szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt nyomozást rendelt el a rendőrség csütörtökön a józsefvárosi polgármester-választással összefüggésben - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Tafferner Éva emlékeztetett rá: a nyomozást azt követően rendelték el, hogy egy nő szerdán a VIII. kerületi rendőrkapitányságon feljelentést tett. A nő elmondása szerint aznap ebédidőben a Diószegi Sámuel utcai nappali melegedőnél egy férfi és egy nő azt mondta az ebédre várakozóknak, hogy pénzt adnak, ha lefénymásolhatják a személyi igazolványukat és lakcímkártyájukat. A nő elmondása szerint azt is közölték velük, hogy a vasárnapi választáshoz "kire kellene szavazni".

Tafferner Éva beszámolt róla, hogy a nyomozást a BRFK vagyonvédelmi osztálya folytatja le, kihallgatják a feljelentőt és a szemtanúkat is. Mint mondta, csütörtökön délután az egyik polgármester-jelölt is feljelentést tett ugyanebben az ügyben a VIII. kerületi kapitányságon. Az ő feljelentését csatolják a már elrendelt nyomozás irataihoz.

A Büntető törvénykönyv (Btk.) szerint az követi el a választás, a népszavazás és a népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekményt, aki többek között jogosultság nélkül szavaz, illetve aki arra jogosultat a választásban vagy népszavazásban akadályoz, vagy erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel, illetőleg anyagi juttatással befolyásolni törekszik. A Btk. ezt három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti.

Kocsis Máté, a Fidesz polgármesterjelöltje csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján bemutatta a Hír TV szerdai felvételét, ezen egy nő azt állítja, két férfi és egy nő az MSZP nevében ezer-ezer forintot kínált az ebédért sorban álló hajléktalanoknak, ha megengedik lefénymásolni a személyi igazolványukat. A hajléktalan szerint azt mondták nekik: az adatokra azért van szükség, hogy megakadályozzák a Fidesz győzelmét a vasárnapi választáson - hangzott el a televízió riportjában. Komássy Ákos, az MSZP jelöltje ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, "semmiféle szavazatvásárlásban, vagy ehhez hasonló tevékenységben semmilyen MSZP-s aktivista nem vett és nem is vesz részt".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megint hol vannak a nők? A hazai irodalmi díjak több mint 80 százalékát férfiak kapják

Megint hol vannak a nők? A hazai irodalmi díjak több mint 80 százalékát férfiak kapják

Elutasíthatja az Európai Bíróság Magyarország keresetét a Sargentini-ügyben

Elutasíthatja az Európai Bíróság Magyarország keresetét a Sargentini-ügyben

Ez az advent Bécsben is más lesz

Ez az advent Bécsben is más lesz