szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint 120, rádiós kódlopóval elkövetett gépjárműfeltöréssel gyanúsítják azt a héttagú bandát, amelynek tagjait a Vas megyei rendőrök és a Nemzetbiztonsági Szolgálat munkatársai Budapesten fogták el – közölte Halmosi Zsolt Vas megyei rendőrfőkapitány szombathelyi sajtótájékoztatóján szerdán.

A banda a gépjármű-feltörésekhez haditechnikai eszköznek minősülő, Magyarországon nem forgalmazható speciális kódlopókat használt, amelyeket valószínűleg becsempésztek az országba. A szerkezettel szinte az egész ország területén – vidéki nagyvárosokban és Budapest környékén – törtek fel autókat.

Forgalmasabb utcákon, bevásárlóközpontok parkolóiban választották ki a távirányítású zárral ellátott gépkocsikat, kisteherautókat. Miután a gépkocsivezető lezárta az autóját és távozott, az elkövetők a kódlopóval ráálltak a központi zár frekvenciájára, és kinyitották az autót.

A gépkocsikból ezután szinte mindent elvittek: készpénzt, laptopot, GPS-készüléket, napszemüveget, vadásztőrt, távcsövet, gázpisztolyt. Budaörsön például 58 mobiltelefont vettek ki egy autóból (az üzletkötő teljes készletét). A lopás után gondosan visszazárták az autót, így a tulajdonos gyakran csak jóval később vette észre, hogy feltörték a gépkocsiját.

A rádiós kódlopó roncsolás nélkül nyitja-zárja a gépkocsit, de az elektronikában olyan kárt okoz, amely csak néhány nap múlva jelentkezik, és a szakszervizben csak több százezer forintos költséggel tudnak megjavítani.

A gépkocsi-feltörésekben négy 40 év körüli férfi vett részt, és kiépített orgazdahálózatuk volt. Általában párban, "szigorú munkarend szerint", hétfőtől péntekig dolgoztak, de utóbb egy társuk kivált, és a legtöbb bűncselekményt már egyedül követte el. Őt Szombathelyen, az egyik nagyáruház parkolójában már júniusban elfogták, de mivel akkor még nem volt ellene elegendő bizonyíték, szabadon engedték.

Az orgazdákkal együtt héttagú bandát végül háromnapos megfigyelés után júliusban, Budapesten fogták el. Az akcióban több mint ötven Vas megyei rendőr és a Nemzetbiztonsági Szolgálat munkatársai vettek részt. Az elfogáskor és a házkutatás során hozzávetőleg tízmillió forint értékű ellopott holmit találtak meg. A gyanúsítottak közül hárman előzetes letartóztatásban vannak, bűntársaik szabadon védekezhetnek - ismertette a megyei főkapitány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Elfogták az egyik autótolvajt, akire éjjel rálőttek

Elfogták szerda délután annak a gépkocsitolvaj-párosnak az egyik tagját, akiknek terepjárójára kedd este rálőttek a rendőrök a III. kerületben - mondta Tafferner Éva, a BRFK kommunikációs osztályának vezetője.

MTI Itthon

Magyarországra menekültek az osztrák autótolvajok

Osztrák rendőrök egészen Sopronig üldözték azokat az ismeretlen tetteseket, akik két osztrák rendszámú autót loptak el a burgenlandi Kismartonról (Eisenstadt); a határon átnyúló üldözés megkezdésekor az osztrák rendőrök nem értesítették magyar kollégáikat - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Diósjenőn még rágcsálóügyi főmunkatárs is dolgozik: a Márton nevű mentett macska

Diósjenőn még rágcsálóügyi főmunkatárs is dolgozik: a Márton nevű mentett macska

28 millió forint fölé konfigurálható a csak 4 hengeres új Mercedes C-osztály

28 millió forint fölé konfigurálható a csak 4 hengeres új Mercedes C-osztály

9/11 huszadik évfordulójáig vonulna ki Afganisztánból az USA

9/11 huszadik évfordulójáig vonulna ki Afganisztánból az USA