szerző:
MTI

Tüntetésre hívja a Fidesz a polgármestereket, az önkormányzati képviselőket, bizottsági tagokat és alkalmazottakat október 10-re a fővárosi Kossuth Lajos térre, hogy "közösen demonstráljanak az utóbbi húsz év legveszélyesebb költségvetése ellen, amely az önkormányzatokat véglegesen padlóra küldheti" - jelentette be Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere hétfőn Budapesten.

Szerinte a 2010-es költségvetés azzal fenyeget, hogy kulcsterületeken - így például a közösségi közlekedésben, az egészségügyben, a szociális ellátás és a gyermekétkeztetés terén, illetve az oktatási rendszerben - a jövő év közepétől megállhat az élet Magyarországon. Az Országház előtt - több fideszes polgármester társaságában - tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy május közepétől a mostani kormány "az offshore cégeinél fogja a percentet számolni politikai felelősség nélkül. Visszatérnek oda, ahonnan jöttek".

Kósa Lajos kifejtette: az, amit a kormány tervez, azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a magyar közösségi közlekedés összeomlik, nem lesz honnan finanszírozni. A fővárosra kitérve úgy vélekedett: ha a kormány "nem tartja lélegeztetőgépen mindnyájunk pénzén a BKV-t, akkor a BKV már nem tudná ellátni feladatát". Kérdésre hozzátette, hogy a választások után egy-két hónapon belül az új kormánynak új költségvetéssel kell előállnia.

Bús Balázs, Óbuda polgármestere a költségvetés szociális vonatkozásairól szólva azt mondta, már ebben az évben megfigyelhető volt, hogy "nagyon súlyos gyermekéhezés" alakul ki Magyarországon, sok gyermek nem jut hozzá a szükséges élelmiszerhez. Véleménye szerint azonban ha a benyújtott költségvetést elfogadnák, az azt jelentené, hogy jelentősen tovább növekedne a gyermekéhezés mértéke.

Bernáth László, a Hajdú-Bihar megyei Tetétlen polgármestere arról beszélt, hogy a költségvetés "padlóra küldi az egész oktatási rendszert Magyarországon; teljesen mindegy, hogy kistelepülésekről vagy nagyvárosokról beszélünk". Úgy vélekedett, az a veszély fenyeget, hogy a gyerekeknek jövőre már nem biztos, hogy iskolába kell járniuk, az önkormányzatok ugyanis nem fogják tudni fenntartani a rendszert.

Szűcs Lajos, Pest megye önkormányzatának elnöke úgy fogalmazott, "Magyarország nem lehet átmeneti, még ha a kormánya átmeneti is". Szerinte ma nagy a veszélye annak, hogy nem csak az emberek, az egészségügy sem éli túl az átmeneti kormány regnálását. Közölte: azt kérik, hogy az önkormányzatok számára elfogadhatatlan költségvetési tárgyalást ne is kezdje meg jövő héten a parlament.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vélemény

Szapáry György a Fidesz költségvetési terveiről

Szapáry György, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke, 1990 előtt a Nemzetközi Valutalap igazgatója, jelenleg a Fidesz gazdasági tanácsadója megerősítette: amennyiben a Fidesz nyeri a választásokat, átalakítják a 2010-es költségvetést. Cél a gazdaság felpörgetése, az adók és járulékok ésszerű csökkentésével, egyes területek kiemelt támogatásával és a vállalkozásokat gúzsba kötő bürokrácia leépítésével.

MTI Itthon

Bajnai lemond, ha nem szavazzák meg a költségvetést

Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán New Yorkban jelezte: lemond, ha a parlament nem fogadja el a költségvetést novemberben. De azt is közölte, bizonyos benne, hogy a tervezetet a törvényhozás jóváhagyja.

hvg.hu Itthon

Orbán: "a 2010-es az elmúlt 20 esztendő legveszélyesebb költségvetése"

A Gyurcsány-Bajnai kormányok úgy kezelik az országot, mintha az egy nagy BKV lenne – ez volt a vezérmotívum a Fidesz politikai évadnyitó gyűlésén Budapesten, a Millenárison. A gyűlésen országgyűlési képviselők, választókerületi elnökök, önkormányzati, helyi és megyei tisztviselők vettek részt

Gazdaság

A 2010-es büdzsé tervezete

Csökkenő termelés, apadó állami bevételek, zsugorodó közkiadások – így jellemezhető a jövő évi költségvetés tervezete. A legtöbb területen az állami finanszírozás a tavalyi mértéket sem éri el.

Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

László Csaba: Egyetlen húzással 70 milliárdot tett zsebre az állam

Bár a vagyonadó mindössze 25 milliárd forint extra adóbevételt jelentene, jogszerűségét máris többen megkérdőjelezték. Senki nem beszél viszont arról a 70 milliárdról, amelyet a vállalkozók zsebéből húztak ki, hogy a pénz az államkasszát gyarapítsa. László Csabával, a KPMG adópartnerével a 70 milliárdos trükkről és a 2010-es adócsomag várható hatásairól beszélgettünk.

hvg.hu Gazdaság

Oszkó a Dow Jones-nak: miért hosszabbították meg az IMF kölcsönét

Oszkó Péter pénzügyminiszter a Dow Jones-nak nyilatkozva elmondta: az ország javuló pénzügyi helyzete lehetővé teszi, hogy az IMF jelenlegi kölcsönének jövő októberi lejárta után ne kelljen újabb hiteleket felvenni a szervezettől. A magyar fiskális és monetáris politikáról szóló fejtegetéseit a mai Wall Street Journal idézi.

Orbán felszántotta az országot, de volt, ahol ez is kevés volt

Orbán felszántotta az országot, de volt, ahol ez is kevés volt

Egy hónap múlva ilyenkor már ingyenesek lesznek a most fizetős YouTube-tartalmak

Egy hónap múlva ilyenkor már ingyenesek lesznek a most fizetős YouTube-tartalmak

Kigyulladt egy lakás Budapesten, három kisgyerek volt benne, felnőtt nélkül

Kigyulladt egy lakás Budapesten, három kisgyerek volt benne, felnőtt nélkül

Újabb fontos pozícióba kerülhet az uniós bankfelügyelet magyar főigazgatója

Újabb fontos pozícióba kerülhet az uniós bankfelügyelet magyar főigazgatója

Valter Attila szakaszt nyert a fiatalok Tourján

Valter Attila szakaszt nyert a fiatalok Tourján

Megvan az első szerződés, jövőre már 80-90 repülőt gyártana a magyar cég

Megvan az első szerződés, jövőre már 80-90 repülőt gyártana a magyar cég