szerző:
hvg.hu

A jövő évi, több milliárd forint elvonást tartalmazó költségvetési tervezet a fogyatékkal élők számára elfogadhatatlan, ezért, ha módosító javaslataikat nem fogadják el, demonstrálni fognak - mondta a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) elnöke kedden Budapesten.

A fogyatékos szervezetek és a kormány között az egyetlen pozitív megállapodás a különböző szervezetek támogatásában volt, ez azonban a fogyatékkal élők gondjainak csupán elenyésző része - közölte Hegedűs Lajos sajtótájékoztatón. Az elnök arról beszélt, hogy a fogyatékkal élők embereket jobban sújtják a tervezett elvonások, mint egészséges embertársaikat.
   
A MEOSZ elnökének ismertetése szerint a 2010-es költségvetési tervezet forrásokat von el a fogyatékos emberek foglalkoztatásának támogatására fordított összegekből. A nyílt munkerő-piacon nem foglalkoztatható emberek foglalkoztatásának támogatására jövőre 3 milliárd forint jut az idei 8 milliárd forint helyett. Az elnök véleménye szerint, ha a csökkenő támogatás miatt ezek az emberek nem tudnak munkát találni, az a társadalom számára további többletkiadást jelent majd.
   
A nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatási forrásokat is radikálisan csökkenteni kívánja a kormány - folytatta Hegedűs Lajos. Az erre fordított források mintegy 20 százalékkal esnek vissza a tervek szerint. A lehető legrosszabb intézkedés az, ha egy kormány a foglalkoztatás csökkentésére tesz javaslatot - fogalmazott az elnök. Kiemelte: ennek a tételnek az idei szinten, nagyjából 15 milliárd forinton kell maradnia. Hozzátette: emelkedik ugyan a fogyatékosokat nem foglalkoztatók rehabilitációs adója, azonban ezt a bevételt a kormány máshol, és nem a fogyatékosokra kívánja elkölteni. A szervezetek úgy vélik, ez tisztességtelen lépés a rehabilitációs adót fizető cégekkel szemben, hiszen a befolyt adó azon vállalkozásoknak járna, amelyek viszont vállalják a fogyatékosok foglalkoztatását.

© Stiller Ákos

   
Szintén csökken a fogyatékos embereket ellátó szociális intézmények normatív támogatása, valamint a közoktatási gyógypedagógiai intézményi normatíva is - közölte Hegedűs Lajos. A szervezetek véleménye szerint a normatíva csökkenés miatt megszűnhetnek ezek a speciális lakóotthonok és az itt gondozottak az utcára kerülhetnek.
   
A tervezett drasztikus forráskivonás a civil szférát súlyosan fogja érinteni, ott is elsősorban a szakellátást - hangsúlyozta a MEOSZ elnöke. Sok ezer gondozott szociális biztonsága, ellátásuk folyamatossága és az őket ellátó munkatársak megélhetése kerül közvetlen veszélybe - mondta. Tisztességtelen lépés az, hogy az előző évek kormányai támogatták a lakóotthonok létrejöttét, amelyek többségében civil fenntartásúak, de most ezek működését teszik lehetetlenné - közölte.

Egy kérdére válaszolva azt mondta: a szociális tárcának elküldték javaslataikat, továbbá levélben kifejezték a jövő évi büdzsével kapcsolatos fenntartásaikat Bajnai Gordon miniszterelnöknek, Sólyom László államfőnek, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának és a képviselőknek is; választ azonban még nem kaptak.
   
A héten összeül az Országos Fogyatékosügyi Tanács, de ha nem lesz változás a jövő évi tervezet fogyatékosokat érintő fejezeteiben, akkor október 30-án valamennyi megyében, egy időben demonstrálnak. Ha ez a megmozdulás sem vezet eredményre, akkor országos szintű tiltakozást szerveznek Budapestre november 13-ára - mondta Hegedűs Lajos. Jelezte továbbá, problémáikról megbeszélést folytatnak az európai fogyatékosügyi fórum elnökével, akivel magyarországi látogatása során fognak konzultálni.

Mit jelent majd a "csak" 9 százalék?

Bár a fogyatékossággal élők érdekvédelmi szervezeteinek támogatását valóban „csak” 9 százalékkal csökkentette a kormány, amit jóindulattal akár előrelépésnek is nevezhetünk a tervezett 30 százalékhoz képest, ám ezzel az ellátottak ügye továbbra is válságos − hangsúlyozta közös nyilatkozatában Kovács Melinda, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének vezetője, és Pósfai Gábor, a Szociális Ellátók és Szociális Ellátottak Egyesületének (SZESZE) alelnöke.

A fogyatékossággal élők, illetve megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának támogatása a tervek szerint 2010-ben 7,6 milliárd forinttal csökken, ami a tavalyi 52,9 milliárdhoz képest több mint 14 százalékos elvonást jelent. A fogyatékos személyek, idősek, krónikus betegek, hajléktalanok ápoló-gondozó szolgáltatásai és a gyermekvédelmi intézmények 12,8 milliárddal kapnak kevesebbet, ami 9,28 százalékos elvonást jelent. Ez a szám akkor válik igazán jelentőssé, ha hozzátesszük: a támogatások 2006 óta folyamatosan csökkennek, bizonyos területeken ez mára reálértéken 60 százalékos elvonást jelent. Ennek fényében a 9, illetve 12,8 százalékos további csökkenés sok esetben a túlélés, a működőképesség határa lesz, de mindenképpen a szolgáltatás színvonalának jelentős esésével jár.

A jelen tervezet nem is előrelátó - vélik a nyilazkozat megfogalmazói:aA mostani megvonások ugyanis azt jelentik, hogy a hozzátartozóknak − már ha egy gondozottnak vannak hozzátartozói − olyan személyek ellátásáról kell majd gondoskodnia, akik 24 órás felügyeletet igényelnek. Ez pedig amellett, hogy egy különben aktív családtagot elvon a munkaerőpiacról, további támogatásokat igényel majd. Ráadásul egy hozzátartozó biztosan nem tudja olyan hatásfokkal ellátni a gondozottat, mint egy szakemberek által üzemeltetett intézmény - hangsúlyozzák.

A fogyatékossággal élők, az idősek, krónikus betegek, a hajléktalanok ápoló-gondozó szolgáltatásait veszélyeztető költségvetési törvénytervezetet azonnal át kell dolgozni. Egy gazdasági válságban pont ők azok a kiszolgáltatottak, akikről az államnak a legkörültekintőbben, a legnagyobb biztonságra törekedve kell gondoskodnia - figyelmeztetnek az intézmények.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lezuhant és kigyulladt egy kisrepülő a Balaton-felvidéken

Lezuhant és kigyulladt egy kisrepülő a Balaton-felvidéken

Most egy honosított brazillal erősít a kínai fociválogatott

Most egy honosított brazillal erősít a kínai fociválogatott

Eladó a Porsche legendás első autója

Eladó a Porsche legendás első autója

Androidos és van WhatsApp a telefonján? Hamarosan kap egy rég várt új funkciót

Androidos és van WhatsApp a telefonján? Hamarosan kap egy rég várt új funkciót

Az udvaráról hajtott ki, amikor elgázolták

Az udvaráról hajtott ki, amikor elgázolták

2 millió forintos időgép ez a nagykanizsai eladó Wartburg

2 millió forintos időgép ez a nagykanizsai eladó Wartburg