amikor azt terjesztik róla, hogy hátrányos helyzetű roma gyerekek helyett üdült volna közpénzből a Balatonnál. Vele egyetértve a Bács-Kiskun Megyei Cigány Önkormányzat elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke csak vendégként, pár órára jelent meg a Balatonmáriafürdőn tartott táborozáson.

A Fidesz csütörtöki közleményében - amelyet Farkas Flórián, a párt országgyűlési képviselője, a Lungo Drom elnöke jegyez - úgy fogalmazott: az OCÖ elnöke "nem először adja jelét annak, hogy sajátjaként kezeli a roma közösség pénzét, azt képzeli, hogy posztjával csak kényelem, luxus és anyagi előnyök járnak, kötelesség meg semmi". Felhívta a figyelmet arra, hogy Kolompár Orbán - többek között az ellene folyó több büntetőeljárás miatt - alkalmatlan posztjára, és méltatlan a cigány emberek bizalmára, "szégyene mindazoknak, akiket képviselnie kellene". Farkas Flórián közlése szerint "az a legkevesebb", hogy azonnal távozik az OCÖ elnöki székéből, és felszólítják a szocialista kormányt, ne asszisztáljon tovább Kolompár Orbán törvénytelen pénzpazarlásához.

Teleki László szocialista romapolitikus közlése szerint Kolompár Orbánnak "döntenie kell": megtartja-e pozícióját, mert "méltatlanná válhat" a tiszt betöltésére. Hangsúlyozta: az elmúlt egy évben nagyon sok olyan hír jelent meg Kolompár Orbánról, amely "nagy mértékben erősíti a magyarországi cigányság negatív képét". Több egymáshoz hasonló ügyben vádlottként, gyanúsítottként szerepelt, most pedig a felröppenő hírek kapcsán lehet kijelenteni azt, "eljött az idő, amikor Kolompár Orbánnak meg kell hoznia azt a döntést, hogy megválik azoktól a pozícióktól, amelyekkel a magyarországi cigányságot akarja képviselni, vagy megtartja azt az állapotot, amellyel az ellentéteket erősítheti".

Kolompár Orbán közlése szerint évente 10-15 táborba, hasonló jellegű rendezvényre kap meghívást, amelynek - anyagi ellenszolgáltatás nélkül - mindig eleget tesz, és a romák oktatási, foglalkoztatási helyzetéről, jövőjéről beszélget a táborvezetőkkel és a gyermekekkel. Mint mondta: "sem külföldi, sem egzotikus nyaraláson soha nem vettem részt, ellentétben más bal-, és jobboldali politikusokkal, roma vezetőkkel, annak ellenére, hogy erre már számos alkalommal nyílt volna lehetőségem". Közlése szerint OCÖ-elnökként egyetlen nap szabadságot sem vett igénybe az elmúlt hat év alatt. Kolompár Orbán az MTI-nek azt mondta: a két sajtóorgánum, és a lapokkal valótlan információkat közlő Hajek Csaba ellen jogi lépéseket tesz rágalmazásért.

Agócs János, a Bács-Kiskun megyei cigány kisebbség önkormányzatának elnöke az MTI-nek küldött csütörtöki közleményében tudatta: Kolompár Orbán nem tagja a Bács-Kiskun megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzatnak, a gyermekek táboroztatásában nem vett részt, a programot az OCÖ nem támogatta, a roma vezetőt pedig mindössze egy délutáni beszélgetésre hívták meg a gyermekek és kísérőik közé. A megyei kisebbségi önkormányzat vezetője megjegyezte: a Balatonmáriafürdőn tartott táborban összesen 65 gyermek és 10 kísérő vett részt vett, a táborozók faházas apartmanban üdültek, és ez szerinte nem nevezhető luxusnak sem Magyarországon, sem Európában.

A C-Press nevű honlap kedden, a Magyar Nemzet csütörtöki számában állította azt, hogy az OCÖ-elnök több Bács-Kiskun megyei vezetőtársával hátrányos helyzetű roma gyerekek helyett üdült közpénzből a Balatonnál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Több száz roma tervezi kivándorlását

Több száz aláírással ellátott kérelemmel fordultak az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökéhez fővárosi és vidéki romák a napokban, hogy segítse kivándorlásukat a népcsoportot ért sorozattámadások és a diszkrimináció miatt - közölte Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke.

MTI Itthon

Békés demonstrációt tartottak a hajdúhadházi romák

Békés demonstráción tiltakoztak a hajdúhadházi romák csütörtökön a város főterén a Magyar Gárdának május 9-én hajdúhadházon tartott "félelmet és megbotránkozást okozó" felvonulása ellen, amely "a Jobbik szervezésében valósult meg".

MTI Itthon

Kolompár Orbánt gyanúsítottként hallgatták ki

Gyanúsítottként hallgatták ki Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat elnökét jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, valamint az Európai Közösség pénzügyi érdekeinek megsértése miatt kedden - közölte Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyész-helyettese.

Vélemény

Kolompár Orbán esete a sikkasztással

Kolompár Orbánnal, az Országos Cigány Önkormányzat elnökével szemben a VI.-VII. kerületi ügyészség sikkasztás és a számvitel rendjének megsértése miatt emelt vádat. A politikus még az eljárás időtartamára sem függesztette fel tisztségének gyakorlását. Példamutatás helyett magatartása azoknak ad muníciót, akik a cigánysággal szemben, en bloc, előítéletekkel viseltetnek .

MTI Itthon

Vádat emeltek Kolompár Orbán ellen

Sikkasztás és a számvitel rendjének megsértése miatt vádat emelt az ügyészség Kolompár Orbán ellen - közölte a Fővárosi Főügyészség az MTI-vel pénteken.

MTI Itthon

Kolompár kiegyezést hirdetne cigányok, nem cigányok között

Két év beteges ámokfutása ért véget - így reagált az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke hétfői sajtótájékoztatóján arra, hogy a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a romák elleni támadások négy gyanúsítottját, hozzátéve: ugyanakkor Magyarországon erősödik a rasszizmus, ezért új kiegyezésre, egy békés alapokon nyugvó ország építésére van szükség.

MTI Itthon

Helyettese szerint Kolompár Orbán "teher a cigányság számára"

Kolompár Orbán álljon félre, mert "teher a cigányság számára" - mondta Kozák János, a Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetségének (Macifész) elnöke, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) általános elnökhelyettese csütörtökön a roma aktivisták fórumán a Veszprém megyei Nemesszalókon.