szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fél tucatnyi miskolci ügyvéd is érintett a város Fészekrakó-ügyében. Egy letartóztatott ügyvédnő vallomását a nyomozók áttörésként értékelik.

Mint ismeretes, a miskolci Avas lakótelepére állami támogatású lakáskölcsönökkel történt visszaélésekkel költöztettek be roma családokat. Jelenleg 38 gyanúsítottja van az ügynek, és a megyében 530 lakás hozható kapcsolatba a nagyszabású csalással, a kárérték pedig eléri a 4 milliárd forintot.

Bár a hírt nem verték nagydobra, annyi kiszivárgott, hogy a negyven év körüli asszony mindenre kiterjedő részletes vallomást tett, mert sokkolták a börtönbeli körülmények. Az ügyészség annyira meg volt elégedve az eredménnyel, hogy néhány hét után maguk kérték a szabadlábra helyezését. Talán az is része volt a vizsgálati taktikának, hogy először a közvetlen munkatársát helyezték előzetes letartóztatásba, miközben mindenki tudta, hogy a szálak a főnöknője kezében futottak össze, aki ezek után mindennap várta, hogy mikor jönnek érte, ami aztán be is következett. Pillanatnyilag lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll, akárcsak a börtönt megjárt kolléganő, így egyelőre egy férfi van előzetesben. A kihallgatásokon az is kiderült, hogy legalább hat-hét, a városban dolgozó ügyvéd is érintett lehet a Fészekrakó programmal kapcsolatos csalásokkal kapcsolatban.

A nagy felháborodást kiváltó ügy akkor robbant ki, amikor Miskolc legnagyobb lakótelepén, az Avason egyre több olyan roma család bukkant fel, akik nem is lettek volna jogosultak az államilag támogatott kedvezményes lakásvásárlási kölcsönre. A beköltözőket és a hamis igazolásokat szervezett bűnözői csoportok „szállították”, az ügyvédek pedig a szerződések elkészítésében jeleskedtek. A lakótelepen élők valóságos kulturális sokként élték meg a korábban falusi mélyszegénységben, gyűjtögetésből élő romák szomszédságukba költözését. A helyzet komolyságára mi sem jellemzőbb, mint hogy a szocialista városvezetés egy őrző-védő céget szerződtetett évi 120 millió forintért, hogy három műszakban járőrözzenek az ezidáig stabil baloldali szavazónak számító lakótelepen, ahol közel 40 ezer ember él.

Rossz hír a lakótársaknak, hogy a lakásszövetkezetek és közművek keresztet vethetnek a ki nem fizetett számlákra (a fészekrakók se a törlesztést, se a rezsit nem fizetik, sokan visszaköltöztek falura, és albérletbe adták a lakást valamelyik rokonnak), mert a bankok az elsődleges zálogjogosultak. Kilakoltatások egyelőre a tél miatt nem várhatók.

Pusztai László
Miskolc

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ceglédi: Boldog lennék a világban, amelyért küzdök. Te túlélnéd a tiédet?

Ceglédi: Boldog lennék a világban, amelyért küzdök. Te túlélnéd a tiédet?

130 jármű rohant egymásba egy japán hóviharban

130 jármű rohant egymásba egy japán hóviharban

Messit mindössze két meccsre tiltották el

Messit mindössze két meccsre tiltották el