szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Majtényi László, az ORTT november végén leköszönő elnöke az országos kereskedelmi rádiók - véleménye szerint - törvénysértő pályáztatása miatt törvényességi vizsgálatot és ügyészi intézkedést kezdeményezve megkereste dr. Kovács Tamás legfőbb ügyészt - közölte az ORTT sajtóirodája.

Az ORTT elnökének megkeresése a médiatörvény és az ügyészségi törvény rendelkezéseire, valamint a legfőbb ügyész helyettesének korábbi 2006-os fellépésére hivatkozva kifejti, hogy ügyészi intézkedésnek van helye a törvénysértő módon megkötött szerződések ügyében - áll az ORTT közleményében.

A törvénysértő műsorszolgáltatási szerződéseket közigazgatási hatáskörben kellene az ORTT-nek azonnali hatállyal felmondania, ennek megtörténtéig pedig a médiahatóság törvénysértő mulasztásban van, és mivel az ügyészi törvényességi felügyelet kiterjed az ORTT-re, e mulasztás megszüntetése érdekében ügyészi intézkedésnek van helye - írja a sajtóiroda.

Az ORTT október 28-án a Fidesz, a KDNP és az MSZP által delegált tagok voksával határozott a két országos kereskedelmi rádió műsorszolgáltatási jogosultságának odaítéléséről; a döntést egyhangúlag hozták meg, mivel az SZDSZ által delegált tag, aki korábban a pályázatok kizárását támogatta, nem szavazott. A kisebbik vételkörzetű, a lakosság 67 százalékát elérő - november 18-áig a Danubius Rádió által használt - frekvenciát az Advenio Zrt. nyerte el. A döntést megelőzően Majtényi indítványozta, hogy a végül nyertes két rádiót - formai szabálytalanság, s irreális ajánlattétel miatt - zárja ki a testület a tenderből. Kizárási indítványát azonban a testület Fidesz-MSZP-együttműködéssel leszavazta. Másnap Majtényi bejelentette, november 30-iki dátummal lemond az ORTT elnöki posztjáról.

"Nem hinném, hogy ezzel zárul, valószínűbb, hogy ezzel kezdődik a botrány" - minősítette a döntést az MTI-nek kevéssel a végszavazás után az ORTT elnöke. Majtényi László a médiatörvény rendelkezései miatt nem voksolhatott a nyertesről szavazó körben, s el is hagyta az üléstermet, miután elbuktak a kizárási indítványok. A médiahatóság elnöke úgy vélte, "akár el is lehet perelni" a két hullámsávot a győztesnek nyilvánított két társaságtól. A vesztes pályázók pert helyeztek kilátásba, ezzel együtt múlt csütörtökön az Advenióhoz tartozó Class FM és az Econet érdekeltségébe tartozó Neo FM november 19-én csütörtökön megkezdte adását.   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Matolcsy György a privatizáció zavarosában - Egy gyűjtő arcképcsarnokából, 3.rész

Matolcsy György a privatizáció zavarosában - Egy gyűjtő arcképcsarnokából, 3.rész

“Miért nehezebb a roma gyerekek élete?” – most hat perc alatt megérthetjük

“Miért nehezebb a roma gyerekek élete?” – most hat perc alatt megérthetjük

Az I., a X. és a XIII. kerületi bölcsődékben és óvodákban is találtak fertőzötteket

Az I., a X. és a XIII. kerületi bölcsődékben és óvodákban is találtak fertőzötteket