szerző:
MTI

Nem volt információja a BKV-s végkielégítések mértékéről a fővárosi tömegközlekedési cég igazgatóságának - mondta Tóthfalusi György, a testület elnöke az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsága ellenőrző albizottságának keddi ülésén. A meghallgatáson Detrekői László, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára szintén azt mondta, hogy a kormányzat sem tudott a kifizetésekről.

Az alapító okiratból kifolyólag az egyes munkavállalókkal kötött szerződések tartalmát, határidejét és feltételrendszerét nem ismerik - közölte Tóthfalusi György, hozzátéve: a kirívóan magas végkielégítésekről csak az utóbbi időben, a sajtóból szereztek tudomást. Kiemelte, a munkáltatói jogokkal kapcsolatos feladatkör az egyetlen, amelyet a tulajdonos nem enged az igazgatóságnak tárgyalni. Ezt közvetlenül a vezérigazgató alá rendelik - fűzte hozzá Tóthfalusi György.
   
Elmondta azt is, külön kérésre megismerhették volna az adatokat, mert mindenbe betekintésük lehet, de az igazgatóság "munkája során ezzel soha nem foglalkozott". Tóthfalusi György szerint a fővárosnak sem volt információja a kifizetésekről, nem ismerték részleteiben a BKV-nál a vezető munkavállalóknak kifizetett bérek összegét és rendszerét.
   
A bizottság kérte az igazgatósági elnököt, hogy juttassanak el a bizottsági tagoknak egy tájékoztatást arról, hogy 2007-ben és 2008-ban mekkora juttatásokat és végkielégítést kaptak a vezető állású munkavállalók. Detrekői László, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára elmondta, a kormányzatnak nincs tulajdonosi ellenőrzési joga  a BKV-ra vonatkozóan. Kérdésre válaszolva közölte, a végkielégítésekről nem tudott a kormányzat. "Mi is újságolvasóként jutottunk ezekhez a hírekhez" - fogalmazott Detrekői László.
   
A szakállamtitkár szerint át kellene tekinteni a döntési jogosultságokat és az ellenőrzési struktúrát a cégen belül. "Azért, hogy rendszerszinten küszöböljük ki az ilyenfajta nem kívánt helyzetek előfordulását" - fogalmazott. 
   
A BKV ügyeiért felelős főpolgármester-helyettes, Horváth Csaba egyebek mellett arról beszélt, a BKV ügye és problémája több évtizedes, s túlnyúlik a rendszerváltozás történetén. Mint mondta, egyetért "a kollektív felelőtlenség" fogalmával, de ezt a kritikát kiterjesztené a mindenkori kormányzatra és a fővárosra mint tulajdonosra. A kialakult helyzet oka nagyrészt az is, hogy az elmúlt években nem volt határozott politikai szándék, amely valódi értékén kívánta volna finanszírozni a BKV működését - jelentette ki Horváth Csaba.
   
Az albizottság elnöke a meghallgatás egy pontján megvonta a szót Horváth Csabától, és arra figyelmeztette, hogy maradjon a meghirdetett napirendi témánál, és "ne oktassa ki" a bizottságot. Domokos László azt mondta, hogy a főpolgármester-helyettes érdemi információt nem tudott adni a 2007-es és a 2008-as végkielégítésekről, amelyek a vizsgálat tárgyai. 
   
A albizottság következő ülésén többek mellett a korábbi BKV-ügyekért felelős Hagyó Miklós főpolgármester-helyettest kívánja meghallgatni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

BKV: átlag másfél év után is járt a tízmilliós végkielégítés

Mintegy 284 millió forintot fizetett ki a BKV Zrt. Kocsis István vezérigazgatóvá való kinevezése óta a fővárosi cégtől távozó vezetőknek. A több tízmillió forintos végkielégítések közül csupán öt volt olyan, amelyet 30 év feletti munkaviszony után kaptak az illetékesek.

MTI Itthon

A BKV-nak nem lehetnek titkai a budapestiek előtt

A BKV-nak nem lehetnek titkai a budapestiek előtt, ezért a cég átalakításánál a legfontosabb szempontok közé tartozik az átláthatóság megteremtése, a pazarlás megszüntetése és a fővárosiak bizalmának visszaszerzése – mondta Horváth Csaba főpolgármester-helyettes csütörtökön a cég vezetőségével folytatott értekezlet előtt a BKV székházában.

MTI Itthon

BKV: a felügyelőbizottság nem tudott a szerződésekről

A BKV felügyelőbizottsága (fb) nem tudott a cég vezetőivel aláírt menedzserszerződésekről, mert azok megkötése nem az fb, hanem a mindenkori vezérigazgató feladatköre - mondta Székely Gábor, a bizottság elnöke hétfőn a testület ülésének szünetében újságíróknak Budapesten.

MTI Itthon

Ötmilliárdot kért a főváros a BKV-ra

Ötmilliárd forintos rövid távú likviditási hitelt kért a főváros a BKV idei működtetésére a kormánytól - közölte Horváth Csaba szocialista főpolgármester-helyettes a pénzügyminiszterrel és a kancelláriaminiszterrel folytatott csütörtöki munkaértekezlete után a Parlament épületében tartott sajtótájékoztatóján.

Elhagyja az országot az "Ágyat az anyukának"-akciót szervező sárbogárdi apuka

Elhagyja az országot az "Ágyat az anyukának"-akciót szervező sárbogárdi apuka

Tizenkét rab lábát mosta meg Ferenc pápa

Tizenkét rab lábát mosta meg Ferenc pápa

A HVG nem is kívánhatna magának Bruce Willisnél jobb plakátfiút

A HVG nem is kívánhatna magának Bruce Willisnél jobb plakátfiút

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

Előkerült egy videó a lányokról, akik csuklós buszt loptak

Előkerült egy videó a lányokról, akik csuklós buszt loptak

Bezár a miskolci gyermekváros is, még nem tudni, hova kerülnek a gyerekek

Bezár a miskolci gyermekváros is, még nem tudni, hova kerülnek a gyerekek