szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még október 26-án lemondott az ózdi polgármester az országos választmányi tagságáról, a helyi elnökhelyettesi funkciójáról és elnökségi tagságáról - mondta Boda István, az MSZP ózdi szervezetének elnöke a városban.

Az elnök kronológiai sorrendben idézte fel azokat az eseményeket, amelyek odáig vezettek, hogy megvonták a politikai bizalmat Benedek Mihálytól, Ózd polgármesterétől. Mint mondta, egy névtelen levél indította el a folyamatot, amely után bebizonyosodott, hogy a polgármester nem rendelkezik - az önéletrajzában említett - érettségi bizonyítvánnyal.Megvizsgálták az érettségi bizonyítvány kérdését, informálódtak a kazincbarcikai középiskolában, ahol kiderült, nem is volt diákja az intézménynek.  (A témáról részletesen írtunk korábban.)
 
A másik ügy az ózdi jegyzőt érintette, akivel Benedek Mihály személyesen, egyeztetés nélkül állapodott meg. Eszerint a korábban fegyelmi alatt álló jegyzőnek jutalom címén 20 millió forintot (járulékokkal együtt 26,4 millió forintot) fizettetett ki. Az összeg nagyságáról nem tájékoztatta a balközép képviselőcsoportot. Bár a költségvetésben szerepelt az összeg, mindezt egy sorban tüntette fel, minden részletezés nélkül. Ráadásul magát a költségvetést csak ősszel tárgyalta a képviselő-testület, az összeget pedig még a nyáron kifizették - közölte.

Az elnök az MTI azon kérdésére, milyen lépéseket terveznek a későbbiekben a történtek miatt, azt mondta: a polgármester "térfelén pattog a labda", neki kell lépnie, amennyiben nem, természetesen a balközép képviselőcsoport intézkedik majd. Az átadott 20 millió forint kapcsán pedig úgy nyilatkozott: jogi úton próbálják meg visszaszerezni. A várost egyébként az alpolgármesterek irányítják majd. Kitért arra is, hogy a polgármesternek komoly egészségi - szívproblémája - van, várják felépülését, ennek függvényében döntenek a továbbiakról.

Tóth István, Ózd szocialista országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, nem pejoratív értelemben, - tehát nem a polgármester előző foglalkozására utalva -, de azt kell mondja: "az ózdi buszjárat belement az árokba, a sofőr nagyot hibázott". Nyilvánvaló, hogy a sofőr felelőssége a legnagyobb, de mindenkinek van a felelőssége és ezt vállalni is kell. A legfontosabb, hogy "a busz kijöjjön a gödörből" - tette hozzá. Megjegyezte: mindenkit óva intene az elhamarkodott ítéletektől, nyilvánvaló, hogy ezt a helyzetet a politikai ellenfelek igyekeznek kihasználni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felnyíló hídon ugratott át egy sietős autós Floridában – videó

Felnyíló hídon ugratott át egy sietős autós Floridában – videó

Rekordszinten van az oltási kedv

Rekordszinten van az oltási kedv

Etikai állásfoglalást kért Zacher Gábor nyilatkozatáról Kásler főtanácsadója

Etikai állásfoglalást kért Zacher Gábor nyilatkozatáról Kásler főtanácsadója