szerző:
MTI

A szakértők hétvégére ígérték az újabb DNS-vizsgálati és fegyverszakértői vélemények elkészítését a romák ellen elkövetett támadások ügyében - közölte az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtökön az országos rendőrfőkapitány.

Bencze József azt mondta, hogy ezeknek a véleményeknek egyelőre a szóbeli részét ismerik. "Ettől még nyugodtabbak vagyunk" - tette hozzá, hangsúlyozva: meg kell várni, hogy ezeket leírják és a gyanúsítottak elé tárják. A főkapitány szerint ez újabb fordulatot hozhat az ügyben. A műsorvezető kérdésére közölte: azért nyugodtak, mert az újabb vizsgálatok igazolják a rendőrség teóriáját. A főkapitány egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyanúsítottak előzetes letartóztatását a bíróság kilencven nappal meghosszabbította.

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozattal négy, 28 és 42 év közötti, Hajdú-Bihar megye férfit gyanúsítanak, őket a kommandósok augusztus 21-ére virradóra fogták el egy debreceni, belvárosi szórakozóhelyen.

A Nemzeti Nyomozó Iroda 120 fős külön egysége kilenc súlyos bűncselekmény ügyében folytat eljárást: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, valamint az idén február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, Nagycsécsen ketten, Tatárszentgyörgyön szintén ketten vesztették életüket.

Bencze József az ATV műsorában arra a sajtóhírre is reagált, amely szerint leépítések várhatóak a rendőrségnél. A főkapitány azt mondta, hogy a hír részben igaz, mert amikor a schengeni csatlakozás miatt megszűnt 1100 kilométer határszakasz őrizete és a határőrség integrálódott a rendőrségbe, akkor felajánlották, hogy mindenkinek munkát kínálnak, de nem mindenkinek ott, ahol korábban.

Mint közölte, akkor 1150 olyan volt határőr kapott beosztást a lakóhelye közelében, akinek a foglalkoztatását a munkaterhek máshol kívánták volna meg. Elmondta azt is: akkor a szakszervezetekkel abban állapodtak meg, hogy kétéves moratóriumot hirdetnek az ügyben, de közben kezdeményezéseket tettek az érintettek elhelyezésére. Bencze József hozzátette, hogy az 1150 ember közül körülbelül 470-nek a sorsáról kell dönteni a napokban, a többiek már elhelyezkedtek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szijjártó Péter Belgrádban kampányol

Szijjártó Péter Belgrádban kampányol

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

A HVG nem is kívánhatna magának Bruce Willisnél jobb plakátfiút

A HVG nem is kívánhatna magának Bruce Willisnél jobb plakátfiút

Átalakítja műsorrendjét az RTL

Átalakítja műsorrendjét az RTL

Bejutott egy magyar vizsgafilm a cannes-i filmfesztiválra

Bejutott egy magyar vizsgafilm a cannes-i filmfesztiválra

Kapcsoljon hétfőn a Telekom hálózatán a 199-es tévécsatornára

Kapcsoljon hétfőn a Telekom hálózatán a 199-es tévécsatornára