szerző:
hvg.hu

Megújul a kormányzati ügyfélkapu, interaktív felületet kapnak az ügyintézni kívánó állampolgárok, s mindehhez a kormány biztonságot, gyorsaságot és magasabb színvonalat ígér.

„Ma már 800 ezer felhasználója van az ügyfélkapunak, így az elektronikus ügyintézés közvetlenül 4,5 millió embert érint. Több mint 6 millió alkalommal veszik igénybe naponta a központi rendszer szolgáltatásait” – fogalmazott Baja Ferenc kormánybiztos a mai kormányszóvivői tájékozatón, amelyen az elektronikus közszolgáltatás új elemeit és a fejlesztéseket mutatta be.

Négy törvény szabályozza az elektronikus ügyintézés rendszerét: az elektronikus aláírásról, a közigazgatási eljárásokról, az elektronikus kézbesítésről és az elektronikus közszolgáltatásról szóló törvény. Utóbbi október 1-jén lépett életbe.

A jövőben az ügyfelek az ágazati portálokon és a magyarorszag.hu-n tájékozódhatnak és ügyintézhetnek majd. Utóbbi portál – az ígéretek szerint – teljesen megújul, így január 1-jétől a regisztrált felhasználók saját, személyes interaktív felületen intézhetik ügyeiket. Értesítési tárhelyük lesz, dokumentumokat tölthetnek le és küldhetnek be, s az államigazgatás bármelyik háttérrendszerébe eljuthatnak az önkormányzatok és központi hivatalok által nyitott "hivatali kapukon" át. „Az elektronikus tér modellezi a valós ügyintézés színtereit és folyamatait”  – sommázott a kormánybiztos.

© Végel Dániel

Több helyen lehet ügyet intézni, gyorsabban zajlanak majd az eljárások, kevesebb adminisztratív teher hárul az állampolgárokra, s rövidebb határidőkkel és magasabb színvonallal számolhatnak az ügyfelek – ígérte Baja, hozzátéve: az állampolgár, az ügyintéző és a hitelesítés összekapcsolása történik meg a rendszerrel. Jövőre a levéltári és elektronikus fizetési szolgáltatás is hozzákapcsolódik a rendszerhez.

Európai uniós pénzből, 4,5 milliárd forintból alakítják át a jelenlegi struktúrát. „A munkálatok most folynak, folyamatos lesz az átalakulás és az átállás” – közölte Baja. A levéltári struktúra integrálására 1,5 milliárd forintot fordítanak jövőre, szintén uniós forrásból. A kormány számításai szerint ez a rendszer két-három évig lesz alkalmas a teljes kiszolgálásra, és hatmilliárdos megtakarítást eredményez majd.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Emelik az ápolási díjat, jön a gyermekek otthongondozási díja és az örökbefogadói díj

Emelik az ápolási díjat, jön a gyermekek otthongondozási díja és az örökbefogadói díj

Az Alkotmánybíróság megvédte a plakáttörvényt

Az Alkotmánybíróság megvédte a plakáttörvényt

Népszavazást kezdeményeztek arról, hogy a közjegyző is felbonthassa a házasságot

Népszavazást kezdeményeztek arról, hogy a közjegyző is felbonthassa a házasságot

Bezáródott az autójába Theresa May, amikor Angela Merkelhez ment – videó

Bezáródott az autójába Theresa May, amikor Angela Merkelhez ment – videó

Digitálisan is elérhetők lesznek az állami fejlesztések

Digitálisan is elérhetők lesznek az állami fejlesztések

Megszűnt az egyik legnagyobb torrentoldal, 12 év után zárták be

Megszűnt az egyik legnagyobb torrentoldal, 12 év után zárták be