szerző:
MTI

Nem találta általános vitára alkalmasnak sem az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi, sem az alkotmányügyi bizottságának kormánypárti többsége az állampolgári jogok országgyűlési biztosának tavalyi évről szóló beszámolóját szerdai ülésén. Az ok nyilvánvalóan az áprilisi, "cigánybűnözést" emlegető nyilatkozata.

A jelentést 9 igen, 4 nem szavazattal és 6 tartózkodással vetették el. Igennel szavaztak a fideszes, a kereszténydemokrata és a független képviselők, míg a szocialisták tartózkodtak vagy nemmel voksoltak. Szabó Máté többek között arról számolt be a bizottság előtt, hogy mintegy tíz százalékkal nőtt a hivatalához érkező panaszok száma. Mint kifejtette: igyekeznek a kiemelkedő társadalmi és szakmai kérdésekkel, problémákkal foglalkozni. Egyik kiemelt területként említette a gyermekjogokat.

Deákné Fogarasi Valéria (MSZP), a bizottság alelnöke azt kérdezte, hogy a nagy vihart kiváltó cigánybűnözésről szóló interjúból milyen tanulságokat vont le a biztos. Szabó Máté válaszában kitért arra, hogy magában az interjúban többszörös függőbeszéd szerepelt, a később nagy vitát kiváltó mondat a címadás miatt vált kijelentővé. Tanulságnak azt látta, hogy "minél messzebb, annál jobb", van kisebbségi biztos, aki a területtel elsődlegesen foglalkozik.

Teleki László (MSZP) erre úgy reagált, hogy nem nyugtatta meg a válasz. Általános ombudsmanról van szó, és a magyarországi cigányság minden tagja hozzá tartozik, tehát nem szelektálhat - mondta. Deákné Fogarasi Valéria magát a jelentést új felfogásúnak, informatívabbnak tartotta, mint a korábbiakat, és örült, hogy hangsúlyosan szerepelnek benne a pénzügyi szervezetekkel kapcsolatos ügyek. Egyetértett ugyanakkor Teleki László felvetésével, és mint mondta, a "roma állampolgárok is állampolgárok". Szabó Máté azt válaszolta, hogy a kezdeményezés elsősorban a kisebbségi biztos hatásköre, de az ellen nincs elvi kifogása, ha bárki állampolgári alapon fordul hozzá.

Balog Zoltán (Fidesz) a bizottság elnöke azt mondta, érdemes lett volna alaposan elolvasni a jelentést is, amelyben nagyon sok olyan vizsgálat szerepel, amely az állampolgárok jogbiztonságát érinti, komoly eligazítást adva. A fideszes képviselő azt kérte, ne folytassák azt a gyakorlatot, hogy a valóságos kormányzati munka helyett arra koncentrálnak ki mit mond, és hogy az politikailag korrekt vagy sem. "Borzasztó az a fajta intolerancia", ami az ombudsman megszólalásait követi - fűzte hozzá. Ugyanakkor aggodalommal figyelik - mondta -, hogy a köztársasági elnök által előterjesztett jelöltek nem tudnak egymással együttműködni. Ez az ombudsmani intézmény tekintélyére is negatív hatással van - jegyezte meg.

Szabó Máté arra a képviselői felvetésre, hogy a jelenlegi ombudsmani struktúrával "megbékélt-e már", kifejtette: ha majd egyszer egy nagy, átfogó államreformra sor kerül, a biztosi rendszerrel, annak átalakításával is lehet foglalkozni.

Az Országgyűlés Alkotmányügyi, Igazságügyi és Ügyrendi Bizottsága sem támogatta Szabó Máté múlt évi tevékenységéről szóló beszámolóját szerdai ülésén; a biztos jelentését aznap az emberi jogi bizottság is elutasította. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának 2008. évi tevékenységéről szóló beszámolóját 14 igen, 7 tartózkodó és 8 nem szavazat mellett nem találta a testület általános vitára alkalmasnak. A testület fideszes, és kereszténydemokrata tagjai támogatták a beszámolót, míg a kormánypártiak nemmel szavaztak vagy tartózkodtak.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa áprilisban a Figyelőnetnek adott interjújában azt mondta, hogy egy cigány önkormányzati képviselővel és egy kriminológussal folytatott beszélgetéséből "kirajzolódott a kimondhatatlan: a cigánybűnözés profilja". Szabó Máté akkori közlése szerint ez a megélhetési bűnözés sajátos fajtáit jelenti, másrészt itt gyakori a kollektív elkövetés. "Egy kollektivista társadalmi, szinte törzsi csoportról van szó, szemben a magyar társadalom nagymértékű individualizáltságával" - fogalmazott. Az országgyűlési biztos azt mondta, "ha látjuk a bűnöző profilt, arra figyelmeztetni kell a lakosságot, és világosan nevén kell nevezni".

Az Eötvös Károly Intézet közleményben tudatta: az ombudsman csütörtökön nyilvánosságra került nyilatkozata után úgy tekinti, hogy amíg Szabó Máté tölti be ezt a tisztséget, nincs a Magyar Köztársaságnak általános ombudsmanja. A jogvédők szerint Szabó nem véletlenül szólta el magát, mert nézeteinek pár nappal korábban az ATV Pont 7 című műsorában is hangot adott. Roma jogvédők lemondásra szólították fel az ombudsmant.
   
Szabó Máté későbbi közleményében azt írta: "az elhangzottak tartalmától alapvetően eltérő keretbe került az ombudsmani tevékenységemről szóló helyzetértékelésem". Aláhúzta: továbbra is a lehető leghatározottabban elítél "mindenfajta rasszista indíttatású megnyilvánulást, történjen az szóban, vagy tettben, különösen az egyéni és kollektív erőszakot".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

A pénz miatt veszhettek össze az ombudsmanok

Borzasztó időzítéssel ugrott neki ombudsmantársainak Szabó Máté, aki megnyirbálná a többi biztos jogosítványát, és föléjük rendelné az országgyűlési jogok biztosát, jelen esetben önmagát. Látszólag takarékossági szempontok húzódnak meg az érvelés mögött, valójában azonban pénzről, hatalomról és hiúságról van szó. „Szabó Máté megbukott” – állítják jogvédők és kisebbségi érdekvédők, mert az ombudsman „cigánybűnözést” emlegetett.

hvg.hu Itthon

Bepanaszolták az egyik ombudsmant a másik ombudsmannál

Tolna megyei roma érdekvédelmi szervezetek bepanaszolták Szabó Máté országgyűlési biztost Kállai Ernő kisebbségi biztosnál. A panaszosok Szabónak a „cigánybűnözéssel” kapcsolatos kijelentését nehezményezik, amit a biztos később visszavont.

MTI Itthon

Az ombudsman Fodoron gúnyolódott; beszámolóját nem fogadták el

Nem tartotta általános vitára alkalmasnak Szabó Máté általános ombudsman 2008. évi tevékenységéről szóló beszámolóját az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága keddi ülésén. A testület 5 igen, 1 nem és 10 tartózkodás mellett hozta meg döntését. Vita azért volt: az SZDSZ-es Molnár Lajos bírálta a biztost.

MTI Itthon

A többség tehetetlen, de a cigányoktól cselekvést vár

A társadalom továbbra is erősen negatívan viszonyul a cigánysághoz; a cigányok és nem cigányok viszonyának javítását elsősorban a cigányságtól, illetve a kormánytól várják a megkérdezettek, saját maguktól nem - olvasható a Progresszív Intézet által a Publicus Intézettől megrendelt közvélemény-kutatásban.

Iohannis magabiztosan nyert Romániában az első részeredmények szerint

Iohannis magabiztosan nyert Romániában az első részeredmények szerint

Ritka égi jelenséget lehet most látni, a Merkúr épp átvonul a Nap előtt

Ritka égi jelenséget lehet most látni, a Merkúr épp átvonul a Nap előtt

Bátrat húzott a kapitány, összeállt a női kézilabda-válogatott

Bátrat húzott a kapitány, összeállt a női kézilabda-válogatott

Minden dolgozó nyugdíjas járulékmentességet kap 2020-tól

Minden dolgozó nyugdíjas járulékmentességet kap 2020-tól

A lakáskiadás még veri a szuperállampapírt, de sok a kockázat

A lakáskiadás még veri a szuperállampapírt, de sok a kockázat

A külföldi vendégek lendítették fel a turizmust szeptemberben

A külföldi vendégek lendítették fel a turizmust szeptemberben