szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyértelmű a folytonosság Magyar Kommunista Párt, a Magyar Dolgozók Pártja, a Magyar Szocialista Munkáspárt és a Magyar Szocialista Párt között – hangzott el Rétvári Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) és Ágh Péter, a Fidelitas elnökének minapi sajtótájékoztatóján.

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) nem húszéves: húsz éve csupán névváltoztatás történt – fejtette ki Rétvári Bence kereszténydemokrata képviselő az MSZMP XIV. és egyben az MSZP I. kongresszusának huszadik évfordulója tiszteletére tartott sajtótájékoztatón. Szerinte hatvanöt éves a párt: jogfolytonosság van a Magyar Kommunista Párt, a Magyar Dolgozók Pártja, a Magyar Szocialista Munkáspárt és a Magyar Szocialista Párt között. „Azóta gyűjtötték a vagyont, a társadalmi és a gazdasági befolyást” – vélte az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke. Szerinte „húsz éve csak nevet változtattak, de nagyon régóta itt vannak”. Hozzáfűzte: a fiatalok körében az MSZP népszerűsége „messze elmarad még a Jobbiktól is, nemhogy a Fidesz-KDNP szövetségtől”. Ez annak köszönhető, hogy a kormánypárt semmit sem tesz a fiatalokért. Közel százezer fiatal költözött Nyugatra az elmúlt években, ami – Rétvári szerint – az MSZP számlájára írandó.

„A szocialisták sem a rendszerváltás előtti, sem a rendszerváltás utáni történetükre nem lehetnek büszkék” – ezt már Ágh Péter fideszes képviselő jelentette ki. „Tandíj, Zuschlag, megszorítások, végkielégítések, tömegoszlatások, kordon” – összegezte a Ház korjegyzője az MSZP általa fontosnak tartott érdemeit. „Most pedig a szocialista párt az elmúlt húsz év legveszélyesebb költségvetését nyújtotta be a Parlamentnek. Azt a költségvetést, amely végképp elveszi az emberektől az utolsó tíz- és húszezer forintjaikat” – döngölte talajba a fiatal politikus a kormánypártot. A nemzet miniszterelnökének húsz évvel ezelőtti, tapssal megszakított szavait aktualizálva a Fidelitas elnöke úgy fogalmazott: „a húsz éve nevet változtatott szocialista párt pont a mai húszévesek jövőjét zálogosítja el leginkább ”.

Ágh Péter és Rétvári Bence sajtóértekezlete. MSZMP-MSZP: szerintük van folytonosság
© Szegő Péter

Lapunk Rétvári Bencétől aziránt érdeklődött, hogy a papíron antikommunista Fidesz-KDNP választási kampányában nem volt-e disszonáns az állampárt egyik vezető politikusának számító Pozsgay Imre szerepeltetése. Rétvári szerint nem a Fidesz kereste meg Pozsgayt, hanem „Pozsgay Imre mondta azt, hogy amit ő képvisel, az közelebb áll a Fidesz, mint az MSZP politikájához”. Arra a fölvetésre, hogy több fideszes vagy Fidesz-közeli szereplőről – például Kárpáti Györgyről vagy Szita Károlyról – olyan cikkek jelentek meg, amelyek besúgói múltjukat firtatták, az IKSZ elnöke azt mondta: egyrészt egyikük érintettségét sem sikerült bebizonyítani, másrészt szerinte alapvetően nem a besúgókkal kell foglalkozni, hanem a beszervezőkkel, a rendszer haszonélvezőivel. „Akik ott voltak az MSZMP-ben, ott voltak a titkosszolgálatok élén, akik ezeknek az embereknek a tartótisztjei voltak és munkájukat teljesen erkölcstelenül irányították, saját barátaik ellen fordították őket, jelentéseket írattak a családtagjaikról, kollégáikról, barátaikról és ebből rózsadombi villába költöztek, akár milliárdos vagyonokat halmoztak föl a rendszerváltás után – azokat kéne igazán számon kérni.”

Mivel Rétvári annak a KDNP-nek a politikusa, mely 1990-től négy évig kormányon volt, a hvg.hu megkérdezte, hogy az akkori kormány – beleértve a KDNP-t is – nem bizonyult-e erélytelennek a kommunista hatalomátmentéssel szemben. „Igen, ez hibája volt az első kormánynak” – ismerte el Rétvári. Szerinte azért nem sikerült a tabula rasa, mert az előző rendszer emberei ott voltak az akkori döntéshozó testületekben és a pártokban: „Szilvásy György államtitkár volt” – említett egy példát az ellenzéki politikus. Úgy vélte: ha markánsabban léptek volna föl a rendszerváltó erők, akkor „ez a történet már le lenne zárva”.

Szegő Péter

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bestiálisan végezték ki keresztény áldozataikat az Iszlám Államhoz köthető dzsihadisták Indonéziában

Bestiálisan végezték ki keresztény áldozataikat az Iszlám Államhoz köthető dzsihadisták Indonéziában

Nem működik a Spotify, nem játssza le a zenéket

Nem működik a Spotify, nem játssza le a zenéket

Aligátorteknőst és krokodilt találtak egy dunaharaszti család házában

Aligátorteknőst és krokodilt találtak egy dunaharaszti család házában