szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Adjon nekem másfél órát, hogy bebizonyítsam: az Ön által kínált politika nemzet- és társadalomellenes – írja Vona Gábornak címzett nyílt levelében Bokros Lajos. Az MDF kormányfőjelöltje nyilvános vitára hívja ki a Jobbik kormányfőjelöltjét. Vona hajlandó vitázni.

"Adjon nekem másfél órát, hogy bebizonyíthassam, a Jobbik szélsőséges politikája tönkreteszi, elárulja Magyarországot. Az Önök gondolatai és programpontjai – megvalósulásuk esetén – szegénységbe és szolgaságba taszítanák a magyar embereket" – így kezdődik Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, az MDF miniszterelnök-jelöltjének nyílt levele, amelyet a Jobbik-elnökhöz, Vona Gáborhoz címzett.

Bokros Lajos másfél órát kér, hogy bebizonyíthassa, a Jobbik által kínált politika nemzet- és társadalomellenes, "amikor azt mondja, hogy nem kell visszafizetni az IMF-hitelt, amely megmentette hazánkat az államcsődtől". "Ön pontosan tudja, hogy a teljes magyar közszolgáltatást, a mentők munkába állását, a rendőrség finanszírozhatóságát, több tízezer ember lakáshitelét, több százezer ember munkahelyét veszélyeztetik az ilyen mondataikkal. Önök nem a békét és a fejlődést, hanem a káoszt és a lecsúszást szolgálják" – áll Bokros Lajos levelében.

Vona hajlandó vitázni
Vona Gábor szerint nem a Jobbik, hanem a Bokros Lajos által képviselt "neoliberális társadalom- és gazdaságpolitika” az, amelyik nemzet- és társadalomellenes. A Jobbik kormányfő-jelöltje nyílt levélben válaszolva kifejtette, reméli, mind Bokrossal, mind Orbán Viktorral és Mesterházy Attilával lesz módja vitázni. A vita időpontjául a kampánynak azon időszakát javasolta, amikor már kiderült, mely pártok tudták összegyűjteni az országos listaállításhoz szükséges ajánlószelvényeket. „Én ott leszek” – zárja levelét a pártelnök.
Bokros Lajos szerint a Jobbik nyilvánvaló képtelenségekkel hitegeti, szédíti az elkeseredett magyar embereket. "Önök azzal kampányolnak, hogy el kell kergetni a multinacionális vállalatokat Magyarországról, és helyettük a magyar embereket kell helyzetbe hozni. Miközben Önök is pontosan tudják, hogy milyen következményekkel járna, ha hazaküldenénk az ország legnagyobb adófizetőit, a multinacionális vállalatokat, például az Audit, a Siemens-t és mindazokat a cégeket, amelyek ötszörösére növelték a magyar exportot a rendszerváltás időszakához képest, és oroszlánrészt vállaltak a munkahelyteremtésben" – írja az MDF listavezetője, majd azzal folytatja: "Önök pontosan tudják, hogy Magyarország nemzeti jövedelme abban a pillanatban a felére csökkenne, a munkanélküliség a két és félszeresére növekedne, az adóbevételek pedig drasztikusan csökkennének, ami ismét felelevenítené az államcsőd veszélyét. Ez az Önök politikája."

"Meggyőződésem, hogy az Önök populista demagógiája tönkreteszi Magyarországot, ezért arra kérem, üljünk egy asztalhoz, hogy véleményünket egy kulturált vita keretében részletesen kifejthessük, ütköztessük – és ezáltal megváltoztathassuk. Egy demokratikus országban az állampolgárok megérdemlik, hogy korrekt és konkrét érveket és ellenérveket halljanak" – fejezi be levelét Bokros Lajos.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az éttermes Zsidai Royt egyre jobban érdekli az informatika

Az éttermes Zsidai Royt egyre jobban érdekli az informatika

367 forintba kerül egy euró

367 forintba kerül egy euró

Manfred Weber: Orbán ellenségképek gyártásából él

Manfred Weber: Orbán ellenségképek gyártásából él