szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A kormányzati ellenőrzési hivatal 10 napon belül lezáruló vizsgálatának eredményéig nincs napirenden Rétfalvi Györgynek, az ITD Hungary vezérigazgatójának menesztése - közölte Varga István, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter pénteken. Rétfalvi szerint viszont „rajta van a kilövési listán".


Varga István péntek délután újságírók előtt többször is kitért arra, hogy neki Rétfalvi György vezérigazgatóval nincs konfliktusa. Ehhez képest Rétfalvi az Indexnek - az ugyancsak pénteken felkerült interjúban - nyilatkozva kifejtette: „Az elmúlt napokban tisztává vált, hogy egy hadüzenet nélküli politikai háborút indított ellenem a gazdasági tárca vezetője”. Hozzátette: ”vezetői integritásomat rombolják le”. Majd, finoman szólva, lekezelően nyilatkozott miniszteréről. „Egy három hónapja bejött vadonatúj miniszter, aki még nem tudott semmit lerakni - reméljük, le fog valamit a hátralévő nyolc hónapban - nehezen tudta volna megválaszolni a kérdést, hogy mi a probléma azzal, aki négy és fél év alatt egy állami intézményből nemzetközi színvonalú befektetési ügynökséget csinált. ” [Azaz vele, Rétfalvi Györggyel] Később: „Annyi történt, hogy a miniszter úr és egy másik minisztériumi vezető ezekbe az iratokba [mármint az inkriminált 300 milliós közbeszerzés dokumentumiba] belelapozott; megjegyzem, ők eddigi szakmai pályafutásuk alapján nem tekinthetők szakmailag hozzáértőnek.”

Rétfavi György
© agrarhaszon.hu
Varga ehhez képest diplomatikusan nyilatkozott a köztük lévő ellentétekről: hangsúlyozta, hogy az ITD munkatársaival, illetve Rétfalvi György vezérigazgatóval szakmai vitáik vannak „a takarékos gazdálkodás követelményeiről”.

A minisztérium a múlt héten zárta le az ITD-nél folytatott belső vizsgálatot, amiről Varga István tájékoztatta Bajnai Gordon kormányfőt. Ezt követően rendelte el a miniszterelnök a kormányzati ellenőrzési hivatal vizsgálatát. Rétfalvi György szerint ezek a vizsgálódások személye elleni támadásnak tekinthetők. A vizsgálatok , sajtóértesülések szerint, túlmennek a közbeszerzések körülményeinek áttekintésén, a vezérigazgató elmúlt években folytatott tevékenységét vették górcső alá.

Az Indexnek és a Magyar Nemzetnek nyilatkozva Rétfalvi számos olyan kijelentést tett, amelyek - minisztériumi források szerint - akár úgy is értékelhetők, hogy felkészült a jövő tavasszal várható hatalomváltásra. „…Az utóbbi időszakban emiatt volt a legtöbb konfliktusom, minden olyan téma, ami túlnyúlik időben a jövő év közepén, süket fülekre talált, a minisztérium már csak készenléti, túlélési funkcióban működik. Most csak a költségek megtakarítása, a költségvetési egyensúly javításának rövid távú célja a fontos. Néhány vitának az volt a lezárása, hogy mit izgatom én magam jövő április utáni témákon. De én nem hiszek abban, hogy jövő áprilisban itt lesz a világvége, ez az utóbbi hónapokban egyre súlyosabb problémákat okozott.” Vagy: „Rólam mindenki tudja, hogy kiegyensúlyozott, széles kapcsolatrendszerem van a magyar üzleti világban; természetesen ismerőseim között vannak jobboldaliként elkönyvelt, vagy inkább megbélyegzett emberek, személyesen ismerek több volt polgári minisztert is. Bár korábban is kaptam olyan kritikát, hogy miért megyek el jobboldalinak mondott rendezvényekre, azok a magyar gazdaság hosszú távú jövőjével foglalkoztak, amit fontosnak érzek.”

Varga Istán gazdasági miniszter
© MTI
A mostani vizsgálódások kezdetekor az ITD Hungary bejelentette: mégsem köti meg a szerződést a 300 milliós szaktanácsadói pályázaton nyertes féllel, valamint visszavonja a folyamatban lévő médiavásárlásos közbeszerzési eljárást is. Ennek az volt az előzménye, hogy a 300 milliós tenderen lemaradt versenytársak, köztük a Kopint–Tárki–ICEG, megtámadták a Közbeszerzési Döntőbizottságnál a pályázatot, zokon vették, hogy egy alig öt hónapja bejegyzett, referenciával gyakorlatilag nem rendelkező pomázi társaságot, a BD Network-öt hozták ki nyertesnek. Pedig az utóbbi 12 500 forintos óradíjat számított fel, míg a Kopint csak 6 500 forintos óradíjat, és - vezetői szerint - jóval igényesebb pályázatot nyújtott be. (A győztesnek exportfejlesztést szolgáló tanácsokat kellett volna nyújtania 1750 magyar vállalkozásnak.) Mint azt az Index az eredményhirdetés után megírta, a BD Network annak a Vad Attilának a birtokában van, aki 2004 és 2007 között üzlettársa volt Rétfalvi Györgynek a PD Systems Kutatás-fejlesztési Kft. néven alakított társaságban.

Rétfalvi legújabb nyilatkozataiban változatlanul kitart amellett, hogy helyesen döntött: azért mert valakit ismer, a illető még indulhat az általuk kiírt pályázatokon. Egyébként is, a versenytársak alacsonyabb ára csak azt jelzi, hogy „nem a számunkra megfelelő emberekkel akarták elvégeztetni a munkát.” A nyolc pályázóból hat olyan nyertes lehetett volna - állítja az Indexnek nyilatkozva Rétfalvi - aki miatt ugyanígy megtámadják. Emlékeztetett a rendezvényszervezésre kiírt tenderre, amikor a 23 pályázóból kilenccel voltak korábbi kapcsolatai. „Akkor még nem szaladt senki sem panaszkodni, pedig húszan szaladhattak volna – ugyanis három győztes hirdettünk. Persze lehet, akkor még nem voltam rajta a kilövési listán” - jegyzete meg a vezérigazgató. .

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tíz orvos és 50 ápoló távozott a győri kórházból

Tíz orvos és 50 ápoló távozott a győri kórházból

A kínaiak állítják, egy új vakcinájuk kétéves védettséget ad a koronavírussal szemben

A kínaiak állítják, egy új vakcinájuk kétéves védettséget ad a koronavírussal szemben

Elmaradt a csengeri „örökösnő” tárgyalása, Kósa Lajos állítja, hogy nem fogadott el tőle pénzt

Elmaradt a csengeri „örökösnő” tárgyalása, Kósa Lajos állítja, hogy nem fogadott el tőle pénzt