Milliárdos állami támogatáshoz juttatnák a médiahatóság szocialista és szabaddemokrata tagjai az RTL Klubot és a Tv2-t a gazdasági válságra hivatkozva, ám a részletekről a testület kedden nem tudott megállapodni.

Harmadszor ajándékozná meg kisebb vagyonnal az országos kereskedelmi televíziókat a médiahatóság. Először a 12 évvel ezelőtti frekvenciapályázaton járt a kedvükben, amikor kigolyózta a mindkét csatornáért 12 milliárd forintot ígérő pályázót, és a hét évre szóló sugárzási jogot 8, illetve 9 milliárdért vihette el az RTL Klub és a Tv2. Másodszor 2005-ben, amikor az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) pályázat nélkül, változatlan feltételekkel hosszabbította meg a két televízió szerződését. Noha akkor már a jövedelmezőségüket a pénznyomtatási engedélyhez kezdték hasonlítani a piacon, a testület még az 1997-ben megállapított, évente csak az inflációval korrigált koncessziós díjakat sem emelte. A harmadik menet még tart: kedden este éles viták után Majtényi László ORTT-elnök anélkül rekesztette be az ülést, hogy sikerült volna megállapodni a tévék radikális műsorszolgáltatásidíj-csökkentési kérelméről.

A válságra hivatkozva a két csatorna már csaknem fél éve lobbizik az engedményért. Nem is esélytelenül, a mérséklésre ugyanis korábban több precedens is volt. A legemlékezetesebb, amikor a Sláger Rádió az ORTT-vel vívott külön médiaháborúban elérte, hogy 12 év alatt kelljen csak megfizetnie a pályázatában 7 évre ígért összeget, és a diszkontárat azután a másik országos adó, a Danubius is élvezhette. Az RTL és a Tv2 kérelmét az ORTT tavaly decemberben és idén februárban még elutasította, ám kedden újra napirendjére vette. Amit az tesz különösen pikánssá, hogy március közepén éppen azokban a napokban tette közzé diadaljelentését 2008-as rekordárbevételéről mindkét csatorna, amikor az ORTT-nél landolt újabb, a díj megfelezésére apelláló beadványuk. Az RTL-hez tavaly 35,6 milliárd forint folyt be, a Tv2 26,6 milliárd forintot kasszírozott. Időközben napvilágot láttak az idei első negyedéves adatok is, melyek szerint az RTL árbevétele a médiaszektorban nem kirívó 16, konkurenséé 9 százalékkal csökkent.

Az ORTT keddi ülése. Engedékeny többség
© Fazekas István

A Tv2 a díjcsökkentésre koncentrálva alkudozik, az RTL viszont a HVG információi szerint olyan komplett szerződésmódosítási tervezettel bombázza az ORTT-t, amelyben a díj megfelezése mellett – a filmtámogatási kötelezettségtől a csatornaalapítási tilalom enyhítéséig – számos egyéb vitatott ügyet próbál dűlőre vinni. Az ORTT döntés-előkészítő irodája azt javasolja a testületnek, ne egyezzen bele a díjmérséklésbe. A polgári törvénykönyvre hivatkozik, amely szerint a piaci körülmények jelentős változása esetén bírósági eljárásban módosíthatók ugyan a hosszú távú szerződések, a gazdaság egészét érintő válság azonban nem ilyen lehetőség.

Az MSZP által delegált ORTT-tagok viszont a tévék kérelmének elfogadását javasolják. Csakúgy, mint az SZDSZ-es Tímár János, aki lényegében az öt párt szakpolitikusai által kidolgozott, ám a parlament elé végül nem került új médiatörvényben szereplő díjrendszert ajánlja alkalmazni. E szerint az országos kereskedelmi tévék esetében a nettó árbevétel 3,5 százaléka, a rádiókéban 10 százaléka lenne a díj. A tavaly fizetett 1,8 milliárd, illetve 1,9 milliárd forinttal szemben e számítás szerint az RTL Klubnak 1,2 milliárd, a TV2-nek 900 millió forintot kellene leszurkolnia, ami aligha tekinthető másnak, mint burkolt állami támogatásnak. Tímár viszont a HVG-nek azzal érvelt, az új rendszer reagál a válság hatásaira, és igazságosabb a réginél. Szerinte nincs szó állami támogatásról, hanem az állami elvonás mérsékléséről, amit az egész gazdaságban követelnek a piaci szereplők.

Válogatás szépségversenyre az RTL Klubnál. Rekordév után
© MTI

Ez a gondolatmenet még az ORTT-nél sem nyerte meg mindenki tetszését. Szalai Annamária, a Fidesz delegáltja törvénytelennek nevezte a csökkentést, ami miatt módosítani kellene a médiahatóság költségvetését, a KDNP-s Tirts Tamás pedig egyenesen tiltott pártfinanszírozást emlegetett. Majtényi László az MTI-nek még hétfőn úgy nyilatkozott, eddig semmilyen számítás nem igazolta, hogy méltányolni kellene a két tévé kérését. Hozzátette, hogy egy működő rendszer egyik elemét megváltoztatva az egész szerkezet megbénul. Kétségtelenül meglehetősen komplikált szisztémáról van szó. A Tv2 által fizetett díjon ugyanis 70-30 arányban osztozik a Magyar Televízió (MTV) és a Duna Tv, a náluk kieső bevételt tehát az ORTT-nek kompenzálnia kellene.

Óvszertől az RTL-ig
Az utolsó pecsét is rákerült azokra a dokumentumokra, amelyek alapján cégein keresztül Rákosi Tamás, a Rako gumi óvszerek névadója lett az RTL Klub kereskedelmi televíziót működtető társaság 31 százalékos tulajdonosa. A részvénypakettet eddig birtokló IKO-Telekom Média Holding Zrt.-ből ugyanis kiszállt a Magyar Telekom Nyrt., a vagyonon pedig testvériesen megosztoztak. Tovább a HVG cikkéhez.
Az RTL Klubtól beszedett summa egyik fele szolgál az ORTT finanszírozására, jogdíjak fizetésére és különféle pályázatokra, a másik feléből 2007 óta a közmédiumok digitális átállását kellene támogatni. Ám a felhasználásról nem készültek el a végrehajtási rendeletek, így az erre félretett több mint 800 millió forint tavaly a kasszában maradt. Az ORTT tervei szerint ezt az összeget lehetne most felszabadítani az MTV javára, és ösztönözni a digitális átállást. Két legyet ütve így egy csapásra, hiszen az átállás merő kudarc, eddig csak a Duna Tv kötött szerződést az Antenna Hungáriával (AH).

De hogy micsoda véletlenek vannak! A tévétársaságokéval egy időben érkezett meg az ORTT-hez az AH levele is, amely történetesen ugyancsak a műsorszolgáltatási díj csökkentésére buzdítja a hatóságot, azzal érvelve, hogy akkor a kereskedelmi csatornák ki tudnák fizetni a digitális sugárzás díját, és megjelenhetnének a kínálatban. Az MTV viszont kemény támadást intézett a díjcsökkentés ellen. Medveczky Balázs ügyvezető alelnök hétfői közleményében megkérdőjelezte a szórakoztató csatornák hivatkozását, amely szerint a kisebb tévék térnyerése miatt az országos adók piaci részesedése folyamatosan csökken. Felidézi azt a szakmában közismert tényt, hogy az országos tévék részben maguk voltak a katalizátorai a kis adók létrehozásának, és jutalék fejében számos csatorna reklámidejének értékesítésében is részt vesznek. Az ügyvezető alelnök belekapaszkodott Majtényi nyilatkozatába, amely szerint a médiahatóság erkölcsi halálát jelentené a két kereskedelmi televízió műsor-szolgáltatási díjának csökkentése.

JAKUS IBOLYA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Gazdaság

Óvszertől az RTL-ig

Az utolsó pecsét is rákerült azokra a dokumentumokra, amelyek alapján cégein keresztül Rákosi Tamás, a Rako gumi óvszerek névadója lett az RTL Klub kereskedelmi televíziót működtető társaság 31 százalékos tulajdonosa.

Hosszú Katinka az év legjobbja a FINA-nál

Hosszú Katinka az év legjobbja a FINA-nál

Baleset történt az M3-ason

Baleset történt az M3-ason

Csúnya zuhanás lett egy repülő autó teszteléséből – videó

Csúnya zuhanás lett egy repülő autó teszteléséből – videó

A bevándorlók mellett tüntettek Rómában

A bevándorlók mellett tüntettek Rómában

Megszólalt egy miniszter a tüntetésekről: Fiatalokat láttam, akik még egy napot sem dolgoztak

Megszólalt egy miniszter a tüntetésekről: Fiatalokat láttam, akik még egy napot sem dolgoztak

Orbán adventi fotóján már felsejlik az új munkahelye

Orbán adventi fotóján már felsejlik az új munkahelye