szerző:
MTI

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszterhez fordult a főváros VII. kerületének önkormányzata Hunvald György, az előzetes letartóztatásban lévő polgármester fizetése ügyében - közölte Gergely József alpolgármester.

Gergely József közleménye szerint az önkormányzat "a helyzet jogszabályi környezetének tisztázása miatt" fordult a tárca vezetőjéhez, és a miniszter segítségét várják annak érdekében, "hogy az önkormányzat is kialakíthassa erre vonatkozó álláspontját". 
  
Az önkormányzat azután fordult a miniszterhez, hogy az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) csütörtökön közölte: az előzetes letartóztatásban lévő köztisztviselők és polgármesterek esetében - több törvény együttes értelmezésével - a jogi helyzet világos, nem jár nekik díjazás.
  
Az IRM akkor tudatta: a jelenlegi szabályozás szerint a köztisztviselő mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, ha elháríthatatlan ok miatt nem tud munkahelyén megjelenni. Az előzetes letartóztatást nyilvánvalóan ilyen oknak kell tekinteni, ami miatt munkáltatói szankcióra - például a munkaviszony megszüntetésére - nem kerülhet sor. Ugyanakkor - tekintettel arra, hogy munkavégzés nem történik - díjazás, vagyis fizetés sem jár a jogszabály szerint erre az időre - közölte a tárca. Hozzátették: a polgármesterek és önkormányzati képviselők tiszteletdíjának megállapítására a köztisztviselőkre vonatkozó szabályozást ugyanúgy alkalmazni kell, tehát nekik sem jár tartós akadályoztatásuk - mint az előzetes letartóztatás -  esetén fizetés.
  
Az MTI azután kérdezte a tárcát, hogy a Fidesz vasárnap közölte: az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György (MSZP) VII. kerületi polgármester számára február 10. óta - amióta nem jár be a munkahelyére - az önkormányzat havi 742.560 forint juttatást adott, vagyis az előzetes letartóztatása óta eltelt idő alatt összesen 5.940.480 forintot kapott.
  
Hétfőn az erzsébetvárosi Fidesz-frakció kezdeményezte Hunvald György fizetése utalásának megszüntetését, de Bán Imre, a kerületi MSZP-frakcióvezető közölte, a kerületi képviselő-testületnek nincs hatásköre arra, hogy megvonja a polgármester fizetését. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője és Vattamány Zsolt, a párt VII. kerületi frakcióvezetője kedden bejelentette: törvényjavaslatot nyújt be a párt annak érdekében, hogy börtönben ülő polgármesterek ne kaphassanak fizetést közpénzből. 
  
Vattamány Zsolt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, csütörtökön az IRM állásfoglalása nyomán világossá és egyértelművé vált, hogy a szocialisták további "mentegető akciójának" vége, Hunvald György nem kaphatja tovább fizetését, és álláspontjuk szerint az eddigi kifizetések is jogtalanok voltak. 
 
Hunvald Györgyöt a Központi Nyomozó Főügyészség egyebek mellett hivatali vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel, hűtlen kezeléssel és csalással gyanúsítja, amelyeket bűnszervezetben követett el. Ezekért a bűncselekményekért a törvény szerint akár 20 éves szabadságvesztés is kiszabható. 
  
Az ügyészség szerint Hunvald önkormányzati bérlakásokat utalt ki kedvezményesen rokonoknak, ismerősöknek, akik azokat olcsón megvásárolhatták. Ugyanakkor Hunvald tudott arról, hogy több ingatlant előre egyeztetett módon becsültek fel, és arról is, hogy ezeket a külföldi befektetők a becsültnél lényegesen magasabb áron is megvennék. A gyanúsítások szerint összesen mintegy 350 millió forint vesztegetési pénzt adtak át az elkövetők, és az önkormányzatnak milliárdos kárt okoztak, további több mint 1,5 milliárdos károkozás pedig kísérleti szakaszban maradt. 
  
Hunvald az eljárás során zömmel tagadta a terhére rótt bűncselekményeket. Az ügyben összesen 21 gyanúsított van, köztük a VII. kerületi önkormányzat gazdasági, valamint pénzügyi bizottságának SZDSZ-es elnöke Gál György és Kardos Péter.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Az előzetesben ülő Hunvaldnak nem járna fizetés

Az előzetes letartóztatásban lévő köztisztviselők és polgármesterek esetében - több törvény együttes értelmezésével - a jogi helyzet most is világos, számukra nem jár díjazás - közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) csütörtökön az MTI érdeklődésére.

MTI Itthon

Továbbra is jár Hunvaldnak havi 742 ezer forint

Továbbra is jár Hunvald György (MSZP) VII. kerületi polgármesternek az önkormányzattól a havi 742 560 forintos juttatás, az erzsébetvárosi képviselő-testület ugyanis hétfői ülésén nem vette napirendre a Fidesz indítványát, hogy függesszék fel a polgármester illetményének kifizetését, illetve vonják meg tőle költségátalányát - közölte hétfőn a Fidesz VII. kerületi frakcióvezetője.

Meghalt a volt perui elnök, aki lelőtte magát a letartóztatásakor

Meghalt a volt perui elnök, aki lelőtte magát a letartóztatásakor

Önkormányzati választások: az összefogás csapdájában

Önkormányzati választások: az összefogás csapdájában

Elhagyja az országot az "Ágyat az anyukának"-akciót szervező sárbogárdi apuka

Elhagyja az országot az "Ágyat az anyukának"-akciót szervező sárbogárdi apuka

Május 6-án indul az új Takarékbank

Május 6-án indul az új Takarékbank

Trianon-emlékmű: vita nélkül

Trianon-emlékmű: vita nélkül

Belevágnak a csehek, nekik is lesz szuperexpresszük

Belevágnak a csehek, nekik is lesz szuperexpresszük