szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel gyanúsította meg az ügyészség Borovszky Tímeát, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) felfüggesztett esélyegyenlőségi főosztályvezetőjét szerdán.

"A Budapesti Nyomozó Ügyészség a mai napon gyanúsítottként hallgatta ki V-né dr. B. Tímeát, az OKM Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának főosztályvezetőjét vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt" -  tudatta a Főváros Főügyészség szóvivője közleményben szerdán az MTI-vel. A gyanúsítás szerint az OKM hátrányos helyzetű fiatalok felsőfokú tanulmányainak támogatására 45 millió forintot utalt át a HÖOK „Hallgatókért Alapítvány” részére. Az OKM részéről Borovszky Tímea tartotta a kapcsolatot az alapítvány képviselőjével.

"A gyanúsított hivatali helyzetével visszaélve 2007 őszén kezdeményezte az Alapítvány képviselőjénél, hogy az a támogatásra átutalt pénzből - pályázat nélkül, megbízási szerződés alapján - 5 millió forintot juttasson el a Romaversitas Alapítványnak" - tartalmazza a közlemény. A nyomozó ügyészek szerint a gyanúsított 2008 tavaszán, hivatali helyzetével visszaélve, jogtalan előnyt kért egy munkatársa részére, oly módon, hogy arra kérte az alapítvány képviselőjét, hogy a támogatásra szánt összegből, titokban, 600 ezer forintot adjon át. A gyanúsított nem tett vallomást, a gyanúsítás ellen panasszal élt - tartalmazza az ügyészségi közlemény.

Az oktatási tárca márciusban feljelentést tett a hátrányos helyzetűeket felkaroló Katapult Mentorprogramnál történt szabálytalanságok miatt a nyomozóhatóságnál ismeretlen tettesek ellen. Az eljárás lezárultáig a miniszter felfüggesztette hivatalából Borovszky Tímea esélyegyenlőségi főosztályvezetőt. Az oktatási tárcánál két vizsgálat volt az ügyben fél éve közérdekű bejelentés alapján: egy szabályszerűségi és egy fegyelmi eljárás.

A fegyelmi vizsgálat akkor megállapította, hogy "a feltételezett vesztegetési ügy tisztázása túlmutat a közigazgatás határain". A szabályszerűségi vizsgálatot követően a főigazgatóság több munkatársa fegyelmi büntetést kapott. Borovszky Tímea az ügyről korábban újságíróknak azt mondta: a fegyelmi felelősségi vizsgálatból nem lehetett mást megállapítani, illetve más eljárást lefolytatni, mint amelyet Hiller István lefolytatott és megállapított. Elmondta: a vizsgálat arra vonatkozott, hogy szavai szerint egy "pitiáner összeg" átadására kért-e valakit.

A napokban az oktatási tárca úgy tájékoztatott: megrovás fegyelmi büntetést és írásbeli figyelmeztetést kapott a minisztérium több munkatársa, miután lezárult a 2006-2008. évi nemzetiségi, kisebbségi és integrációs programok és az Útravaló ösztöndíjprogramok előirányzata felhasználásának ellenőrzése.

A vizsgálat megállapította, hogy az Esélyegyenlőségi Főigazgatóság által kezelt és felügyelt szakmai programok megfelelően működnek, emellett azonban a szakterület szervezettsége, iratkezelési eljárása és gyakorlata, a finanszírozások előkészítése és lebonyolítása, valamint a beszámoltatás és ezzel összefüggő ellenőrzés "számos hiányossággal terhelt".

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Társadalom

Felvételi stop

Az oktatási tárca és a szervezők vitája miatt leállt a hátrányos helyzetű egyetemistákat segítő Katapult Mentorprogram.

MTI Karrier

Kérdőjelek: újjászervezik a Katapult Mentorprogramot

Újjászervezték a Katapult Mentorprogramot; napokon belül megkötik a szerződést az oktatási minisztériummal, így elhárulnak az anyagi akadályok az újrakezdés elől - közölte Szűcs Gabriella, a program vezetője.

hvg.hu Itthon

Zűrzavarok az esélyegyenlőségi pénzek körül

Hiller István feljelentést tett a hátrányos helyzetűeket felkaroló Katapult Mentorprogramnál történt szabálytalanságok miatt, s felfüggesztette hivatalából Borovszky Tímea esélyegyenlőségi főigazgatót. A főigazgatóság munkatársai értetlenül állnak a történtek előtt, és szerintük éppen az ügyet kirobbantó Katapult-vezető sáros pénzügyi szabálytalanságokban. A botrány túlcsaphat önmagán, és ellehetetlenítheti az éppen csak megindult oktatási integrációt.

MTI/hvg.hu Itthon

Katapult-ügy: Borovszkyt hamisítással vádolja Nagy Attila

A Katapult Mentorprogram volt programigazgatója szerint Borovszky Tímea, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) állásából felfüggesztett esélyegyenlőségi főigazgatója hivatalos dokumentumot hamisított. Borovszky cáfol és bírósági ügyet kezdeményez.

MTI Itthon

Tisztázódott a romaprogramokért felelős Borovszky Tímea

Az eddigi adatok szerint nem történt pénzügyi visszaélés vagy bűncselekmény az oktatási tárcánál az esélyegyenlőségi források felhasználása során - erről Arató Gergely, a minisztérium államtitkára beszélt szerdán az Országgyűlés szakbizottsága előtt.

hvg.hu Itthon

„Lopás vagy kabátlopás” az oktatási tárcánál?

Négy vizsgálat, számos kérdőjel. Valami volt, de nem az igazi? Tavaly nyár óta vizsgálják a Katapult Mentorprogram viselt dolgait, mégis csak másfél hónapja szánta el magát határozott lépésekre az oktatási tárca, addig megpróbálták megúszni a nagyobb zűrt. S mint szokás, az annál nagyobb lett. A projektfelelős alapítvány és a minisztérium Esélyegyenlőségi Főosztálya is abba a gyanúba keveredett, hogy vezetőik közpénzeket nyúlnak le.

Harminchat szelvény tulajdonosa foghatja a fejét

Harminchat szelvény tulajdonosa foghatja a fejét

Mire jutottak a magyarországi laborok a koronavírussal? Interjú Duda Ernővel

Mire jutottak a magyarországi laborok a koronavírussal? Interjú Duda Ernővel

Ennél nemzetközibb hír nem lesz a hétvégén

Ennél nemzetközibb hír nem lesz a hétvégén