szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ferge Zsuzsa szerint a szociális kártya, amelyet a monoki polgármester akar bevezetni, nem old meg semmit.

A Szepessy Zsolt által kezdeményezett kártya bevezetése nem alkalmas a polgármester által megoldani kívánt problémák, így például az alkoholizmus, a játékgépezés vagy az uzsora orvoslására - mondta a szociológus hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Kaderják Dániel, az Újkorcsoport nevű civil szervezet elnöke emlékeztetett: néhány héttel ezelőtt nyílt levélben fordultak Szabó Máté általános ombudsmanhoz a szociális kártya ügyében. A levélhez a szociális szakma tekintélyes képviselőin túl sok civil is csatlakozott, a kezdeményezésük a monoki lakosok körében is jelentős támogatásra talált - mondta. Hozzátette, rövid idő alatt 225 monoki, köztük a település alpolgármestere, írta alá a dokumentumot.

Kaderják Dániel hangsúlyozta, álláspontjuk szerint a szociális kártya ötlete nemhogy országos, de helyi szinten sem kínál megoldásokat a szociális ellátásokkal kapcsolatos problémákra. A kártya bevezetése szerintük alkotmányellenes és ellentétes a szociális törvényben foglaltakkal.

A koncepció problémája, hogy homogén egységként kezeli a segélyezettek különböző csoportjait, nem tesz különbséget a segélyeket szabályszerűen felhasználók és a segélyekkel visszaélők között. "Egységesen minden segélyért folyamodót munkakerülőnek, és az adófizetők pénzén élősködő embernek állít be" - közölte Kaderják Dániel, s kijelentette: ezzel szemben az igazság az, hogy a "segélyezettek körén belül a visszaélők elhanyagolható kisebbséget jelentenek".

Szepessy Zsolt szociális kártya bevezetését tervezi a segélyeket és egyéb pénzbeli juttatásokat igénybe vevő helyi lakosok számára. Mint a hétfői sajtótájékoztatón elhangzott, a polgármester szándéka szerint a kártyával csak kijelölt elfogadóhelyeken és csak törvényben meghatározott árucikkeket és szolgáltatásokat lehetne megvásárolni. Szabó Máté október 16-án a civil szervezet nyílt levelére azt válaszolta, hogy csak a konkrét szabályozás ismeretében lehet állást foglalni az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!