szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nap-kelte nem marad. Még akkor sem, ha Gyárfás Tamás azt nyilatkozta, hogy a stábját elhagyó tagokat várja vissza. A műsora helyén hétfőn jelentkező Ma reggel című programot például máris az a Süveges Gergő vezette, aki egyébként a Nap-kelte műsorvezetője is volt. A most levett műsor jogi helyzete tisztázatlan, visszavétele aligha a kuratórium hatásköre, ha pedig az erről döntő Medveczky Balázs alelnök jogköreit vonják meg, újból vezető nélkül marad a köztelevízió.

"De csitt, mi fény tör át az ablakon?
Nap kelte az és napja Julia.
Kelj, drága nap, s az irígy holdat öld meg,
Mely már is halvány és bútól beteg,
Hogy szebb vagy nála, szolganője, te."
(William Shakespeare: Rómeó és Júlia; II. felvonás 2. szín, ford.: Szász Károly)

A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége hétfő este úgy határozott ugyan, hogy jogszabályba ütközik és emiatt érvénytelen a Nap-kelte szerződés pénteki felmondása és az alelnököt az „eredeti állapot visszaállítására” utasította, döntése mégsem eredményezett új helyzetet. A Nap-kelte kedden sem tért vissza képernyőre, s szerdán sem fog. Az MTV jogi álláspontja szerint a kuratóriumi elnökség határozata ütközik jogszabályba, így „az eredeti állapot helyreállítására” vonatkozó felszólítás is. A testületnek nem volt és nincs hatásköre arra, hogy szerződések érvényességéről és a közmédium műsorstruktúrájának meghatározásáról döntsön, különös tekintettel arra, hogy a médiatörvény kifejezetten megtiltja a tulajdonosi testület számára a műsorszerkezet meghatározását.

Nem egyértelmű, hogy a kuratóriumi elnökségnek joga van-e beleszólni a tévéelnök döntésébe. A műsorrend meghatározása az elnök jogköre, a kuratórium azonban úgy értelmezi, a belegyezésük kellett volna egy ilyen szerződés felbontásához. Különös, hogy egy nagy valószínűséggel bíróság elé kerülő szerződésbontási ügyben a kuratórium ilyen gyorsan és ilyen egyértelműen állást foglal.

Tévélnök most nincs – ez is sajátos jogi helyzet –, elnöki jogkörrel felruházott alelnök van, Medveczky Balázs személyében. Miközben a kuratóriumi elnök, Czeglédi László tegnap este azt nyilatkozta, hogy „most nem” volt napirenden az engedetlen Medveczky felmentése, ennek nem is igen volna értelme: a kuratóriumnak másfél éve nem sikerült elnököt választania a köztévé élére, az alelnök leváltásával már tényleg senki nem vezetné a köztévét.

Az MTV döntése az indoklás szerint nem műsorpolitikai motivációjú, hanem anyagi. Kevés a pénzük, felmondanak hát a drága külsős beszállítóknak. Az MTV szerint épp a kuratórium "nem járult hozzá a korábban általa támogatott 2,45 milliárd forintos hitel felvételéhez", ami miatt forráshiányos lett a tévé, s ezt csak radikális kiadáscsökkentéssel tudják kezelni. Gyárfás nemrégiben azt mondta a Heti Válaszban: "Annyit tudok, hogy korábban az MTV reggeli műsora 800 milliós veszteséget jelentett. Mi nem kapunk pénzt a műsorkészítésért, a reklámidőt értékesíthetjük." A köztévé ugyanakkor azt állítja, ez nem igaz, a belsős dolgozókat és a különféle költségeket a tévé fizette, és ott a reklámbevétel, ami nem őket gazdagítja. Erre a reklámbevételre tartana most igényt a köztévé. De ha valóban sikerül rentábilisan üzemeltetniük egy saját gyártású reggeli programot, akkor tavaly miért nem tűnt ez ugyanilyen nyilvánvalónak, s miért hosszabbítottak két évre szerződést Gyárfásékkal? A hvg.hu úgy tudja, tavaly nyáron eredetileg csak egy éves hosszabbításról készült szerződéstervezet, ami 2009 végén járna le, ám pár hét leforgása alatt a tévé mendzsmentje valamilyen indíttatásra megváltoztatta számtalan ponton a szerződést, s ezek a változások - állítja egy forrásunk - mind Gyárfás Tamás mozgásterét tágították.

Egy másik, magát megnevezni nem kívánó MTV-s forrásunk szerint „akik a döntést hozták, azok sem tudják, mi lesz a következménye”. Megtörténhet az is, hogy a tévének többe kerül majd a leves, mint a hús, s kártérítést kell fizetnie a Nap-keltének. Úgy tudjuk, az MTV a külsős gyártású produkciókra általában úgy szerződik, hogy kiköti, forráshiány esetén következmény nélkül felbonthatja a kontraktust. Arról azonban a köztévé nem számolt be kérdésünkre sem, hogy ez a Nap-kelte esetében is így van-e.

Ugyanakkor politikailag máris nyert az MTV vezetése az ügyön: ők most már jó fiúk a kormányra készülő Fidesz-KDNP szemében. A vállalaton belül egyre nyilvánvalóbbnak tartják, hogy bizonyos személyzeti döntéseknél a tévé vezetése a jelenlegi ellenzék szempontjait tartja szem előtt. Bár vannak ennek látványosan érthetetlen epizódjai (lásd DJ Dominik szórakoztató főszerkesztővé választását), forrásaink szerint mégiscsak a „nyitás” a legjobb kifejezés a történtekre, így arra is, hogy a Nap-keltéből szépen lassan eltűntek az egyértelműen baloldali véleményformáló műsorvezetők.

A KDNP-s Semjén Zsolt mindenesetre már triumfált a keddi Népszabadságban: „Kitartásunk meghozta gyümölcsét”, mondotta, mintha a jobboldali politikusok bojkottjának köze volna ahhoz, hogy a tévé alelnöke kiebrudalta Gyárfást és műsorát az MTV-ből. Nem mintha a „baloldali túlsúly” miatt lett volna rossz műsor a Nap-kelte. Éppen az volt a baja: jobbos, szélsőjobbos és balos politikusok személyes szócsöve lett, egymást menetrendszerűen váltó politikai szereplők panoptikuma, nagyon kevés saját felvetéssel, saját gondolattal, pláne oknyomozással.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Ön munkafüggő? Így érinthetik a járvány következményei

Ön munkafüggő? Így érinthetik a járvány következményei

Kövér négy éve rezzenéstelen arccal tűrte a kérdéseket, majd minden újságírót kitiltott -–videó

Kövér négy éve rezzenéstelen arccal tűrte a kérdéseket, majd minden újságírót kitiltott -–videó

Holyfield újra bokszolna a fülébe harapó Tysonnal

Holyfield újra bokszolna a fülébe harapó Tysonnal