szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megtörtént a második olyan haláleset Magyarországon, amely az új típusú influenza miatt következett be. A fiatalembernél a boncolás mutatta ki a H1N1 vírust.

A boncolás során kiderült, hogy a Dél-Dunántúlon élő fiatalembernek vérzéses tüdőgyulladása volt, amely az influenza egyik leggyakoribb szövődménye, ezért vettek mintát szervezetéből, s így mutatták ki a H1N1 vírust - közölte csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján Székely Tamás egészségügyi miniszter. A Tolna megyei fiú külföldön nem járt, s amikor egy banális sérülés miatt három héttel ezelőtt utoljára háziorvosnál járt, az akkor egészségesnek találta. Az MTI úgy tudja, hogy a férfi - aki magyar állampolgár - otthon lett rosszul és otthonában halt meg. A férfi nem tartozott a rizikócsoportba sem. Az esetet követően az ÁNTSZ a beteg családját és a körülötte megfordulókat is vizsgálja.

Jelenleg 205 ismert beteg van Magyarországon, járványról mégsem beszélhetünk - mondta az egészségügyi miniszter. Ennél, mondta, legalább egy nagyságrenddel magasabb lehet a betegek száma, mert sokan valószínűleg nem fordulnak orvoshoz.

A vírus első áldozata júliusban egy 42 éves magyar férfi volt, aki az új influenzavírus okozta megbetegedésben halt meg. Falus Ferenc országos tiszti főorvos akkor elmondta, a férfi hirtelen kialakuló tüdőgyulladásban hunyt el Magyarországon. A boncoláskor azonosították szervezetében az új típusú, H1N1-es influenzavírust. A beteg korábban nem járt orvosnál, és szív-, illetve tüdőbetegsége súlyosbította az influenza lefolyását.

A tiszti főorvos a korábbi esetet ismertetve elmondta, a férfi közterületen halt meg, azt azonban nem közölte, hogy az ország melyik részén, illetve településén. Akkor azt valószínűsítették, hogy a férfi külföldön fertőződött meg. Magyarországon először májusban mutatták ki az új influenzavírust, mégpedig egy brazil állampolgárnál; a férfi időközben meggyógyult.

Oltás három ütemben

Az Országos Gyógyszerészeti Intézethez megérkezett a vakcinagyártó üzem összes olyan dokumentációja, ami alapján a vakcina forgalombahozatali engedély akár már a jövő héten kiadható. Így a jövő hét végén már elkezdhetik kiszállítani az oltóanyagot és elkezdődhetnek az oltások. Arra már megvan a pontos forgatókönyv, hogy mikor, hova, mennyi oltóanyagot szállítanak és ki veszi azt át - mondta Székely Tamás.

Hétfőn Falus Ferenc országos tiszti főorvos azt mondta, három ütemben akarják beadni a H1N1 influenzavírus elleni térítésmentes védőoltásokat. Az első ütembe tartoznak a várandós nők is, valamint azok, akik azt tervezik, hogy a következő néhány hónapban teherbe esnek. A második ütemben a 14 év alatti egészséges gyermekeket és az oktatási intézmények dolgozóit oltják be. A harmadik ütemben a félévesnél fiatalabb csecsemőkkel egy háztartásban élők kapják meg a védőoltást. Kétmillió adag oltóanyagot szeptember 29-étől szállítanak ki. Az oltás beadását követően két héten belül a védettség teljesen kialakul, és egy évig tarthat - közölte. Falus Ferenc közölte azt is, tartanak a humántesztek, és az eredmények nagyon biztatóak. 

Négymillió ampulla oltóanyag az állami készletből kerül ki, kétmilliót részben az egészségügyi szolgálatokon keresztül a vállalatok vehetnek meg, részben pedig patikai forgalomban lesz megvásárolható. A patikában megvásárolható oltóanyag ára közlése szerint 2 ezer forint alatt lesz.


Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
MTI Plázs

Nem mutálódott súlyosabb kórrá az új influenza

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója hétfői közlése szerint az új influenza vírusa még nem mutálódott súlyosabb változattá, a vakcinák kifejlesztése pedig folyamatban van.

hvg.hu/MTI Napi merítés

H1N1: bezárnak egy szegedi iskolát

Csütörtökre és péntekre rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el a szegedi Vedres István Szakközépiskolában, ahol a A/H1N1 influenzavírus okoz a szokásosnál nagyobb létszámú hiányzást - közölte Tombácz Zsuzsanna, a regionális tisztiorvosi szolgálat járványügyi osztályvezetője.

MTI Plázs

Tíz évig rejtőzködött a H1N1

Legalább egy évtizedig keringett észrevétlenül sertésekben az új típusú H1N1 influenzavírus, mielőtt átlépett az emberre - közölték a téma szakértői.

MTI Plázs

Újabb góc: H1N1 fertőz egy szegedi iskolában

A H1N1 influenzavírus okoz a szokásosnál nagyobb létszámú hiányzást egy szegedi középiskolában - tájékoztatott Tombácz Zsuzsanna, a regionális tisztiorvosi szolgálat járványügyi osztályvezetője.

MTI Plázs

H1N1: térítésmentes oltás, három ütemben

Három ütemben akarják beadni a H1N1 influenzavírus elleni térítésmentes védőoltásokat. Először azoknak, akik súlyos betegségben szenvednek, illetve a várandós nőknek, az egészségügyi dolgozóknak, valamint a lakosság biztonságát és alapvető ellátását szolgáló, illetve a legfontosabb infrastruktúrát működtető embereknek. Kétmillió adag oltóanyagot szeptember 29-étől szállítanak ki - mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos hétfőn Budapesten.

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

H1N1: negyven év után újra bosszút forral

Rettegésben tartja az egész világot, s addig tombol majd az új vírus, míg meg nem fertőzte a Föld lakosságát. Egyeseknél nem több egyszerű megfázásnál, míg másoknál halálos lehet. De miért is? Még nem ismerjük teljes valójában, de tanuljunk meg együtt élni vele, két-három évig szinte biztos, hogy marad.

Bíróvá kinevezett alkotmánybírók – irány a Kúria?

Bíróvá kinevezett alkotmánybírók – irány a Kúria?

Karácsony: Nem készülök miniszterelnök-jelöltnek

Karácsony: Nem készülök miniszterelnök-jelöltnek

Üvegből készítene billentyűzetet az Apple

Üvegből készítene billentyűzetet az Apple