szerző:
hvg.hu

Kevéssel éjfél előtt elbúcsúzott hallgatóitól 12 év után a két eddigi országos kereskedelmi rádió, a Sláger és a Danubius, pár másodperccel éjfél után pedig az általuk addig használt frekvenciákat elnyerő NeoFM és Class FM kezdett műsort sugározni. Szignállal, majd egy 1930-as slágerrel jelentkezett a Class FM, a NeoFM Himnusszal és LGT-vel indított.

A leálló rádiók elköszönéssel és a régi emlékek felelevenítésével töltötték az utolsó órákat; a Slágeren egész nap kívánságműsor szólt, az utolsó négy órában pedig a munkatársak kérhettek dalt. Az MTI tudósítója a székház előtt éjjel 11 óra körül alig húsz virrasztó rajongót látott.

Az új csatornának otthont adó Üllői úti épület földszinti folyosóját még belengi a festékszag, és egy létra is a fal mellett árválkodik: a stúdiók már készen vannak, de szerdára az irodák többségét még nem fejezték be. A stúdió környékén nyoma sincs a várható sürgés-forgásnak, amit Pakots Zsolt, az Advenio Zrt. vezérigazgatója azzal indokol, hogy „a lehető legprofibb csapattal” dolgoznak és tökéletesen felkészültek az indulásra.

Hozzáteszi, hogy el is fáradtak közben, hiszen rendkívül rövid idő állt a rendelkezésükre. Mint mondja, ő például az irodája kanapéján alszik az éjjel. A vezérigazgató éjszaka nem lesz egyedül a stúdióban, mert a technika ördögétől tartva az indulás utáni első estét többen is bent töltik. Csütörtök estétől viszont a számítógépekre bízzák az éjszakai műszakot.

A nagyjából ötvenfős stábból csak alig több mint tucatnyian voltak ott az induláskor. A kezdést várva a stúdió előtt beszélgetők között ott áll Csiszár Jenő is, aki egyelőre tanácsadóként dolgozik a csatornánál. Pakots Zsolt az MTI-nek arra a kérdésére, hogy Csiszár a mikrofon mögé is be fog-e ülni, annyit mond, hogy ez egyelőre maradjon titok. Azt viszont nem tartja valószínűnek, hogy elindítanák az Apukám világa című műsort.

Mint ahogy az sem tudható, kik lesznek majd a Class FM reggeli műsorának állandó műsorvezetői. A vezérigazgató sejtelmesen annyit mond, hogy nem akarják lelőni a várható meglepetéseket, szépen lassan akarják megszerettetni magukat a hallgatókkal. Annyit azért elárul, hogy a reggel hat órától tízig tartó reggeli műsort egyelőre Szani Roland és Argyelán Krisztina vezeti, akik eddig annál a Danubiusnál dolgoztak, amelynek frekvenciáján a Class FM sugározni fog.

Az indulás előtt húsz perccel a Class FM szerkesztőségének egyik szobájából női hang szűrődik ki, híreket olvas fel, miközben az előtérben folyamatosan szól egy készülék, amelyen a megszűnő csatorna műsorvezetői búcsúznak hallgatóiktól. Tíz perccel éjfél előtt többen is köré gyűlnek, és hallgatják annak a rádiónak az utolsó adásperceit, amelynek frekvenciáját elnyerték.

"Mintha szilveszter lenne, úgy várjuk az éjfélt” - jegyezte meg valaki öt perccel az indulás előtt. Ekkor már érezhető némi feszültség, a stúdióból például kiparancsolják azokat, akiknek nincs ott dolguk, köztük az indulás perceit rögzítő forgatócsoportot is.

Éjfél után nem sokkal felhangzott a szignál, amit Szedő Miklós 1930-as slágere, a Halló, halló, itt rádió követett, majd a Tankcsapda Mennyország tourist című száma. 

Himnusszal, köszöntővel indult a NeoFM

A Himnusszal és köszöntővel kezdte meg adását a NeoFM kevéssel éjfél után; az első felhangzó zene a Neked írom a dalt volt a Locomotiv GT-től, majd Robbie Williams Let me entertain you, azután pedig a Black Eyes Peas Let's get started című dala szólt.

Az előre felvett köszöntő szövegben Nagy Sándor - aki az azonos tulajdonosi kör kezében lévő Radiocafé "hangja" - azt mondta: "e perctől egy új rádió szól ezen a frekvencián. (...) Szólni fogunk 10 millió ember életében, jó és rossz napokon, nehéz és boldog pillanatokban". A köszöntőt követően az ideiglenes stúdióban összegyűlt húsz főnyi stáb tapssal és pezsgővel ünnepelte a NeoFM adásának első perceit.

Hegyi György, a NeoFM főszerkesztője az MTI-nek az átállást követően elmondta, hogy a rádió a kezdetekben 8500 darabos zenei adatbázisból válogat, amit később 10 ezerre fognak növelni. Folyamatosan mérik majd a játszott zenék ismertségét, népszerűségét, ennek alapján igazítják majd a kínálatot. "Nem csak kiszolgálni, formálni is szeretnénk a közízlést. Erre egy országos frekvencia képes, ez felelősség és lehetőség is, élni szeretnénk ezzel" - mondta. Arra a kérdésre, hogy kik a vetélytársaik, úgy válaszolt: annyiban hasonlítani fog a Petőfi rádió zenei kínálatára a NeoFM-é, hogy "friss szemléletet" képviselnek majd.

A volt Sláger rádiós műsorszámokkal kapcsolatban a főszerkesztő közölte: a Bumeráng elhódítása mindenkinek "ésszerű piaci célja, aki fix és lelkes hallgatottságot szeretne", tárgyaltak is a rádióval a műsor átvételéről, de mindennek még személyi és jogi akadályai is vannak.

István Dániel továbbra is mikrofonközelben lesz, hétvégente a kívánságműsort fogja vezetni - mondta Hegyi György. Műsort kap majd a NeoFM-en Winkler Róbert és Bazsó Gábor is, akik az Ezeröcsi című műsorral a délutáni sáv húzó műsorát vezetik majd. Az esti műsorsávban egy véleményütköztető műsor lesz Álláspont címmel, benne a főszerkesztő szerint "megtanulhatnak kulturáltan megbeszélni" bizonyos témákat.

Ezzel kapcsolatban a főszerkesztő hangsúlyozta, nemcsak reggel, hanem délután is lesz "show" a Neo FM-en, a zene aránya pedig 90 százalék fölött lesz. A műsorstruktúra és a zenei lista megalkotásánál támaszkodtak a Radiocafé-ra, amelyben az FM1 konzorciumnak szintén van érdekeltsége. "Nekünk a Radiocafé az anyánk" - hangsúlyozta, hozzátéve: a Radiocafé minőségi szemléletét szeretnék a Neo FM-en is "sugározni". Műsort kap a Café két korábbi műsorvezetője, Tóth Betti és Rutai Gábor is - tette hozzá.

Az ORTT október 28-i döntése alapján az eddig a Sláger által használt frekvencián a NeoFM, a Danubius eddigi hullámsávján a Class FM szól csütörtöktől, hét éven át.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Halála előtt két nappal rendelkezett busás vagyonáról Epstein

Halála előtt két nappal rendelkezett busás vagyonáról Epstein

900 ezer forint az a speciális kerekesszék, amivel segíteni lehetne egy súlyos sérült fiún

900 ezer forint az a speciális kerekesszék, amivel segíteni lehetne egy súlyos sérült fiún

Orbán és a Willkommenskultur

Orbán és a Willkommenskultur

Trump alelnökével, Mike Pence-szel indul újra 2020-ban a választáson

Trump alelnökével, Mike Pence-szel indul újra 2020-ban a választáson

Káosz és krízis, avagy a két Matteo háborúja Rómában

Káosz és krízis, avagy a két Matteo háborúja Rómában

Egyre több amerikai közgazdász vár recessziót 2021-re

Egyre több amerikai közgazdász vár recessziót 2021-re