szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A GfK Hungária kutatása a tipikus magyar férfit és annak szokásait igyekszik megrajzolni.

Ma Magyarországon még mindig tízből hét nő azt gondolja, hogy elsősorban a nők feladata a család és a háztartás dolgairól gondoskodni. Ennél is többen, a gyengébbik nem több mint háromnegyede (77 százalék) osztja azt a véleményt, hogy egy férfinak mindenkor gondoskodnia kell családja anyagi biztonságáról. A magyar nők elvárásai ezen a téren – legalább elviekben – teljesülnek, hiszen a férfiak 83 százaléka egyetért azzal, hogy a család anyagi biztonságáról neki minden körülmények között gondoskodnia kell - derül ki a GfK felméréséből.

Különbségek mutatkoznak a két nem stressztűrő képességében is: a nőknek 56, a férfiaknak pedig 45 százaléka számolt be arról, hogy nehezen viseli a stresszt. Szintén a nők körében képviselnek némiképp nagyobb arányt azok, akik arról számoltak be, sosincs elég idejük, illetve gyakran kell kompromisszumot kötniük – áll a felmérés összegzésében.

Szabaidő

A GfK Hungária korábbi kutatásai feltárták, hogy a magyarok szívesen töltik szabadidejüket otthonukban. Különösen igaz ez a nőkre, akiknek 68 százaléka ért egyet azzal, hogy jobb otthon eltölteni egy-egy csendes estét, mint elmenni valahová. A férfiak valamivel szívesebben mozdulnak ki, körükben a 60 százalékot sem éri el azoknak az aránya, akik egy csendes otthoni estét többre tartanának egy házon kívüli programnál.

Betegségek

Míg a hölgyek 57 százaléka rendszeresen jár szűrővizsgálatokra, addig az uraknak csak 45 százaléka. Egy férfi csak akkor megy orvoshoz, ha viszik – többek között ennek is tudhatóak be a rossz mortalitási mutatók, az érrendszeri betegségek kiugróan magas arányai és így tovább. A leggyakoribb betegségek az urak körében hazánkban a magas vérnyomás, az ízületi gyulladás, majd a cukorbetegség.

Pénzügyek

A sztereotip gondolkodás szerint a férfi határozza meg a család pénzügyeit, ő dönt a komolyabb beruházásokról, ő vezeti a családi kasszát. Jelenleg azonban a pénzügyi kérdésekben a magyar háztartások 28 százalékában döntéshozó a férfi, míg a nő 32 százalékában. (A fennmaradó 40 százalékban közösen hozzák meg a döntéseket a felek.) És ez már nem csak a hétköznapi cikkek esetében van így: az asszonyok befolyásoló szerepe egyértelmű az autók, bútorok, lakások stb. piacán éppúgy, mint a tradicionálisan férfi privilégiumnak számító háztartási elektronikai piacon.

A lassú, a gyors és a büdös
15 ezer nő szavazata alapján a német férfiakat választották a világ legrosszabb szeretőinek. Örülhetnek viszont a spanyolok, ugyanis őket tartják a műfaj legjobbjainak. A németek mögött az angol férfiak végeztek, őket a svédek követik - derült ki a felmérésből, amely szerint az angol szeretők "túl lassúak", a svédek pedig "túl gyorsan akarnak végezni" - olvasható a The Daily Telegraph internetes kiadásában (http://www.telegraph.co.uk/).
   
A megkérdezettek szerint a német férfiaknak kellemetlen testszaguk van, ez pedig sokat ront az összhatáson. Az angolokat az a vád érte, hogy a nőkre hagynak minden munkát, a svédek pedig túlságosan is gyorsan akarnak célba érni - fejtette ki a lap.
   
A legjobbnak választott spanyolokat a brazil és az olasz férfiak követik. A a lista elején végeztek még a francia, az ír, a dél-afrikai, az ausztrál, az új-zélandi, a dán és a kanadai férfiak.
  
A legrosszabbaknak ítélt szeretők között a holland, az amerikai és a görög férfiak is megkapták a magukét: őket túl durvának, erősen uralkodóhajlamúnak, illetve túl "nyálasnak" tartották a választ adó nők. A skótok szemére vetették, hogy túl hangosak, a törökök erősen izzadnak, a walesiek pedig önzőek az ágyban. A nőknek az orosz partnerekről is megvan a véleményük, ők túl szőrösek az átlagízlésnek.

Összemennek és keveset sportolnak

Jelenleg Magyarországon valamivel kevesebb férfi (47 százalék) él, mint nő (53 százalék). Emellett a férfiak átlagéletkora is lényegesen alacsonyabb - jelenleg mintegy nyolc évvel. A magyar átlagférfi 176,5 centiméter magas és minél inkább idősödik, annál inkább „összemegy”: a 60 évesnél idősebb hazai urak átlagmagassága 174,5 centiméter. Az átlagférfi 81 kilogramm. Az tipikus férfi – bármennyire is meglepő – nem dohányzik. A magyar uraknak „mindösszesen” 38 százaléka cigarettázik rendszeresen, és további 6 százaléka alkalmanként. Ugyanakkor némileg talán erősíti sztereotípiánkat, hogy a tipikus férfi azért iszik alkoholt: az erősebbik nem mindössze 14 százaléka nem iszik soha szeszt. És szintén igazol minket korábbi gondolatunkban az, hogy a tipikus férfi nem is sportol: mindössze 13 százalék mozgatja meg testét rendszeresen – tudatja a GfK.

A férfiak 40 százaléka nem elégedett testsúlyával, minden negyedik fogyni szeretne, viszont 13 százalék hízni akar, és nem is keveset – mintegy 10 kilót. Rohamosan nő a kozmetikába járó férfiak aránya, és egyre többet szeretnénk megtudni a férfikozmetikumok piacáról: ki is a döntéshozó a polc előtt, mennyiben van befolyásoló szerepe magának a használónak – a férfinak, vagy mindenről az asszony dönt? A média és a reklámipar férfi szépségikonokat termel ki, s ezzel irányt mutat, hogy mi is a környezet elvárása (csak hogy a napjainkban végbemenő váltásra utaljunk a fiatal Cristiano Ronaldo és a lassan „kiöregedő” David Beckham között). Ha ma egy férfi bizonyos kor alatt nem tudatosan foglalkozik a testével, kinézetével, illatával és megjelenésével, garantáltan kikerül a társaságból.


Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Már Franciaországban is tilos hidroxi-klorokint adni koronavírusos betegeknek

Már Franciaországban is tilos hidroxi-klorokint adni koronavírusos betegeknek

Ráuszította a kutyáját a rendőrökre a szabolcsi férfi

Ráuszította a kutyáját a rendőrökre a szabolcsi férfi

Két hónap alatt 129 ezren vesztették el az állásukat, de csak 21 ezer hivatalosan munkanélküli

Két hónap alatt 129 ezren vesztették el az állásukat, de csak 21 ezer hivatalosan munkanélküli