szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ma hallgatták meg Mesterházy Attilát a Zuschlag-perben. Az MSZP frakcióvezetője azt mondta: nem volt döntéshozó helyzetben, nem utasított senkit a pénzosztással kapcsolatban.

Mesterházy Attila szerdai vallomásában beszélt a minisztériumban zajló megbeszélésekről, hangsúlyozva: szerinte szakmapolitikai egyeztetésekre leginkább Gyurcsány Ferenc idejében került sor, hétfő reggelenként ült össze a minisztérium vezetése és az adott területtel foglalkozó képviselők. Ezeken Arató Gergely (ma az oktatási tárca államtitkára), Újhelyi István (ma a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára) és Zuschlag János is részt vettek esetenként, de az egyeztetések egy idő után kifulladtak, majd elmaradtak - számol be az origo a Zuschlag-per mai fejleményeiről.

A

Zuschlag-per
2008. október 8-án Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon kezdődött meg a Zuschlag János és 15 társa ellen indított bűnügyi per tárgyalása, melyben több mint 200 tanú szerepel, s a vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a politikust és társait. A vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre a vád szerint.
mostanság az MSZP lehetséges miniszterelnök-jelöltjeként emlgetett Mesterházy azt mondta: neki sem a pályázati tevékenységgel, sem pedig az egyedi támogatási kérelmekkel kapcsolatban nem volt hatásköre. Volt ugyan egy "néhány millió forintos" keret, amelyet saját hatáskörben felhasználhatott, de az Gyurcsány idején megszűnt. Ideje 30-40 százaléka a lobbistákra ment el, akik elsősorban sportterületről keresték meg - mondta. Szerinte őt kevesebben keresték, mint a minisztert, mert ő nem volt döntéshozó helyzetben - írja az origo.

Egy tanú korábban azt vallotta, hogy Ocsovai Tamás akkori helyettes államtitkár rendszeresen egyeztetett Mesterházyval a pályázatokról, és szerinte Ocsovai korábban arra kérte őt, hogy "Mesterházy kérésének megfelelően" adjanak pénzt egy adott szervezetnek. Ezzel szemben Mesterházy azt állította: a helyettes államtitkár nem kapott utasítást, hogy a tanács ülésén milyen magatartást tanúsítson az egyes kérdésekben. "Ilyen típusú kérés, megkeresés nem érkezett hozzám, hogy ezeknek a civil szervezeteknek a pályázatait támogatni kellene. Engem Zuschlag vagy rá tekinettel más nem keresett meg" - mondta.

Jánosi György egykori sportminiszter úgy vallott korábban, hogy Mesterházynak tudnia kellett a gyanús ügyletekről, mert miután a Mobilitás hibákat talált az elszámolásnál, levélben figyelmeztették erre az akkori politikai államtitkárt, ő azonban nem tett semmit. Topolánszky Ákos a Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztérium egykori, kábítószerügyekben illetékes helyettes államtitkár a lapunknak adott interjúban úgy nyilatkozott 2007-ben Mesterházyról: "Kulcsfigura volt viszont Mesterházy Attila, az akkori politikai államtitkár, aki meglehetősen agresszíven vezényelt Ocsovainak, közvetítette számára a mindenkori igényeket. A minisztérium felügyeletét a parlament ifjúsági és sportbizottsága látta el, amelyben Zuschlag János és az ügyében most elhíresült társai kivétel nélkül tagok voltak."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kicsivel 8 millió forint felett startol itthon a Corolla-alapú Suzuki Swace

Kicsivel 8 millió forint felett startol itthon a Corolla-alapú Suzuki Swace

A kormány válasza George Clooney interjújára: Soros

A kormány válasza George Clooney interjújára: Soros

Az internetezők rájöttek, hogy A Korona ausztrál jeleneteit nem Ausztráliában forgatták

Az internetezők rájöttek, hogy A Korona ausztrál jeleneteit nem Ausztráliában forgatták