szerző:
MTI

Mintegy háromszáz ember gyűlt össze Budapesten, a VI. kerületi önkormányzat Eötvös utcai épülete előtt hétfő délután, hogy a helyi csendrendelet ellen tiltakozzon; a szervezők egy petíciót is bejuttattak az épületbe.

A takarodo.com által szervezett demonstráción átadott petíció szövege szerint a civilek azt kérik az önkormányzattól, hogy vonja vissza azt a rendeletet, amelynek értelmében a helyi vendéglők este 22 óra után nem, vagy csak engedéllyel tarthatnak nyitva.
    
A civilek szerint a rendelet ellehetetleníti a vendéglők és az üzletek működését, ezzel anyagi kárt okozva a kerületnek is. Eddig 15 ezer aláírás gyűlt össze a csendrendelet ellen, s a civilek által végzett közvélemény-kutatás is arról tanúskodik, hogy még a helyiek többsége sem ért egyet az "elsötétítéssel".
    
A petíciót Hatvani Csaba (MSZP) VI. kerületi alpolgármester vette át, aki újságírók előtt elmondta, hogy a dokumentum a civilekkel folytatott egyeztetés tárgyát képezi majd. Elismerte, hogy a képviselő-testület nem tűzte következő - szeptember 24-i - ülésének napirendjére a rendelet visszavonását.
    
A demonstráció végén a résztvevők mintegy 150 színes léggömböt engedtek el egyszerre, amelyekre kedvenc vendéglőik nevét írták.
    

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

BKIK: alkotmányellenes a terézvárosi csendrendelet

Alkotmányellenesnek tartja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a szeptember elsején hatályba lépett terézvárosi csendrendeletet, ezért az érdekképviselet pénteken az Alkotmánybírósághoz fordult a rendelkezés megszüntetése érdekében – közölte a kamara osztályvezetője.

HVG Hetilap

Kis éji zenebona: csendrendeletek Budapesten

A terézvárosi szórakozóhelyek megregulázására tervezett korai zárórához hasonló szigorra legfeljebb a világháborúk idején volt példa Magyarországon az elmúlt másfél évszázadban.

MTI Itthon

Marad a terézvárosi csendrendelet

Jogtechnikai okra hivatkozva nem függesztette fel a terézvárosi szórakozóhelyek nyitva tartását szabályozó rendeletet az önkormányzat képviselő-testülete - mondta Koltay András, a Broadway Egyesület jogi képviselője. Aki nem kapott engedélyt, annak este 10-kor be kell zárnia, éjjel 1-kor pedig mindenkinek.

MTI Itthon

Vendéglők a csendrendeletre: nem zárunk be!

A kedden hatályba lépett "csendrendelet" ellenére nem zárnak be este 22 óra után a VI. kerületi vendéglők és szórakozóhelyek - közölte az üzemeltetőket tömörítő Vendéglátóipari és Kereskedelmi Üzletek Érdekvédelmi Egyesülete az MTI-vel.

MTI Itthon

Ma lép hatályba a terézvárosi "csendrendelet"

Ma lép hatályba a sokat vitatott "csendrendelet" a fővárosi VI. kerületében; a terézvárosi szabály értelmében este 10 és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva a kerületi szórakozóhelyek.

Vélemény

Ellenvélemény: Nem ördögtől való a terézvárosi csendrendelet

Nem kis értetlenséggel figyeljük a terézvárosi záróra-rendelet körül kialakuló vitát. Jelenleg a magyar közélet legfontosabb kérdése valószínűleg az, hogy szabad lesz‑e a novemberi zuhogó esőben, éjszaka, teraszon poharazgatni a Terézvárosban? S hogy e jogát a köz érvényesítse, kész az utcára is vonulni. Kocsmárosok és éjjeli bohémok, szent szövetségben a gonosz polgármester, s az értetlen lakosok ellen.

Meleg, de esős idő lesz

Meleg, de esős idő lesz

Világháborús hajóroncsra bukkantak 700 méter mélyen Ausztrália partjainál

Világháborús hajóroncsra bukkantak 700 méter mélyen Ausztrália partjainál

Szerette a Vine vicces videóit? Most "feltámasztják", Byte néven jön az utód

Szerette a Vine vicces videóit? Most "feltámasztják", Byte néven jön az utód

Jön az orosz vezetésű bank, és Orbánék már készülnek belépni egy másik hasonló szervezetbe

Jön az orosz vezetésű bank, és Orbánék már készülnek belépni egy másik hasonló szervezetbe

Joe Biden indul az amerikai elnökjelöltségért

Joe Biden indul az amerikai elnökjelöltségért

Lift is lesz az 1,7 milliárdból megújuló szegedi dómban

Lift is lesz az 1,7 milliárdból megújuló szegedi dómban