szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy besenyszögi rablásból származnak a romák elleni támadásoknál használt fegyverek - jelentette be Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatója pénteken Budapesten, mielőtt jutalmakat adtak át a bűncselekmény-sorozat felderítésében kiemelkedő munkát végző rendőröknek.

Amiről a HVG saját értesüléseire hivatkozva legutóbb már beszámolt, azt ezúttal hivatalosan is megerősítette a NNI: egy rablásból származtak azok a fegyverek, amelyekkel a romák elleni gyilkosságokat elkövették.

Nyolc éles lőfegyvert foglaltak le a házkutatásokkor, ezek között voltak a bűncselekményeknél használtak is, amelyek közül hárommal emberéletet oltottak ki. Mint Petőfi Attila NNI-igazgató elmondta, szakértői vélemény alapján a fegyvereket "személyekhez tudják kötni". A fegyverekről megállapítható, hogy egy 2008. március 7-én elkövetett besenyszögi rablásból származnak - tette hozzá.

A tavaly márciusi besenyszögi rablásról a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság akkor azt közölte, hogy négy csuklyás férfi erőszakkal behatolt egy családi házba, és onnan különböző típusú vadászfegyvereket vitt el. Az MTI akkori információi szerint az, akit a támadás ért, korábban egy internetes apróhirdetés-oldalon hirdetett meg eladásra neve, lakcíme megadásával egy automata fegyvert. A szoljon.hu Szolnok megyei internetes oldal pedig úgy tudta, hogy az álarcosok egy vadőr családjára törtek rá. A férfi két gyermekét és a feleségét megkötözték, szájukat beragasztották, a vadászt pedig fegyverrel a halántékán kényszerítették hét fegyvere átadására.

A HVG arról is beszámolt, hogy egy hetvenkedő katonának köszönheti a rendőrség az első információt, amely segített fölgöngyölíteni a romák elleni sorozatgyilkosságot, legalábbis elvezetett az első gyanúsítottak elfogásához. A hetilap értesülései szerint idén márciusban egy egri szórakozóhelyen kottyintotta el magát egy már leszerelt szerződéses honvéd, hogy tudja, kik azok, akik „ölik a cigányokat”. A cikket itt elolvashatja.

Petőfi Attila a nyomozás állásáról szóló összefoglalójában emlékeztetett rá: a romák sérelmére elkövetett bűncselekmény-sorozatban 16 épületet támadtak meg, és ezekben a házakban 55-en voltak. Mint mondta, augusztus 11-én este kerültek "az első olyan hiteles adatok, információk" a rendőrség birtokába, amelyek ellenőrzése elvezetett a gyanúsítottakhoz. Az elmúlt negyven napban olyan bizonyítékokat és szakértői véleményeket szereztek be, amelyek alapján a beismerő vallomástól függetlenül tudnak logikai következtetéseket levonni - közölte.

Valamennyi, az elkövetéssel gyanúsítható ember előzetes letartóztatásban van, a négy férfiból hármat gyanúsítanak emberöléssel. Két gyanúsítottat nyolc-nyolc, harmadik társukat két, negyedik társukat egy bűncselekménnyel gyanúsították meg, de - mint jelezte - ez még változhat.

A kilenc közül három helyszínen rögzítettek DNS-mintát, amely három gyanúsítottól származik. Lefoglaltak három személygépkocsit, köztük az elkövetésnél használt autót is. Nehezítette a munkát, hogy a rendszámot hamis volt, egy ugyanolyan típusú jármű rendszámát "klónozták", és ragasztották rá az eredetire - jegyezte meg Petőfi Attila.

A nyomozók lábnyomokat is rögzítettek, valamint lefoglaltak két mobiltelefont, amelyet legalább két helyszínen "munkatelefonként" használtak az elkövetők. Három olyan térképszelvényt is találtak, amely összefüggésbe hozható a bűncselekményekkel.

A jutalomosztás után tartott sajtótájékoztatón Petőfi Attila arra a kérdésre, várható-e további gyanúsított őrizetbe vétele, azt mondta: a pillanatnyilag rendelkezésre álló adatok alapján "mással személyre szabott gyanú nem közölhető". Egy kérdésre válaszolva közölte: Cs. Istvánt valóban igazoltatták egyszer közúti ellenőrzés során - mint mondta: "a rendőrség látókörébe került" - de elszámoltatása, az adatok ellenőrzése nem vezetett eredményre. Mindegyik gyanúsított - akik  közül hárman voltak katonák, egyikük a határőrségnél szolgált - "kommunikál velünk és vallomást tett" - mondta.

Az NNI kilenc bűncselekmény ügyében folytat eljárást: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, idén február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, Nagycsécsen és Tatárszentgyörgyön ketten-ketten vesztették életüket.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Itthon

Bencze: a gyilkos fegyverek is megvannak

A lefoglalt fegyverek között vannak azok is, amelyekkel a romák elleni sorozatgyilkosságokat elkövették - közölte pénteken az országos rendőrfőkapitány Nagykanizsán, a helyi kisebbségi önkormányzat és a rendőrség közös rendezvényén.

MTI Itthon

Romagyilkosságok: karácsonyig meghosszabbított előzetes

Kilencven nappal, december 23-ig meghosszabbította a bíróság a romagyilkosságokkal kapcsolatban előzetes letartóztatásba került négy férfi fogva tartását - tájékoztatta az MTI-t a Pest Megyei Bíróság sajtótitkára szerdán.

MTI Itthon

Bencze: "megnyugtatók" a fegyverszakértői és DNS-vizsgálatok

A szakértők hétvégére ígérték az újabb DNS-vizsgálati és fegyverszakértői vélemények elkészítését a romák ellen elkövetett támadások ügyében - közölte az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtökön az országos rendőrfőkapitány.

MTI Itthon

Ficsor: nem volt beszervezett ügynök a halálbrigádban

Nem szüntették meg a romagyilkosságok egyik feltételezett elkövetőjének megfigyelését a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, amikor fegyverbeszerzésbe kezdett. Ficsor Ádám, a területet irányító tárca nélküli miniszter a szerdai Nap-keltében ezzel cáfolta a korábban a sajtóban ezzel kapcsolatban megjelent információkat.

MTI Itthon

A KBH segített, de nem nyomozott a romagyilkosságok ügyében

A Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) együttműködik a romagyilkosságok felderítésében, de nem nyomozott, mert nem is nyomozhat az ügyben. Ezt hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfői közleményében, amelyet a témában megjelent "téves információk" tisztázása érdekében adott ki.

Itthon

Romagyilkosságok: milliós puska, profi fegyverforgatók?

Az augusztus 6-iki nemzetbiztonsági bizottsági ülésén a romagyilkosságokkal kapcsolatban elhangzottakról közöl részleteket a Magyar Narancs legfrissebb száma. A hetilap úgy tudja, a kislétai gyilkosság után a tettesek Debrecenben használták a gyilkosságok közben használt telefonokat.

MTI Itthon

Romagyilkosságok: hibáztak az NBH-nál

A nemzetbiztonsági szolgálatoknak fontos szerepük volt az elkövetők felderítésében, de a Nemzetbiztonsági Hivatalnál (NBH) követtek el olyan hibákat, amelyek nélkül hamarabb felmerülhetett volna a gyanúsítottak neve - ismertette a romagyilkosságok feltételezett elkövetőinek elfogása után általa elrendelt vizsgálat összefoglalóját Ficsor Ádám.

19 napig bolyongtak az új-zélandi vadonban, mire megtalálták őket

19 napig bolyongtak az új-zélandi vadonban, mire megtalálták őket

A koronavírus-járvány második hullámára figyelmeztet a WHO

A koronavírus-járvány második hullámára figyelmeztet a WHO

Majdnem visszatért az élet a régi kerékvágásba a boltokban

Majdnem visszatért az élet a régi kerékvágásba a boltokban