szerző:
MTI

Támogatta a sukorói beruházással kapcsolatos kormányzati felelősség feltárását célzó parlamenti vizsgálóbizottság felállítását az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága hétfői ülésén.

A Cser-Palkovics András (Fidesz) által jegyzett határozati javaslat sajtóhírekre és a Központi Nyomozó Főügyészség félmilliárdos hűtlen kezelés gyanújával indult nyomozására hivatkozva kezdeményezi a vizsgálóbizottság felállítását a King's City elnevezésű turisztikai projekt ügyében.
    
A javaslat szerint a vizsgálatnak különösen a földcserékkel, az ingatlanok értékével, illetve azok feltűnően nagy különbségével, a pályázattal, továbbá a King's City kiemelt beruházássá minősítésével kapcsolatos kérdésekre kell választ keresnie.
    
Az alkotmányügyi bizottság kormánypárti többsége akként módosította a határozati javaslatot, hogy abból kikerült a Bajnai Gordon miniszterelnök és Veres János volt pénzügyminiszter közti "pénzügyi összefonódásra" irányuló kérdés, továbbá a nyolctagú vizsgálóbizottságban az egy-egy SZDSZ-es, illetve kereszténydemokrata képviselő mellett nem három, hanem négy szocialista és nem három, hanem két fideszes képviselő lesz, a bizottság megbízatása pedig nem feladatának elvégzéséig, hanem legfeljebb 90 napig tart. 
    
A határozati javaslat indoklása szerint Veres János pénzügyminiszterként előkészítette az új vagyontörvényt, mely "lehetőséget ad a verseny nélküli földcserére", továbbá az Országgyűlés tavaly "kiterjesztette a kiemelt nemzetgazdasági beruházásokról szóló törvény hatályát a koncessziós szerződések alapján megvalósuló beruházásokra, mint a kaszinóüzemeltetés és a kapcsolódó vendéglátó-komplexumok kiépítése".  
    
A földcserével kapcsolatban a határozati javaslat indoklása azt tartalmazza, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. "kiugró - 430,5 forintos - négyzetméterenkénti áron számította be Joav Blum albertirsai és pilisi telekegyüttesét, miközben az MNV Zrt. jogelődje 2006-ban 19,82 forintért adott le hasonló, szintén az M4-es nyomvonalába eső monori földeket". Továbbá a határozati javaslat indoklása szerint az óriáskaszinó alapítására a pénzügyminiszter által meghirdetett pályázatot "Joav Blumon kívül másnak nem volt lehetősége megnyerni".    
    
A sukorói beruházással kapcsolatos kormányzati felelősséget vizsgáló bizottság felállításáról az Országgyűlés plenáris ülése határoz majd.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vélemény

Cser-Palkovics a Sukoró-vizsgálóbizottságról

A Fidesz az Országgyűlés hétfő délutáni ülésén határozati javaslatot nyújtott be, amelyben kezdeményezi, hogy a tervezett sukorói kaszinóvárossal kapcsolatos kormányzati tevékenység föltárására jöjjön létre vizsgálóbizottság.

Vélemény

Sukoró lehet az új Bős-Nagymaros?

Miközben az ÁSZ megsemmisítő kritikával illette a sukorói kaszinóváros tervezett beruházását, a Magosz elnöke pedig lopásnak nevezte a projektet, jóval árnyaltabban fogalmaz a Nemzeti Vagyonkezelő, amely annak idején hozzásegítette a beruházókat a sukorói földterület megszerzéséhez. A kormány egyelőre kivár, a vizsgálatok befejezéséig nem állítja le a beruházást. Mégis, több jel is arra mutat, hogy az egyre erőteljesebb bírálatok nyomán visszavonják a projekt engedélyét.

MTI/hvg.hu Itthon

Újabb koporsószeget ütöttek a sukorói kaszinóprojektbe?

Valódinak nevezte azt a sukorói ingatlancseréről szóló feljegyzést Benedek Fülöp, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. agrárportfólióért felelős vezérigazgató-helyettese, amelyet Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója pénteki sajtótájékoztatóján az újságíróknak bemutatott. A dokumentumban, többek között az állt, hogy "a tervezett csereügylet szakmailag nehezen támogatható, megalapozható, jogi szempontból pedig megvalósítása jelentősebb akadályokba ütközhet".

MTI Gazdaság

Jogi eszközöket is alkalmazhat a PM a sukorói ügyben

A Pénzügyminisztérium nagyon fontosnak tartja a sukorói beruházással kapcsolatos aggályok kezelését, ezért ebben az ügyben, ha szükséges, a telekcserével kapcsolatban felmerült szabálytalanságok miatt jogi eszközöket is alkalmaz – közölte a tárca.

MTI Gazdaság

ÁSZ: semmisnek tekinthető a sukorói földügylet

Semmisnek minősíti a Velencei-tó partjára tervezett King's City érdekében létrejött telekcsereügyletet az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legfrissebb jelentéstervezete - írta a szerdai Népszabadság az általa megismert, még nem véglegesített anyagra hivatkozva.

A húsvét nem is igazán a vallásról szól, hanem rólunk, emberekről

A húsvét nem is igazán a vallásról szól, hanem rólunk, emberekről

Kémvád ide vagy oda, kilőtt a Huawei

Kémvád ide vagy oda, kilőtt a Huawei

Kellemetlen ember, mégis megkapta a legmagasabb francia kitüntetést

Kellemetlen ember, mégis megkapta a legmagasabb francia kitüntetést

Nehéz-Posony: A hatalom önmaga felett ítél

Nehéz-Posony: A hatalom önmaga felett ítél

A kormány bevágta a kiskapukat, de azzal a lendülettel sok értelmes kezdeményezést is letarolt

A kormány bevágta a kiskapukat, de azzal a lendülettel sok értelmes kezdeményezést is letarolt

Ez történt: sürgősen ki kellene kapcsolnia ezt a számítógépén szakértők szerint

Ez történt: sürgősen ki kellene kapcsolnia ezt a számítógépén szakértők szerint