szerző:
hvg.hu

Geréb Ágnes betegsége miatt elhalasztották azt a pert, amelynek vádlottja az otthonszülés legismertebb hazai személyisége - írta csütörtöki számában a Népszabadság. A szakmája gyakorlásától eltiltott szülésznő továbbra is részt vesz otthonszüléseknél, immár dúla minőségben.

Elhalasztották Geréb Ágnes szerdai tárgyalását, a Népszabadság szerint az ügyben vádlottként szereplő szülésznő betegsége miatt. A Pesti Központi Kerületi Bíróság két büntetőügyet kívánt egyesíteni - írja a lap. 2007 szeptemberében a csecsemő válla elakadt édesanyja szeméremcsontjában, emiatt Geréb Ágnest halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják. A másik, október végi, szerencsésebb kimenetelű ügyben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés a vád.

A Fővárosi Ítélőtábla csaknem két éve egy 2000-ben történt eset miatt eltiltotta szülész-nőgyógyász szakmájának gyakorlásától a szülésznőt. Bár az otthonszülés törvényileg szabályozatlan terület, a haláleset miatt született ítélet arra hivatkozik, hogy az orvosi tevékenységnek megvannak a szakmai szabályai, amelyeket a protokollok foglalnak össze.

Otthonszülés-ügyben újabb fejlemény volt az a péntek hajnali solymári eset, amikor egy negyedik gyermekét világra hozó anyához mentőt kellett hívni, miután vérzése nem állt el. A szülésznői szakmától eltiltott Geréb Ágnes - mint a Magyar Narancs mai számában nyilatkozva elmondta - ezúttal dúlaként (bábaasszonyként) volt jelen a szülésnél. A mentők kiérkezésekor a helyszínen már orvos is tartózkodott, ennek ellenére az anyát és gyermekét kórházba szállították. Bár közvetlen életveszély nem állt fenn, a felelősség megállapítására a budaörsi rendőrkapitányság vizsgálatot indított.

Miközben az Országos Bába Szövetség Népszabadságnak nyilatkozó főtitkára, Rákócziné Krämer Ágnes szerint a bábáknak nincs szakmai kódjuk, engedélyük az önálló munkára, a tevékenység nincs szabályozva, így nincs törvény, amelyet megsérthetnének az otthon szülésnél, a lapnak Ábrahám László egészségügyi jogász úgy vélekedett, a csak "betegcsereként" elhíresült ügyben még munkaköri leírása sem volt a beteghordónak, a bíróság mégis megállapította felelősségét.

Az évente megszülető közel 100 ezer babából 500-600 gyerek jön a világra kórházon kívül, az esetek többségében nincs jelen orvos. Itthon egyelőre semmilyen szabályozás nincs az otthonszülésre, ám a szakma abban egyetért, a tiltás nem megoldás, meghatározott keretek között igenis lehetővé kell tenni. A témában olvassa el cikkünket!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Otthonszülés: megígérték, mégsincs törvény

Az ígéretekkel ellentétben mégsem lépett hatályba rendelkezés július 1-jével az otthonszülés szabályozásáról. Az MTI úgy tudja, az egészségügyi tárcánál továbbra is dolgoznak a szabályozáson.

MTI Itthon

Mentőt hívtak egy Geréb Ágnes vezette szüléshez

Kórházba kellett szállítani egy újszülöttet Solymáron, mert komplikációk léptek fel az otthonszülésnél - értesült az MTI pénteken; a rendőrség tájékoztatása szerint a szülést Geréb Ágnes vezette le.

MTI Itthon

Az otthonszülés ügye a bíróságon folytatódik

Foglalkoztatás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetés vétségének elkövetésével vádolja az ügyészség Geréb Ágnes szülésznőt és három társát, akik egy otthon tervezett ikerszülést akartak levezetni 2003 decemberében.

MTI Plázs

Geréb Ágnest három évre eltiltották

A foglalkozási szabályok megsértése miatt jogerősen három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától a Fővárosi Ítélőtábla pénteken hozott határozatában Geréb Ágnest, az otthonszülést pártoló orvost.

MTI Plázs

Geréb Ágnes dúlaként vett részt a pénteki szülésben

Kuruzslásért indíthatnak eljárást az otthonszülést népszerűsítő Geréb Ágnes ellen, aki azt állítja: nem orvosként, hanem dúlaként, vagyis "asszonytársi segítőként" volt jelen annál a múlt heti otthonszülésnél, amelyiknél egy anyát végül kórházba kellett szállítani. A Magyar Narancs Geréb Ágnessel készített interjúja a lap csütörtöki számában jelenik meg.

MTI Itthon

Vádat emeltek Geréb Ágnes ellen

Vádat emelt a budapesti IX. kerületi ügyészség Geréb Ágnes ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt, amiért engedély nélküli otthonszülést vezetett le a Napvilág Születésházban - közölte a Fővárosi Főügyészség.

hvg.hu Plázs

A tűzzel játszik Geréb Ágnes?

Az évente megszülető közel 100 ezer babából 500-600 gyerek jön a világra kórházon kívül, az esetek többségében nincs jelen orvos. Itthon egyelőre semmilyen szabályozás nincs az otthonszülésre, ám a szakma abban egyetért, a tiltás nem megoldás, meghatározott keretek között igenis lehetővé kell tenni. Eközben újabb otthonszülésnél lépett fel komplikáció, a rendőrség szerint amennyiben bebizonyosodik, hogy az esetnél Geréb Ágnes is közreműködött, újabb eljárást indíthatnak ellene.

MTI Plázs

Újabb per kezdődik ma Geréb Ágnes ellen

Újabb büntetőper kezdődik ma az otthonszülést népszerűsítő Geréb Ágnes ellen; a szakmája gyakorlásától három évre eltiltott szülész-nőgyógyászt halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsította meg augusztusban a Fővárosi Főügyészség, amiért engedély nélküli otthonszülést vezetett le a Napvilág Születésházban.

Újra Magyarországra jön Erdogan

Újra Magyarországra jön Erdogan

Dominic Cummings, a véreb, aki meghackelte a brit politikai rendszert

Dominic Cummings, a véreb, aki meghackelte a brit politikai rendszert

Már péntektől érkeznek a szeptemberi családtámogatások

Már péntektől érkeznek a szeptemberi családtámogatások

Egy hónap múlva ilyenkor már ingyenesek lesznek a most fizetős YouTube-tartalmak

Egy hónap múlva ilyenkor már ingyenesek lesznek a most fizetős YouTube-tartalmak

Választási osztogatás: a Fidesz tudja, hogy kell meggyőzni a szavazókat

Választási osztogatás: a Fidesz tudja, hogy kell meggyőzni a szavazókat

Kína visszacsap a kereskedelmi háborúban, újabb amerikai importcikkekre vet ki pótvámot

Kína visszacsap a kereskedelmi háborúban, újabb amerikai importcikkekre vet ki pótvámot