szerző:
MTI

Kilencven nappal, december 23-ig meghosszabbította a bíróság a romagyilkosságokkal kapcsolatban előzetes letartóztatásba került négy férfi fogva tartását - tájékoztatta az MTI-t a Pest Megyei Bíróság sajtótitkára szerdán.

A Budakörnyéki Bíróság az általa augusztus 23-án elrendelt 30 napos kényszerintézkedés meghosszabbítását szerdán rendelte el - mondta Kende Katalin, a bíróság sajtótitkára. 

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozattal négy, 28 és 42 év közötti Hajdú-Bihar megyei férfit gyanúsítanak, őket a kommandósok augusztus 21-ére virradóra fogták el egy debreceni, belvárosi szórakozóhelyen.

A Nemzeti Nyomozó Iroda 120 fős külön egysége kilenc súlyos bűncselekmény ügyében folytat eljárást: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, valamint az idén február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, Nagycsécsen ketten, Tatárszentgyörgyön szintén ketten vesztették életüket.

A bíróság a jelentős tárgyi súlyú, szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmény gyanújával fogva tartott férfiak elleni kényszerintézkedés meghosszabbítását a szökés, elrejtőzés, a bizonyítékok és az eljárás meghiúsítása, valamint két gyanúsítottnál a bűnismétlés veszélye miatt rendelte el a Budakörnyéki Bíróság - tájékoztatta az MTI-t Kende Katalin, a Pest Megyei Bíróság sajtótitkára.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

A neten buzdított a romák megölésére Csontrabló

A romák elleni támadások egyik gyanúsítottját, Cs. Istvánt rejtheti a "csontrablo" nicknév, amely több internetes fórumban is felbukkan. Csontrablo egyik hozzászólásában a romák megölésére buzdított. Bár Cs. korábban katona volt, a támadásokhoz használt fegyvereket állítólag nem ő szerezte be, a rendőrségi rajtaütéskor pedig először el is engedték a kommandósok.

MTI Itthon

Romagyilkosságok: hibáztak az NBH-nál

A nemzetbiztonsági szolgálatoknak fontos szerepük volt az elkövetők felderítésében, de a Nemzetbiztonsági Hivatalnál (NBH) követtek el olyan hibákat, amelyek nélkül hamarabb felmerülhetett volna a gyanúsítottak neve - ismertette a romagyilkosságok feltételezett elkövetőinek elfogása után általa elrendelt vizsgálat összefoglalóját Ficsor Ádám.

Itthon

Romagyilkosságok: milliós puska, profi fegyverforgatók?

Az augusztus 6-iki nemzetbiztonsági bizottsági ülésén a romagyilkosságokkal kapcsolatban elhangzottakról közöl részleteket a Magyar Narancs legfrissebb száma. A hetilap úgy tudja, a kislétai gyilkosság után a tettesek Debrecenben használták a gyilkosságok közben használt telefonokat.

hvg.hu Itthon

A börtönben halhatnak meg a romák gyilkosai

Ha vádat emelnek a romák feltételezett gyilkosai ellen és a bíróság el is ítéli őket, nagy valószínűséggel életük végéig raboskodhatnak, a gyilkosok segítőire pedig legalább tizenöt-húsz éves büntetés vár.

hvg.hu Itthon

Romagyilkosságok: Cs. Istvánt engedték el a Perényi 1-ből

Keresztrejtvényfejtéssel tölti bent az idejét a romagyilkosságok kapcsán elfogott egyik férfi, Cs. István. Ügyvédje Barcsi István a hvg.hu-nak elmondta, hogy védencét azzal gyanúsítják a rendőrök, hogy a tiszalöki bűncselekménynél ő vitte a helyszín közelébe a K. testvéreket, de nem tudják, hogy ezt milyen bizonyítékok támasztják alá.

MTI Itthon

Ficsor: nem volt beszervezett ügynök a halálbrigádban

Nem szüntették meg a romagyilkosságok egyik feltételezett elkövetőjének megfigyelését a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, amikor fegyverbeszerzésbe kezdett. Ficsor Ádám, a területet irányító tárca nélküli miniszter a szerdai Nap-keltében ezzel cáfolta a korábban a sajtóban ezzel kapcsolatban megjelent információkat.

MTI Itthon

A KBH segített, de nem nyomozott a romagyilkosságok ügyében

A Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) együttműködik a romagyilkosságok felderítésében, de nem nyomozott, mert nem is nyomozhat az ügyben. Ezt hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfői közleményében, amelyet a témában megjelent "téves információk" tisztázása érdekében adott ki.

hvg.hu Itthon

Romagyilkosságok: egyező DNS-ek, videó az elfogásról

A helyszínen hagyott DNS-minták és a romák elleni támadásokkal gyanúsított személyek DNS-mintái egyeznek - közölte kedden a rendőrség. Egyelőre nem keresnek újabb gyanúsítottakat és szabadon engedték azt a három férfit, akik a tarnabodi Molotov-koktélos támadás miatt voltak előzetes letartóztatásban. Az alvilág több embert "dobott fel" az ügyben.

Csikász Brigitta Itthon

Feldobták a romagyilkosságok gyanúsítottjait?

A romák elleni támadások gyanúsítottainak elfogását követően napvilágot látott olyan híresztelés is, amely szerint valaki súghatott a rendőröknek, és ez segíthette az ügy megoldását. Találgatások szerint nem kizárt, hogy alku jött létre egy vagy több informátorral. Személye illetve személyük azonban éppúgy titokban fog maradni, mint az, hogy kifizették-e a 100 milliós nyomravezetői díjat. A rendőrség állítja, hogy a telefonhívások elemzésével jutott a gyanúsítottak nyomára.

MTI Itthon

Bencze: a gyilkos fegyverek is megvannak

A lefoglalt fegyverek között vannak azok is, amelyekkel a romák elleni sorozatgyilkosságokat elkövették - közölte pénteken az országos rendőrfőkapitány Nagykanizsán, a helyi kisebbségi önkormányzat és a rendőrség közös rendezvényén.

Itthon

Romagyilkosságok: miről árulkodnak a mobiltelefonok?

A rendőrség továbbra is homályban hagyta azt a kérdést, hogy miképpen jutottak a romák feltételezett gyilkosainak nyomába. Egy névtelenséget kérő nemzetbiztonsági szakember szerint a mobiltelefon társaságok által szolgáltatott adatok hoztak áttörést. A gyanúsítottak ott követtek el hibát, hogy bekapcsolt telefon volt náluk,amikor gyilkolni indultak és talán még használták is.

Vélemény

Mi hajthatta a gyilkosokat? – Utazás a sötét elmék mélyébe

Klasszikus sorozatgyilkosságok és a modern terrorizmus sajátos hibridje az a tavaly óta folyó kegyetlen orvlövészet, amelyre nemrég tett pontot a rendőrség. A romákat ölő kis létszámú „halálsejt” cselekedeteinek hátterében egyszerre lehetett ideológiai és lélektani motívum. Igazságügyi pszichiáterekre vár annak tisztázása: az áldozatok származása tényleges ok, netán „csak” ürügy volt a gyilkolásra.

MTI Itthon

Romagyilkosságok: parlamenti bizottság előtt az "NBH-s iromány"

Kedden hallgatja meg zárt ülésen az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága "a sorozatgyilkosságok sajtóban megjelent nemzetbiztonsági összefüggéseinek hátteréről" szóló tájékoztatást. Simicskó István, a testület KDNP-s elnöke a bizottsági ülést 12 órára hívta össze, az ülésnek a tájékoztató az egyetlen napirendi pontja.

Csikász Brigitta Itthon

Végh József: elismerésre vágytak a romák gyilkosai

Valamifajta elismerésre vágytak, és épp ezért mindenképpen üzentek volna a rendőrségnek a romagyilkosságok elkövetésével gyanúsítottak – vélekedik a hvg.hu-nak adott interjújában Végh József kriminálpszichológus.

hvg.hu Itthon

Újabb teória: Csontrabló vitte el Kádár csontjait?

A romák elleni támadások egyik gyanúsítottjáról, Cs. Istvánról az a pletyka terjedt el internetes fórumokon, hogy ő dúlhatta fel Kádár János sírját. A pletyka terjesztői szerint erre a férfi internetes beceneve (Csontrabló) a „bizonyíték”.

Itthon

Nem tűnik hitelesnek a neten keringő "NBH-s dokumentum"

Az internetre feltöltött, azóta keringő, egyesek által Nemzetbiztonsági Hivatalnak (NBH) tulajdonított dokumentum szerint a romagyilkosságok egyik feltételezett elkövetőjét már korábban is figyelték a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok. Az iromány a gyilkosságok kapcsán felbukkant összeesküvés-elméleteket erősíti, de aligha hivatalos irat.

33 214 milliárd forintnyi összeget költ el a Samsung, hogy övék legyen a világ legjobb processzora

33 214 milliárd forintnyi összeget költ el a Samsung, hogy övék legyen a világ legjobb processzora

Hová gurult el? Rejtélyes gyógyszerhiány Magyarországon

Hová gurult el? Rejtélyes gyógyszerhiány Magyarországon

Minden dolgozót evakuáltak egy kecskeméti baromfifeldolgozó üzemből

Minden dolgozót evakuáltak egy kecskeméti baromfifeldolgozó üzemből

Litvánia inkább kitiltotta az utazgatni készülő holokauszttagadó brit történészt

Litvánia inkább kitiltotta az utazgatni készülő holokauszttagadó brit történészt

Tagadják, hogy a Trianon-emlékmű miatt bontanának bele az Agrárminisztériumba

Tagadják, hogy a Trianon-emlékmű miatt bontanának bele az Agrárminisztériumba

Egyre dagad az ukrajnai-magyar botrány

Egyre dagad az ukrajnai-magyar botrány