szerző:
MTI

Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán New Yorkban jelezte: lemond, ha a parlament nem fogadja el a költségvetést novemberben. De azt is közölte, bizonyos benne, hogy a tervezetet a törvényhozás jóváhagyja.

"Ennek a kormánynak, ennek a válságkezelő kormánynak csak akkor és addig van értelme, amíg nagyon rövid idő alatt nagyon jelentős lépéseket tud tenni a krízis kezelésére" - mondta a kormányfő a Columbia Egyetemen a magyar gazdaság helyzetéről tartott előadása végén egy, a közönség soraiból feltett kérdés kapcsán. 

"Egy béna kacsa kormánynak nincs értelme (...) rosszabb az előrehozott választásoknál is" - fogalmazott, hozzátéve ugyanakkor, hogy az aktív válságkezelés jobb a válság közepén folytatott kampánynál. Azt mondta, optimista, mert a parlament már jóváhagyta a legnehezebb lépéseket, elfogadta az adó-, a nyugdíj- és a szociális reformot.

A kormányfő arról beszélt, hogy a magyar gazdaság megítélése a nemzetközi pénzügyi piacokon észrevehetően, pozitív irányban megváltozott. A nagyjából 150 fős hallgatóság előtt kifejtette, ennek az az egyik legfőbb jele, hogy a magyar országcsődkockázati mutatók csökkentek.

"Sok pozitív hír jelent meg a magyar gazdaságról" - mondta, s utalt arra, hogy londoni és New York-i bankházak, közöttük a Merrill Lynch és a JP Morgan kedvező értékeléseket bocsátottak ki. Bajnai Gordon előadásában azt mondta, kormánya az első 100 napban jelentős reformokat hajtott végre a nyugdíj-, a szociális és az adórendszer területén. Szerinte a tartós növekedés egyik legfőbb akadálya a felnőtt lakosság alacsony foglalkoztatottsági aránya, amelyen feltétlenül javítani kell. Azt mondta, minden országnak le kell vonnia a válság rá vonatkozó tanulságát, "Magyarországnak is végre kell hajtania saját házi feladatát".

Kitért arra is, különösen aggódik amiatt, hogy a világ bizonyos részein a protekcionizmus és a nacionalizmus kedvezőtlen jelenségeknek ad teret. A politikusok gyakran a nacionalizmust használják fel a valódi gazdasági problémák elrejtésére, amelyeket nem tudnak vagy akarnak megoldani - mondta.

Bajnai Gordon egy kérdéssel kapcsolatban kifejtette: bárki is nyeri meg a jövő tavaszi választást Magyarországon, a józan ész politikáját kell követni, takarékos, egészséges, bizonyos értelemben fundamentalista gazdaságpolitikát folytatva.

A hallgatóság egy másik kérdésére válaszolva elmondta: nem tervez politikai karriert, ő technokrata szakember, egyik pártnak sem tagja, és azzal a feltétellel vállalta el a miniszterelnökséget, hogy csak a jövő tavaszi választásokig vezeti a kormányt. Azt mondta, az a célja, hogy jobb állapotban adja át utódának az országot, mint kapta, személyesen majd később dönt arról, milyen irányban lép tovább.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

A 2010-es büdzsé tervezete

Csökkenő termelés, apadó állami bevételek, zsugorodó közkiadások – így jellemezhető a jövő évi költségvetés tervezete. A legtöbb területen az állami finanszírozás a tavalyi mértéket sem éri el.

hvg.hu Itthon

Orbán: "a 2010-es az elmúlt 20 esztendő legveszélyesebb költségvetése"

A Gyurcsány-Bajnai kormányok úgy kezelik az országot, mintha az egy nagy BKV lenne – ez volt a vezérmotívum a Fidesz politikai évadnyitó gyűlésén Budapesten, a Millenárison. A gyűlésen országgyűlési képviselők, választókerületi elnökök, önkormányzati, helyi és megyei tisztviselők vettek részt

hvg.hu Gazdaság

Oszkó a Dow Jones-nak: miért hosszabbították meg az IMF kölcsönét

Oszkó Péter pénzügyminiszter a Dow Jones-nak nyilatkozva elmondta: az ország javuló pénzügyi helyzete lehetővé teszi, hogy az IMF jelenlegi kölcsönének jövő októberi lejárta után ne kelljen újabb hiteleket felvenni a szervezettől. A magyar fiskális és monetáris politikáról szóló fejtegetéseit a mai Wall Street Journal idézi.

A Notre-Dame székesegyházról tett közzé 360 fokban mozgatható videót a BBC

A Notre-Dame székesegyházról tett közzé 360 fokban mozgatható videót a BBC

CD-lemezeken szállították le a Trumpot vizsgáló jelentést, és nem véletlenül

CD-lemezeken szállították le a Trumpot vizsgáló jelentést, és nem véletlenül

Itt a Fajbook, egy új magyar oldal, állatfotókkal lehet versenyezni rajta

Itt a Fajbook, egy új magyar oldal, állatfotókkal lehet versenyezni rajta

Részben visszahozták az életbe 32 lefejezett disznó agyát

Részben visszahozták az életbe 32 lefejezett disznó agyát

Kiutasították Izraelből a Human Rights Watch helyi vezetőjét

Kiutasították Izraelből a Human Rights Watch helyi vezetőjét

Korrupcióval gyanúsítják Salvini tanácsadóját

Korrupcióval gyanúsítják Salvini tanácsadóját