szerző:
hvg.hu

Ma kerül a Parlament elé az Idősügyi Nemzeti Stratégia. A legtöbb szó a nyugdíjakról esik benne, pedig a magány, a gondoskodás és a lehetőségek hiánya is napi probémát jelent az egyre több, a munkaerőpiacról és egyéb közösségekből is kiszoruló idős ember számára.

A társadalom megbecsült tagja legyen, egészséges legyen, ne legyen magányos, biztonságban és védettségben tudjon élni – ez szerepel a Parlament elé kerülő Idősügyi Nemzeti Stratégia összegzésében. A 25 évre szóló, 77 oldalon olvasható tervezet két ütemben határozza meg a szükséges lépéseket. A munkaerőpiaci jelenléttől kezdve az önkéntes munkák és képzések lehetőségein keresztül az idősek egészségügyi-szociális ellátásának összehangolásáig és az öngondoskodás ösztönzéséig sorra veszi a jelenlegi és a kívánatos helyzetet, és a szükséges lépéseket is felsorolja.

Egy évvel ezelőtt, 2008 szeptemberében a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, Csizmár Gábor még azt mondta az Idősügyi Világszervezet budapesti tanácskozásán: „a nyugdíjkasszán nem fogunk spórolni”, s azt is kiemelte: jelentős mértékben emelték az özvegyi nyugdíjakat, s bevezették a 13. havi nyugdíj rendszerét. A világ azonban nagyot fordult, s a gazdasági válság az idősek juttatásait is érintette. A munkaerőpiaci hendikep, a szociális problémák, az időskori izoláció azonban korábban és azóta is létező problémák. „Ha a kormány

Korban hozzá való
Milyen esélyekkel lép a munkaerőpiacra valaki 50 év felett? S milyen ellátásra és gondoskodásra számíthat egy idős ember, amikor segítségre van szüksége: otthon, otthonban, elfekvőben. "Ne mucikázzunk, meg ne ketteskézzünk" - olvasson tovább itt!
jóváhagyja, néhány hét múlva a parlament elé kerülhet a hosszú távú tervezés lehetőségét biztosító idősügyi nemzeti stratégia” - jelentette be Korózs Lajos, a szociális és munkaügyi tárca államtitkára még májusban, amikor a kormány jóváhagyására várt a startégia - erre azonban csak augusztusban került sor. Akkor 40 éves tervezésről és 140 oldalas tanulmányról beszéltek, s azt is hangsúlyozták: a stratégia lehetővé teszi, hogy a mindenkori kormányok ne a választási ciklusokhoz igazodó, hanem három évre szóló akcióterveket készítsenek.

A most a honatyák elé kerülő 2034-ig szóló (tehát már csak 25 évre kalibrált) stratégiát hároméves ciklusokra bontották, s a célkitűzéseket két ütemtervre bontották, ahol az I. ütemterv 2010–2022-ig, a II. ütemterv pedig 2023–2034-ig tervezhető. A tanulmányból az is kiderül: Budapest a leginkább idősödő város, ezen kívül igen sokan élnek községekben és kistelepüléseken az idős emberek közül. Arra is kitérnek: jelentős hányadukat fenyegeti az izoláció és a kirekesztődés veszélye, amely a betegségkockázatok növekedésével jár. A 45–64 évesek oktatásban való részvétele Magyarországon jelentősen elmarad az Európai Unió átlagától. A többség nem is tudja milyen lehetőségei vannak, hova forduljon ha segítségre van szükséges, vagy ha valamilyen képzésen venne részt.

© MTI/EPA


A demográfiai előrejelzések szerint Magyarországon 2050-ben a jelenlegi 28 százalék helyett 50,5 százalék lesz az idősek aránya a hazai népességen belül, azaz minden második ember túl lesz a hatvanadik életévén. Magyarországon egyre többen érik meg a századik évüket, számuk ma már 1100 felett van, míg a 90 év felettiek számát 35 ezerre becsülik. A születéskor várható élettartam a férfiaknál 69, a nőknél 77 év; a 65 éven felüliek 38 százaléka férfi, 62 százaléka nő. A stratégiában ismertetett adatok szerint a születéskor várható élettartam a férfiaknál 6,6, a nőknél pedig 4,5 évvel marad el az európai uniós átlagtól. A dokumentum szerint a legdinamikusabban a 80 évesnél idősebbek korcsoportja növekszik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Shake

A nők 45 felett is élvezik a szexet

Az öregedés az egyik legjobban eladható téma mostanában, egyrészt, mert a fejlett világ jelentős része 50 feletti, másrészt a kutatók igyekeznek minél többet megtudni a folyamatról, mivel ez jó esetben valóban mindannyiunkat érintő téma.

hvg.hu Tech

Embereken is tesztelhetik a látásromlás elleni őssejtterápiát

Biztonságosnak bizonyultak azok az állatkísérletek, amelyek során az időskori vaksághoz hasonló szemproblémákat embriókból származó őssejtekkel orvosolták. Ha az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal (FDA) jóváhagyja, a következő hónapokban már embereken is tesztelhetik a metódust - írja a Technology Review.

Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Rokkantnyugdíj melletti munka: kik járnak rosszul?

Egyszerűbben számolhatja ki a rokkantnyugdíjas, mennyit kereshet júliustól munka mellett, de a jogszabálymódosításnak ára van. Kik járnak rosszul az egyszerűsítéssel? Mennyit kereshetnek idén az öregségi nyugdíjuk mellett dolgozók? Számítási példák.

MTI Tech

A nyugdíjasoknak mindössze 4 százaléka internetezik

Jelenleg közel 4 millió 50 év feletti ember él Magyarországon, de csak 16 százalékuk ül le rendszeresen a számítógép elé, a nyugdíjasok között pedig mindössze 4 százalék internetezik - hangzott el az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) keddi tájékoztatóján.

Már a Jófogáson árulják a választási rezsiutalványokat

Már a Jófogáson árulják a választási rezsiutalványokat

500 000 éves felfedezést tettek Izraelben

500 000 éves felfedezést tettek Izraelben

Most lényegében minden kiszivárgott a Huawei Mate 30 Próról

Most lényegében minden kiszivárgott a Huawei Mate 30 Próról

Nemzetközi hárfafesztivál lesz Gödöllőn hangszerkiállítással

Nemzetközi hárfafesztivál lesz Gödöllőn hangszerkiállítással

Szarkatámadásba halt bele egy biciklis Ausztráliában

Szarkatámadásba halt bele egy biciklis Ausztráliában

50 éves a magyar poptörténet egyik legfontosabb albuma

50 éves a magyar poptörténet egyik legfontosabb albuma