szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint hiteles tájékoztatás hiányában politikai kacsa, hogy manipulált a megfigyelési ügyet kirobbantó hangfelvétel. Az MDF elnöke ezt a Magyar Nemzet keddi számában megjelentekre reagálva közölte.

A napilap azt írta, manipulált hangfelvétellel próbálta igazolni Dávid Ibolya, hogy az MDF elnöki székéért folyó versengés során Almássy Kornélhoz köthető adatgyűjtés folyt ellene, ami UD-ügyként híresült el. Az újság értesülése szerint a Dávid Ibolya által a sajtónak is bemutatott felvételről a Központi Nyomozó Főügyészségen folyó eljárásban az igazságügyi hangszakértő megállapította: a hanganyagot a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) készítette, és a beszélgetés felvételét valakik manipulálták, több helyen megvágták, illetve bizonyos részeket egyszerűen kitöröltek belőle.
   
Dávid Ibolya közleményében azt írta: "Állítólag igazságügyi szakértő állapította meg, hogy a megfigyelési ügyet kirobbantó hangfelvételt manipulálták. Ha ez olyan +állítólag+, mint az egyes volt SZDSZ-es pártelnökök MDF-es listán való szereplése, akkor nincs többről szó, mint egy politikai kacsáról". 
   
Nem lehet tudni, hogy a felvételt milyen szakértők, milyen eljárással és mikor vizsgálták meg. Az állítólagos vizsgálatról senki nem adott hiteles tájékoztatást - áll a pártelnök közleményében, amelyet az MDF sajtóosztálya juttatott el az MTI-hez.
   
Dávid Ibolya szerint "a hiteles tájékoztatás hiányában egyelőre politikai kacsának minősíthető hír nem befolyásolja  a száraz tényeket". Miután a CD a birtokába került, a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI) és a Legfőbb Ügyészséghez fordult. A Legfőbb Ügyészség elvonta a NNI-től az ügyet, s azzal együtt elutasította a bejelentését, majd az elutasítás elleni panaszt is - írta a pártelnök.
   
Hozzátette: a CD-n hallható telefonbeszélgetés "létét és érdemben a tartalmát senki sem cáfolta meg". Csányi Sándor, az OTP Zrt. elnöke "személyesen igazolta szeptember 12-én számomra, hogy a hanganyag valós beszélgetés". Tóth János, az UD Zrt. vezetője sem a telefonbeszélgetésben, sem a bíróság előtt nem cáfolta, hogy a beszélgetés érdemben megtörtént, csupán fatális félreértésnek nevezte az ügyet - írta.
   
Dávid Ibolya tavaly szeptember 12-én sajtótájékoztatón jelentette be: a legfőbb ügyésztől és az NNI-től is soron kívüli vizsgálatot kér, mert a birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél - a párt visszalépett 
elnökjelöltje - érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. A Fővárosi Főügyészség szeptember 18-án elutasította az MDF elnökének feljelentését. 
   
A legfőbb ügyész a közelmúltban e hangfelvételhez kapcsolódóan kérte Dávid Ibolya és Herényi Károly MDF-es politikusok mentelmi jogának felfüggesztését. Az ügyészség hivatalosan nem közölte, hogy ezt milyen bűncselekmény gyanúja miatt kérte, az MTI azonban úgy tudja, hogy a két politikus - a legfőbb ügyész házelnökhöz intézett levele szerint - megalapozottan gyanúsítható személyes adattal való visszaélés vétségével, valamint kényszerítés bűntettével.
   
Az Országgyűlés az október 19- szavazáson nem függesztette fel a két képviselő mentelmi jogát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!