szerző:
MTI

Várhatóan nem lesz novemberben nyugdíjemelés, így az ellátások az idén mintegy két százalékot veszítenek értékükből, jövőre pedig 4,1 százalékos nyugdíjemelés várható - írta a Népszabadság a legfrissebb inflációs adatokon és prognózisokon alapuló saját becslése alapján.

Az idén januárban az ellátások 3,1 százalékkal emelkedtek, abból kiindulva, hogy az ez évi nettó keresetemelkedés 1,6 százalék, az infláció pedig 4,6 százalék lesz. A januári nyugdíjemelés mértékét az idén még az  évre, a költségvetésben előre jelzett nettó kereset és áremelkedés átlaga alapján számolták. Amennyiben az adatok eltérnek a tervezettől, azt novemberben korrigálják - írta a lap hétfői számában.

A korábban úgy vélték, hogy az infláció magasabb lesz a vártnál, de a legutóbbi adatok már azt mutatják, hogy nem így lesz, és a keresetemelkedés is elmarad a korábban számítottól. Ennek tükrében novemberben nem várható nyugdíjkorrekció.

Így ha a nyugdíjas-infláció öt százalék körül "stabilizálódik", akkor az ellátások mintegy két százalékot veszítenek 2009-ben a vásárlóerejükből. Ez azt jelenti, hogy a keresetekhez viszonyítva valamivel jobban őrzik értéküket, hiszen azok reálértéke mintegy három százalékkal mérséklődik.

A cikk szerzője szerint jövőre ilyen "meglepetés" nem érheti a nyugdíjasokat, mert megváltozik az éves rendszeres nyugdíjemelés metódusa: kizárólag az inflációhoz, illetve a nyugdíjas-inflációhoz igazodik majd. A 2010-es költségvetés tervezetében 4,1 százalékos infláció szerepel. Így januárban a nyugdíjasok 4,1 százalékos emeléssel számolhatnak. Ennél magasabb emelést kaphat az a több mint 880 ezer öregségi nyugdíjas, aki jogosult a korrekciós emelésre (amelynek végrehajtását ez évről tolták át jövőre). Az 1992-95, valamint 1997-98 között nyugdíjba vonultaknak négy-, míg az 1989-90 között nyugdíjazottaknak kétszázalékos többletemelés jár. Ez a kiigazítás - a törvény szerinti indexálás felett - átlagosan havi majd háromezer forinttal emeli az érintettek ellátását.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Rokkantnyugdíj melletti munka: kik járnak rosszul?

Egyszerűbben számolhatja ki a rokkantnyugdíjas, mennyit kereshet júliustól munka mellett, de a jogszabálymódosításnak ára van. Kik járnak rosszul az egyszerűsítéssel? Mennyit kereshetnek idén az öregségi nyugdíjuk mellett dolgozók? Számítási példák.

Itthon

Nyugdíjak kifizetése: késik vagy sem?

A nyugdíjasok augusztusban is időben megkapták havi nyugellátásukat - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő reagálva Fidesz országgyűlési képviselőjének a nyugdíjak kései folyósításával kapcsolatos megjegyzésére.

Őrizetbe vették a fűben magára hagyott újszülött édesanyját

Őrizetbe vették a fűben magára hagyott újszülött édesanyját

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

Halálos verekedés Veszprémben

Halálos verekedés Veszprémben

Orbán tovább nyit Kelet felé

Orbán tovább nyit Kelet felé

Új illatú, alig használt ez az eladó szentesi 1500-as Lada

Új illatú, alig használt ez az eladó szentesi 1500-as Lada

Szombaton újra az ellenzék tüntetett Belgrádban

Szombaton újra az ellenzék tüntetett Belgrádban