szerző:
HVG

Kiterjedt médiaháttérrel vághat neki a Fidesz a jövő évi választásoknak. A köztévé önként megadni látszik magát a jobboldalnak, így az minden erejét külön bejáratú sajtó- és rádióbirodalma kiépítésére összpontosíthatja.

A karosszékből szappanoperát bámuló néző nyugalmával várhatja a Fidesz, hogy az ölébe hulljon a köztévé. Nincs szükség médiaháborúra, a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának olajfa-koalíciós – MSZP, SZDSZ, MDF – elnökségi tagjai és a túlélés reményében hirtelen jobbra áttal az ellenzék felé igazodó menedzsment üzemszerűen nyírják egymást.

Az erózióra a Napkelte politikai töltetű eltakarítása hívta fel a figyelmet, ami ugyanakkor el is fedi a mélyben már régóta zajló folyamatokat. Az MTV továbbra is feneketlen kútként nyeli a közpénzt, miközben a közönségaránya folyamatosan – az idén már tíz százalék alá – zuhan. Az ősztől már nem is igen van mit nézni, a szeptember 21-én indult új műsorstruktúrában csaknem 50 százalékos az ismétlések aránya, lekerült a képernyőről számos sikeres műsor, és még e szegényházi programkínálat finanszírozása is erősen kétséges. A jövő évi költségvetésben pedig az ideinél 7 milliárd forinttal kevesebb szerepel az MTV rubrikájában, így Dürrenmatt milliárdos öreg hölgyét most a jelek szerint Orbán Viktor képében várja a menedzsment.

HVG
Bár a köztévé leépülése lényegében a versenytársak 12 évvel ezelőtti megjelenése óta folyamatos, igazán meredek lejtőre, Parkinson törvényét látványosan hitelesítve, pazar óbudai székházának idén nyári elkészülte után került.

Tavaly még a legnagyobb egyetértésben úgy kalkulált a tulajdonosi szerepet betöltő kuratórium és a menedzsment, hogy 9,4 milliárd forint értékben szerelik fel korszerű technikai eszközökkel az új stúdiókat, ám miután kiderült, hogy ehhez egyetlen fillér többletpénzre nem számíthatnak a büdzséből, az idén 1,2 milliárdosra zsugorították a programot, és 1 milliárdot kalkuláltak informatikai fejlesztésre.

Ezekre végül ki is írták a közbeszerzési pályázatot – csakúgy, mint a fedezetükre szolgáló 2,5 milliárd forintos hitel felvételére. A technikai eszközök többségét időközben le is szállították a nyertesek, kifizetésük azonban bizonytalanná vált. A kuratórium ugyanis nem járult hozzá, hogy a menedzsment aláírja a szerződést a hiteltenderen kiválasztott UniCredit bankkal.

A pénzügyi satu szorításában folyt az őszi műsorstruktúra alakítása is. Ahogy Kósa Somogyi György műsorigazgató a kuratóriumnak magyarázta, takarékossági okokból csak szeptember végén álltak át a nyári „félpasszív” üzemmódról az őszi struktúrára. Az m2 évi 500 millió forintból készülő programjában nincs semmi újdonság, annak ellenére, hogy a műholdas csatornák körében immár nemcsak a Viasat 3, hanem a Film+ is megelőzi.

A 4,5 milliárd forintos műsorköltségű m1 esetében még sötétebb a kép. A műsorigazgatóság, nem kis spéttel, most jött rá, hogy a kereskedelmi tévék gyakorlatához alkalmazkodva sávos műsorstruktúrát célszerű kialakítani a nézők számára követhetetlenül megjelenő egyedi műsorok helyett. Van tehát délelőtti információs sáv, déli híróra, délutáni szórakoztató és esti sztársáv, amelyek programjai javarészt belső gyártásban készülnek. Hogy mennyire csigázza fel mindez a nézők érdeklődését, ahhoz némi támpontot adhat, hogy a déli hírórát például a határon túli magyaroknak szóló hajnali Kárpát Expressz ismétlésével és a nemzetközi hírcseréből származó anyagokkal turbózzák fel. A filmkínálat főként az m2-n már bemutatott alkotások ismétléséből áll.

A hétvége is a spórolás jegyében telik, megszűnt például a menedzsment szerint költséges, ámde a legnézhetőbb szórakoztató műsor, a Beugró, van viszont szombatonként 50 perces lottóshow a Szerencsejáték Zrt. finanszírozásában.

Bár a tévénézés szempontjából érdektelen napközbeni sávokban az ismétlések racionalitása nem vitatható, a műsoridő csaknem felére rúgó ismétléseknek semmilyen létszámbeli konzekvenciájuk nincs – ahogy ezt a kuratórium ülésén például Rajk László (SZDSZ) többször kifogásolta. Medveczky Balázs ügyvezető alelnök viszont a rosszallást azzal ütötte el, hogy szeretett volna az idén 200-250 fős létszámcsökkentést végrehajtani, ám ez annyi pénzt emésztett volna fel, hogy nem maradt volna egy vas sem a költözésre. Az alelnök megfogalmazásában ezért úgy „priorizáltak”, hogy első a költözés, és jövőre jöhet a csoportos létszámleépítés – feltéve, hogy ad rá forrást a Pénzügyminisztérium.

HVG
De nem ad. Mi több a 2010-es büdzsétervezetben az ideinél 7,1 milliárd forinttal kevesebb szerepel az MTV támogatási során. Ez kifejezetten büntetés, hiszen a Magyar Rádió és a Duna Televízió az ideivel megegyező összeghez jutna, az MTI apanázsa pedig valamelyest nőni fog (lásd táblázatunkat).

Voltaképpen erre és a hitelfelvétel elutasítására volt dühödt válasz a Napkelte megszüntetése, hogy aztán az azt felváltó Ma reggelben nyomban megjelenjenek a Napkeltét a 2006. évi forró ősz óta bojkottáló jobboldali politikusok, élükön Semjén Zsolt KDNP- és Orbán Viktor Fidesz-elnökkel. Ezen túlmenően azonban, néhány kivételtől eltekintve, az összes külső műsorgyártási szerződés felmondását kilátásba helyezte a menedzsment.

Még a nagykoalíciós műsorterv, a Marslakók is parkolópályára került. A Danubius rádióból és az RTL Klub Heti Hetes című műsorából ismert Jáksó László, valamint a koronaúsztatás idejéből koronagondnokként emlékezetes Habony Árpád nevével fémjelzett napi sorozat tervét az összes kuratóriumi elnökségi tag megszavazta, sőt még a felügyelőbizottság is üzeneteket kapott tőlük, hogy ne bolygassa a négy hónapra 400 millió forintban megjelölt költségtervet. Az idén 34 milliárd forintos kiadási főösszegből mindössze 5 milliárdot kitevő műsorköltségek megnyirbálásán kívül felvetődött még az úszó- Európa-bajnokság és a foci-világbajnokság közvetítési jogainak értékesítése, a vidéki tudósítói hálózat felszámolása, az informatikai rendszer eladása és visszabérlése, a beszállítói kifizetések átütemezése, mi több, a 40 éven keresztül évi 12 millió eurót felemésztő székházszerződés felmondása is.

Az intézkedések törvényessége kapcsán is áll a bál a tulajdonos kuratórium és a menedzsment között. A 300 millió forint feletti szerződéseket jóvá kell hagyatni a kuratóriumi elnökséggel, ami a grémium szocialista és szabaddemokrata tagjainak értelmezésében azt jelenti, hogy az ilyen kontraktusok megszüntetéséhez is hozzá kell járulniuk. Azaz jogszerűtlennek tartják a Napkelte-szerződés felmondását, a fideszesek viszont – akik korábban 1 forintnyi módosítás esetén is ragaszkodtak jogosítványukhoz – nem látnak benne kivetnivalót.

A baloldali-liberális elnökségi tagok Medveczky elmozdításával is megpróbálkoznának, ám kevés eséllyel: a tulajdonosi testület kizárólag a médiumelnökök munkáltatója, a tavaly márciusban távozott Rudi Zoltán MTV-elnök által kinevezett ügyvezető alelnöknek nem, így az ő kipenderítése reménytelennek tűnik. Mindenesetre a jövő tavasszal minden valószínűség szerint hatalomra kerülő Fidesznek a köztévében aligha kell rombolnia – a kuratórium és a menedzsment ketten is sokra mennek –; romokon ugyan, de szabadon építkezhet.

JAKUS IBOLYA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Káosz és krízis, avagy a két Matteo háborúja Rómában

Káosz és krízis, avagy a két Matteo háborúja Rómában

Halálos gombás fertőzések kísérhetik a globális felmelegedést

Halálos gombás fertőzések kísérhetik a globális felmelegedést

Négy autóval ütközött egy medve Romániában

Négy autóval ütközött egy medve Romániában

Továbbra sem megy Andy Murrey-nek

Továbbra sem megy Andy Murrey-nek

Három gyermek kapta a halálra vert kunmadarasi kislány szerveit

Három gyermek kapta a halálra vert kunmadarasi kislány szerveit

Merjünk kicsit álmodni: Z4-es BMW-ket eresztettünk össze egy spéci Mazda MX-5-tel

Merjünk kicsit álmodni: Z4-es BMW-ket eresztettünk össze egy spéci Mazda MX-5-tel