szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az új típusú influenzával kapcsolatos hírek, események uralják a közbeszédet, míg a politikához közvetlenül köthető említések aránya jelentősen csökkent - állapította meg a Forsense és a Századvég novemberi közvélemény-kutatása.

Az ezer ember megkérdezésén alapuló kutatás szerint a megkérdezettek 50 százalékának válasza a H1N1 vírushoz volt kapcsolható. Több évre visszatekintve is igen ritka, hogy egy kérdés ennyire uralja a legfontosabb események listáját - közölték.
  
A téma fókuszba kerülését az is jelzi, hogy szeptemberben még a válaszoknak csak 3 százaléka, októberben pedig már 10 százaléka volt az új típusú influenzával kapcsolatos. A novemberi „ügyek” mind 10 százalék alatt maradtak, így a tompai hármasgyilkosság (9 százalék), a rádiófrekvenciák ügye (5 százalék), a költségvetés tárgyalása (4 százalék), a sajóbábonyi összetűzés (4 százalék), illetve a Hunvald-ügy és egyéb budapesti - például a végkielégítésekkel kapcsolatos - botrányok (3 százalék) is.
  
Az összegzés szerint a szocialista párt szavazói a sajóbábonyi ügy mellett a költségvetést emelték ki az átlagnál nagyobb mértékben. A Fidesz szimpatizánsainál a tompai gyilkosság, a Hunvald-ügy és egyéb, Budapesttel kapcsolatos ügyek kerültek előtérbe, de jellemzően ők említették még a Zuschlag-pert vagy az 56-os megemlékezéseket, a válságot és az áremeléseket. A Jobbik támogatóinál elsősorban a sajóbábonyi eset és a rádiófrekvencia kiosztásának ügye bizonyult fontosabbnak. 
 
A kutatás kitért a lakosság közérzetére is, amely - mint kiderült - továbbra is mélyponton van. Az októberi adatokhoz képest nem változott a lakosság közérzetét mérő index, jelenleg a 100-as skálán 24 pontos értéken áll.
  
Politikai preferencia szerint az MSZP szavazóinak körében mérték a legmagasabb, közepes szintnek megfelelő pontszámot (49 pont), a Fidesz szavazóinak indexe a legalacsonyabb, mindössze 13 pont, a bizonytalanoké pedig 24 pont. Bár összességében nem történt változás az index mértékében, pártpreferencia szerint a Fidesz-szavazóknál csökkenés, az MSZP-szavazóknál növekedés figyelhető meg - áll a közleményben.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az iráni elnök szerint Izrael likvidálta az atomtudósukat

Az iráni elnök szerint Izrael likvidálta az atomtudósukat

Vámos Miklós Demeter Szilárdnak: Takarodjon melegebb éghajlatra!

Vámos Miklós Demeter Szilárdnak: Takarodjon melegebb éghajlatra!

Közel 100 rendőr sebesült meg a hétvégi tüntetéseken Franciaországban

Közel 100 rendőr sebesült meg a hétvégi tüntetéseken Franciaországban