szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Aláírták a két új országos kereskedelmi rádió hét évre szóló koncessziós szerződését szerdán. Igaz, a szerződést nem az ORTT elnöke írta alá, mivel ő korábban lemondott - éppen a koncessziós pályázatok miatt. A két új rádióval eközben megint kivételeztek, ráadásul egyikük több reklámot sugározna, mint azt a törvény engedi.

A dokumentumot az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) részéről Szalai Annamária, a testület Fidesz által delegált tagja látta el kézjegyével, miután Majtényi László elnök a múlt heti döntést követően november végi hatállyal lemondott tisztségéről, és jelezte, hogy a megállapodást nem írja alá. A szerződést a koncessziót elnyert két társaság képviseletében az Advenio Zrt., illetve a konzorciumból részvénytársasággá alakult FM1 Zrt. vezérigazgatója, Pakots Zsolt és Kádár Tamás írta alá.

Szalai Annamária az eseményen azt mondta: bízik abban, hogy a magyarországi rádióhallgatók örömüket lelik majd a médiahatóság döntése nyomán elinduló rádiók műsorában. A pályázat átláthatóságával kapcsolatos kérdésre újságíróknak azt mondta, tiszta és nyílt volt a verseny, és "jó döntést hozott a testület többsége". 

Az Országgyűlés tavaly decemberben fogadott el nagy többséggel egy médiatörvény-módosítást, amely lehetővé tette, hogy pályázat nélkül kapja meg újra a műsorszolgáltatási jogosultságot a Sláger Rádiót, illetve a Danubiust működtető társaság, ám a döntést néhány hónappal később megsemmisítette az Alkotmánybíróság; ezt követően írt ki pályázatot a két koncesszióra az ORTT.

Az ORTT egyik ülése. Botrányos rádiópályázat
© Fazekas István
A testület múlt szerdán a Fidesz, a KDNP és az MSZP által delegált tagok voksával határozott a két országos kereskedelmi rádió műsorszolgáltatási jogosultságának odaítéléséről; a döntést egyhangúlag hozták meg. A nagyobbik, 81 százalékos lefedettséget biztosító, most a Sláger Rádió adását továbbító hullámsávot az FM1 konzorcium, a kisebbik vételkörzetű, a lakosság 67 százalékát elérő - november 18-áig a Danubius Rádió által használt - jogosultságot az Advenio Zrt. nyerte el hét évre.    

 A döntést bírálta az MDF, az SZDSZ frakcióvezetője pedig parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, ezt azonban a két nagy párt nem támogatta. A döntés másnapján - november 30-i hatállyal - lemondott tisztségéről Majtényi László, az ORTT elnöke. A Sláger Rádió kedden bejelentette: pert indított a médiahatóság döntése miatt, egyben ideiglenes intézkedésként kérte a Fővárosi Bíróságtól: tiltsa meg a médiahatóságnak, hogy megkösse a műsorszolgáltatási szerződést "a jogellenesen győztessé nyilvánított pályázóval". A mindkét országos kereskedelmi rádiós pályázatból kizárt Zene Rádió Országos Kereskedőház Zrt. is beperli a médiahatóságot - közölte szerdán a cég tulajdonos-ügyvezetője, Márton Dávid.

Az Origo értesülései szerint az ORTT ismét kivételezett a két nyertes rádióval keddi ülésén, miután az FM1-konzorciumnak fél év haladékot adott, hogy visszaadja vagy eladja az érdekeltségi körébe tartozó Radio Cafét. Annak ellenére, hogy a cég az országos frekvenciáról szóló pályázathoz mellékelt nyilatkozatban vállalta, hogy ha nyer, visszaadja a frekvenciát. Az Adveniónak nem kell visszaadnia a vele közös cégcsoportba tartozó, szintén Budapesten fogható Lánchíd Rádiót, egyszerűen azért, mert nem is mellékelt a pályázathoz semmiféle lemondó nyilatkozatot. A kiírás szerint azonban kellett volna. Majtényi László szerdán különvéleményben mutatott rá arra is, hogy az Advenio Zrt. üzleti tervében a műsoridő 20 százalékát tervezte reklámként értékesíteni, miközben a médiatörvény azt a műsoridő 15 százalékában maximálta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Utcát neveznek el Törőcsik Mariról Velemben

Utcát neveznek el Törőcsik Mariról Velemben

Új ár-érték bajnok mobil Magyarországon – kipróbáltuk a Realme 8 Prót

Új ár-érték bajnok mobil Magyarországon – kipróbáltuk a Realme 8 Prót

Gyerekverziója is van már a Microsoft böngészőjének, még telepíteni sem kell

Gyerekverziója is van már a Microsoft böngészőjének, még telepíteni sem kell