szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) kollégiumának tagjaként a Magyar Államkincstárat képviselő delegált 2006-ban késleltette annak a levélnek a továbbítását, amelyet a Zuschlag Jánoshoz köthető szervezetek pályázati anomáliái miatt akartak elküldeni a felügyeletet ellátó minisztériumnak. Erről az NCA kollégiumának egyik tagja vallott kedden a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó perben.

Az NCA 2006. június 5-ei ülésére elkészült az országos hatáskörű szervezetek pályázatait felügyelő Szociális és Munkaügyi Minisztérium vezetője, Kiss Péter miniszter részére készített levél, amely a vádiratban szereplő egyesületek esetében vizsgálatot javasolt. A Magyar Államkincstár képviselője aznap még támogatta a levél továbbítását a miniszternek, másnap azonban azt megtagadta - mondta a tanú a meghallgatáson. Egy civil szervezet, a Harmadik Oldal Magyarországért Egyesület delegálta a tanút a NCA kollégiumába.
   
Az NCA kollégiuma csak az országos határkörben működő civil szervezetek pályázatairól döntött. A vádiratban szereplő, Zuschlag János érdekeltségébe tartozó Hoppá Egyesület és a XXI. Századi Kulturális Egyesület pályázatainak tanulmányozásakor az igazságügyi szakértői végzettséggel rendelkező tanú a szervezetek ellenőrzését javasolta.
   
A Hoppá Egyesület és a XXI. Századi Kulturális Egyesület esetében javasolta, hogy vizsgálják meg a működésüket. A tanú beszámolt arról, hogy a kollégium többségi szavazással úgy döntött, szükséges lefolytatni a javasolt vizsgálatot. 
   
A vallomás szerint a vizsgálat szakmai részét a kollégiumnak kellett volna elvégeznie, míg a pénzügyi ellenőrzés a Magyar Államkincstár (MÁK) feladata lett volna. Az üléseket is az államkincstár épületében tartották. A bíró kérdésére a tanú kiemelte: a MÁK képviselője június 5-én még úgy nyilatkozott, hogy támogatja a pénzügyi ellenőrzést, majd június 6-án visszavonta a támogatását.
   
A tanú szavai szerint a kollégium tagjai is meglepődtek a döntésen, mert a MÁK feladata volt a számlák ellenőrzése, azok hitelességének vizsgálata. A kollégium tagjai kényszerűen elfogadták a javaslatát, mely arra vonatkozott, hogy a vádiratban szereplő "problematikus" szervezetek korábbi években beadott és támogatásban részesített pályázatait nézzék át.
   
A MÁK 20 nap alatt adta át az érintett szervezetek dokumentumait, pedig azt 20 perc alatt az irattárból ki lehetet volna keresni - fűzte hozzá a tanú. Elmondása szerint a korábbi pályázatok átvizsgálása után megerősödött a gyanú, hogy azok fiktívek, mivel ugyanazokra a rendezvényekre és hasonló témákra pályáztak a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó szervezetek, mint a korábbi években. 
   
A tanú kitért arra: kezdeményezték, hogy írjanak levelet a felügyeletet ellátó Szociális és Munkaügyi Minisztérium vezetőjének, Kiss Péternek, azt kérve, a minisztérium vizsgálja meg az egyesületeket és azok pályázatait. A kollégium ezt megszavazta, de a MÁK képviselője elutasította a levél továbbítását, arra hivatkozva, hogy a tanú pontatlanul idézte  az általuk az ülésen elmondottakat. Szeptember 7-ére egy másik levelet készített a tanú, amely végül eljutott a minisztériumba. 
   
A tanú vallomása szerint a minisztérium válasza 2006. december 5-én érkezett meg, mely zöld utat adott a vizsgálatnak, de időpontját a következő év első negyedévének végére ütemezte. 2007. március 7-én került volna sor az ellenőrzésre, ám az elmaradt, mert előtte a MÁK jelezte, hogy a vizsgálatra nem kerül sor, mivel az ügyészség lefoglalta az egyesületek iratait.
   
A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak fiktív civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre.

Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az épp kirúgott főszerkesztő-helyettes passzolhat leginkább az Index új tulajának terveihez

Az épp kirúgott főszerkesztő-helyettes passzolhat leginkább az Index új tulajának terveihez

Müller: A 40-49 éves korosztályt érinti leginkább a koronavírus

Müller: A 40-49 éves korosztályt érinti leginkább a koronavírus

Akkor is részeg volt, amikor elfogták a férfit, aki rágyújtotta a házat az idős párra

Akkor is részeg volt, amikor elfogták a férfit, aki rágyújtotta a házat az idős párra