szerző:
MTI

Megtörtént a második olyan haláleset Magyarországon, amely az új típusú influenza miatt következett be. A fiatalembernél a boncolás mutatta ki a H1N1 vírust.

A boncolás során kiderült, hogy a Dél-Dunántúlon élő fiatalembernek vérzéses tüdőgyulladása volt, amely az influenza egyik leggyakoribb szövődménye, ezért vettek mintát szervezetéből, s így mutatták ki a H1N1 vírust - közölte csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján Székely Tamás egészségügyi miniszter. A Tolna megyei fiú külföldön nem járt, s amikor egy banális sérülés miatt három héttel ezelőtt utoljára háziorvosnál járt, az akkor egészségesnek találta. Az MTI úgy tudja, hogy a férfi - aki magyar állampolgár - otthon lett rosszul és otthonában halt meg. A férfi nem tartozott a rizikócsoportba sem. Az esetet követően az ÁNTSZ a beteg családját és a körülötte megfordulókat is vizsgálja.

Jelenleg 205 ismert beteg van Magyarországon, járványról mégsem beszélhetünk - mondta az egészségügyi miniszter. Ennél, mondta, legalább egy nagyságrenddel magasabb lehet a betegek száma, mert sokan valószínűleg nem fordulnak orvoshoz.

A vírus első áldozata júliusban egy 42 éves magyar férfi volt, aki az új influenzavírus okozta megbetegedésben halt meg. Falus Ferenc országos tiszti főorvos akkor elmondta, a férfi hirtelen kialakuló tüdőgyulladásban hunyt el Magyarországon. A boncoláskor azonosították szervezetében az új típusú, H1N1-es influenzavírust. A beteg korábban nem járt orvosnál, és szív-, illetve tüdőbetegsége súlyosbította az influenza lefolyását.

A tiszti főorvos a korábbi esetet ismertetve elmondta, a férfi közterületen halt meg, azt azonban nem közölte, hogy az ország melyik részén, illetve településén. Akkor azt valószínűsítették, hogy a férfi külföldön fertőződött meg. Magyarországon először májusban mutatták ki az új influenzavírust, mégpedig egy brazil állampolgárnál; a férfi időközben meggyógyult.

Oltás három ütemben

Az Országos Gyógyszerészeti Intézethez megérkezett a vakcinagyártó üzem összes olyan dokumentációja, ami alapján a vakcina forgalombahozatali engedély akár már a jövő héten kiadható. Így a jövő hét végén már elkezdhetik kiszállítani az oltóanyagot és elkezdődhetnek az oltások. Arra már megvan a pontos forgatókönyv, hogy mikor, hova, mennyi oltóanyagot szállítanak és ki veszi azt át - mondta Székely Tamás.

Hétfőn Falus Ferenc országos tiszti főorvos azt mondta, három ütemben akarják beadni a H1N1 influenzavírus elleni térítésmentes védőoltásokat. Az első ütembe tartoznak a várandós nők is, valamint azok, akik azt tervezik, hogy a következő néhány hónapban teherbe esnek. A második ütemben a 14 év alatti egészséges gyermekeket és az oktatási intézmények dolgozóit oltják be. A harmadik ütemben a félévesnél fiatalabb csecsemőkkel egy háztartásban élők kapják meg a védőoltást. Kétmillió adag oltóanyagot szeptember 29-étől szállítanak ki. Az oltás beadását követően két héten belül a védettség teljesen kialakul, és egy évig tarthat - közölte. Falus Ferenc közölte azt is, tartanak a humántesztek, és az eredmények nagyon biztatóak. 

Négymillió ampulla oltóanyag az állami készletből kerül ki, kétmilliót részben az egészségügyi szolgálatokon keresztül a vállalatok vehetnek meg, részben pedig patikai forgalomban lesz megvásárolható. A patikában megvásárolható oltóanyag ára közlése szerint 2 ezer forint alatt lesz.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Nem mutálódott súlyosabb kórrá az új influenza

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója hétfői közlése szerint az új influenza vírusa még nem mutálódott súlyosabb változattá, a vakcinák kifejlesztése pedig folyamatban van.

hvg.hu/MTI Napi merítés

H1N1: bezárnak egy szegedi iskolát

Csütörtökre és péntekre rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el a szegedi Vedres István Szakközépiskolában, ahol a A/H1N1 influenzavírus okoz a szokásosnál nagyobb létszámú hiányzást - közölte Tombácz Zsuzsanna, a regionális tisztiorvosi szolgálat járványügyi osztályvezetője.

MTI Plázs

Tíz évig rejtőzködött a H1N1

Legalább egy évtizedig keringett észrevétlenül sertésekben az új típusú H1N1 influenzavírus, mielőtt átlépett az emberre - közölték a téma szakértői.

MTI Plázs

Újabb góc: H1N1 fertőz egy szegedi iskolában

A H1N1 influenzavírus okoz a szokásosnál nagyobb létszámú hiányzást egy szegedi középiskolában - tájékoztatott Tombácz Zsuzsanna, a regionális tisztiorvosi szolgálat járványügyi osztályvezetője.

MTI Plázs

H1N1: térítésmentes oltás, három ütemben

Három ütemben akarják beadni a H1N1 influenzavírus elleni térítésmentes védőoltásokat. Először azoknak, akik súlyos betegségben szenvednek, illetve a várandós nőknek, az egészségügyi dolgozóknak, valamint a lakosság biztonságát és alapvető ellátását szolgáló, illetve a legfontosabb infrastruktúrát működtető embereknek. Kétmillió adag oltóanyagot szeptember 29-étől szállítanak ki - mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos hétfőn Budapesten.

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

H1N1: negyven év után újra bosszút forral

Rettegésben tartja az egész világot, s addig tombol majd az új vírus, míg meg nem fertőzte a Föld lakosságát. Egyeseknél nem több egyszerű megfázásnál, míg másoknál halálos lehet. De miért is? Még nem ismerjük teljes valójában, de tanuljunk meg együtt élni vele, két-három évig szinte biztos, hogy marad.

Ráfázhattak, akik letöltötték a népszerű videoszerkesztő szoftvert

Ráfázhattak, akik letöltötték a népszerű videoszerkesztő szoftvert

Eladja a Magyar Telekom az összes nyaralóját

Eladja a Magyar Telekom az összes nyaralóját

Elutasították a fegyverrel szökő elítélt panaszát

Elutasították a fegyverrel szökő elítélt panaszát

Gyönyörű dalt énekel a Trónok harcához Florence

Gyönyörű dalt énekel a Trónok harcához Florence

Ne szomorkodjon a rossz idő miatt, a szomszédban havazik

Ne szomorkodjon a rossz idő miatt, a szomszédban havazik

Épségben előkerült a hétvégén eltűnt apa és lánya

Épségben előkerült a hétvégén eltűnt apa és lánya